Deze week stond in het teken van de voorbereidingen van een nieuwe crowdfunding campagne voor mijn nieuwe boek ‘De Platformrevolutie’. 3 Juli gaat hij van start en ik zal geen gebruik maken van een bestaand platform. Mooi experiment weer. In de aanloop naar de campagne ook maar een nieuwe website voor het boek gelanceerd. In deze editie ook veel eigen werk: zo was ik een uur lang te gast bij BNR Nieuwsradio over Uber en disruptie en publiceerde ik op Intrapreneur.nl het stuk ‘De toekomst van de Uber en Airbnb’s ligt decentraal, en Sharetribe heeft de sleutel’. Inclusief een uitgebreid video interview. Ook in deze nieuwsbrief weer 5 mooie artikelen die ik voorzag van mijn mening en duiding. Fijne week!
Platformeconomie top 5
Uber’s puberteit: van struikelende start-up naar professionele multinational
Nadat vorige week het nieuws bekend werd dat Travis Kalanick, de co-founder van Uber, uit zijn rol als CEO is gezet, kon je afgelopen week bijna geen krant openslaan (spreekwoordelijk dan) of er werd niet gesproken over de schandalen van het bedrijf. En dat zou allemaal door één iemand komen: Travis. Nu geloof ik zeker dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld in deze verziekte cultuur, slecht voorbeeldgedrag vanuit de top is funest voor een bedrijf, maar er is natuurlijk meer aan de hand.
Mijn analyse / gedachte van de situatie:
- Natuurlijk is er iets mis met de cultuur, maar dat is al jaren bekend. En begon eigenlijk al met de naam, de God View app en meer. De taxi markt is een markt die je hard in moet gaat wil je iets als Uber neerzetten. De klanten waren über-blij, dus dat heeft vast bijgedragen aan het ‘unstoppable’ gevoel met menig ‘fuck the rules’ acties tot gevolg;
- Ik denk dat het grootste probleem van Uber is, is dat zij al heel vroeg een ultieme droom hebben bedacht: zelfrijdende auto’s. Travis kreeg de besef trouwens toen hij bij Google op bezoek was om te spreken over een investering. En daar komt het techiek vs realiteit issue dat je vaak ziet bij tech ondernemers. Technisch gezien had die zelfrijdende auto er best in 5 jaar kunnen zijn, maar voordat de samenleving hier klaar voor is, dan ben je wel 15-20 jaar verder