Uber domineerde deze week de berichtgeving met nieuws over de verliezen, vergunningloze zelfrijdende taxi’s die door rood reden en een flink data schandaal. Zowel de manier waarop het bedrijf intern met data omgaat als hoe zij bij invallen de data op lokale kantoren snel versleutelen deed flink wat stof opwaaien. Stof opwaaien gebeurde deze week ook letterlijk: ik tekende een huurcontract voor een nieuw kantoor (huidige kantoor wordt gesloopt) en de eerste voorbereiding voor de verhuizing zijn dus in volle gang. In deze mail wederom weer 5 mooie artikelen én een super inspirerende podcase. Fijne week!

Why Silicon Valley VCs Are Giving Up on On-Demand Delivery

Als je dit verhaal mag geloven hebben VC’s steeds minder vertrouwen in ‘on demand delivery’ services.

Een paar oorzaken:

  • Delivery startups continue to grapple with fierce competition, thin margins and a host of operating challenges that have defied easy solutions or economies of scale
  • Widespread discounting and artificially low consumer prices have made on-demand delivery a race to the bottom
  • Many delivery startups, he said, “make the assumption that once you get bigger, things will get easier, and that’s wrong. There is driver churn, operations people that cost money, more support costs.”
  • “You can’t raise prices on consumers, and you can’t cut labor costs,” he said. “The core unit economics didn’t make sense.”

Een voorbeeld dat bewijst dat het toch lastig is om de link te leggen tussen de technologische ‘scaling’ logica en de ‘offline’ wereld.

Uber is losing $2 billion a year, new report says, with passengers paying for only 41% of each ride – San Francisco Business Times

“Uber’s passenger-based model, which is theoretically built to avoid overhead and reward drivers directly, actually pays for very little of the cost of each ride.”

De belofte van platformen is dat dankzij technologie de transactiekosten drastisch kunnen worden verlaagd, waardoor het model enorm schaalbaar en winstgevend kan zijn. In de praktijk zie ik op steeds meer plekken dat dit voordeel er nog wel steeds is, maar dat het een stuk minder groot is dan menigeen denkt. In veel publicaties kom ik verhalen tegen dat een platform een enorm lucratief model is: je bouwt software en vervolgens stroomt het geld binnen. Niets is minder waar.

De overhead van platformen is nog steeds enorm: marketing, sales, legal, development, etc. etc. etc. Ik ben benieuwd of dit ook goed is meegenomen in de enorme waarderingen die telkens voorbij komen. Ja; het potentieel is enorm, maar het is niet zo dat bij het opschalen van de business ook de kosten niet hard meeschalen….

Ubers zelfrijdende taxi: geen licentie én door rood – de Volkskrant – Blendle

Nieuw zijn testen met zelfrijdende auto’s niet. Zeker niet in Amerika. Wel nieuw is dat een bedrijf denkt dat de regels niet voor hun situatie geldt en besluit om in tegenstelling tot wat de rest doet maar geen vergunning aan te vragen voor pilots met zelfrijdende auto’s. Dat kan natuurlijk maar één bedrijf zijn: Uber. Pijnlijk is dan wel dat de eerste dag van het experiment 2 zelfrijdende Uber’s door rood rijden, waarvan 1 gefilmd door ene dashcam van een taxi waar toevallig een journalist in zat. Ai.

Waarom dit doen? Ik denk enerzijds om te kijken hoe ver je kunt gaan wanneer je je in jouw beleving strikt aan de regelgeving houdt (er zit nog steeds een persoon die in kan grijpen), maar de officials hier anders over denken. Anderzijds ook omdat door te rijden met een vergunning je aan meer regels zit verbonden, zoals het melden van incidenten.

De zelfrijdende taxi’s van Uber in Californie rijden intussen gewoon door, wat duidelijk maakt dat Uber de discussie in de rechtzaal wil uitvechten. Hebben ze gelijk? Misschien wel. Is het slim? Mwha. Daar heb ik mijn twijfels over. Want wat wanneer er nu écht iets gebeurt, dan heb je het sentiment tegen je.

Uber said it protects you from spying. Security sources say otherwise  |  Reveal

Twee jaar geleden kwam naar buiten dat medewerkers (nee, niet de chauffeurs) van Uber beschikten over de app ‘God View’. Een app waarmee realtime alle ritjes ter wereld konden worden bespied. Dit leek te zijn opgelost, totdat deze week oud security medewerker Ward Spangenberg uit de school klapte:

“Uber’s lack of security regarding its customer data was resulting in Uber employees being able to track high profile politicians, celebrities, and even personal acquaintances of Uber employees, including ex-boyfriends/girlfriends, and ex-spouses,”

De beveiliging van data voor interne medewerkers blijkt nog steeds dramatisch te zijn bij dit bedrijf met een waardering van 69 miljoen dollar. De ‘God View’ app is overigens intussen gerebranded naar ‘Heaven View’.

De uitdaging voor dit soort bedrijven is dat je met de berg data die je kunt verzamelen enerzijds enorm veel gemak kunt creëren voor de gebruiker (zie ook dit stuk over de nieuwe versie van de Uber app die o.a. een link maakt met jouw agenda), maar anderszijds ook de verleiding erg groot is om hier dingen mee te doen die niet in het voordeel zijn van de gebruikers van de app. Enerzijds dingen als bespioneren en nieuwsgierig meekijken en anderzijds ook echt de data gebruiken voor andere doeleinden. Zie ook deze tweet:

Waarom we straks lachen om onze angst voor de zelfrijdende auto

Leuk stuk waar de link wordt gelegd tussen hoe de samenleving destijds reageerde op de komst van de auto en hoe de samenleving nu reageert op de komst van dezelfrijdende auto. Naar aanleiding van het stuk had ik wat gedachten:

1. Stel voor de grap de vraag ‘wanneer gaan we over op volledig zelfrijdende auto’s’ aan een ondernemer en daarna aan een wetenschapper. De eerste zal zeggen ‘5 jaar’, de tweede ’35’. De volledig zelfrijdende auto gaat er komen, maar ik hoorde onlangs dat zelf Travis, de baas van Uber, zich letterlijk achter zijn oren krabte toen hij de chaos van de binnenstad van Amsterdam zag. Een verandering van deze gaat niet van de 1 op de andere dag, maar geleidelijk aan. En is eigenlijk al begonnen toen de cruisecontrol werd ingevoerd. Wat dat betreft zal de overgang van auto naar zelfrijdende auto in 100 stappen gaan, ipv de grote verandering van paard en wagen naar paard zonder wagen.

2. De discussie rondom rondom innovaties wordt veelal vanuit een technisch perspectief gevoerd. Over wat kan. Niet over wat gaat gebeuren. Technisch gaat over ratio, maar mensen zijn zo irrationeel als de nete. Daarom moeten we ook niet te veel waarde hechten aan wat mensen nu zeggen, ze doen uiteindelijk toch het tegenovergestelde, maar niet het meest logische. (voorbeeld: ik heb een Volvo V70 die 95% van de tijd stil staat en waar ik zelf 9 van de 10 ritjes in min eentje in rijdt. Rationeel zou je veel efficientere én goedkopere manieren van transport kunnen bedenken, maar toch kies ik voor de minst logische optie).

3. Bij transitie van paard met wagen naar paard zonder wagen waren de paarden de klos. Dus aten we ze op. Van de transitie van auto met chauffeur naar auto zonder chauffeur is de situatie anders. Niet alleen minder chauffeurs, maar ook 90% minder auto’s nodig door autodelen (mobiliteit als service). Een garagehouder vertelde mij onlangs dat electrische auto’s nog maar 10-15% van het onderhoud nodig dan fossiele auto’s. De impact in de (menselijke) keten is enorm (ook toeleveranciers en ecosysteem). Dus wordt het tijd om ons te focussen op de toekomst van arbeid of nog breder: de toekomst van ‘zijn’. Wat dat betreft nog een pré voor een oplossing als het basis inkomen.

4. Ik kan niet wachten op de volledig zelfrijdende auto. Lijkt me heerlijk. En omdat deze niet in de stad of straat hoeven te parkeren wordt onze leefomgeving ook gelijk een stuk vriendelijker. Ondanks dat ik met veel plezier irrationele ritjes in mijn Volkswagen T2 busje heb gemaakt…. Wat mij betreft ga ik dus voor die 5 jaar 😉

Inspiratie

Luisteren: Hoe onze rijke, maar zieke samenleving er weer bovenop kan komen

Mooi stukje inspiratie voor in de auto of voor op de fiets: “Volgens de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter zijn we door al onze aandacht op consumeren, carrière, genot en ikkigheid te richten het belangrijkste uit het oog verloren: zingeving. Gelukkig zijn er remedies.”

Foto van de week

Deze week mocht ik het team van online uitzenbureau Morgenwerk inspireren met mijn Brand Expedition verhaal. Morgenwerk begon een jaar of 6 geleden oorspronkelijk met een model als wat we nu ‘de Uber van….. uitzendwerk’ zouden noemen. En ontdekte toen dat iets dat logisch klinkt (alles digitaal, on demand, etc.) in de praktijk toch flink wat aandacht vraagt om te worden geaccepteerd. Mooi om ook van hun expeditie te hebben geleerd.

Recommended Posts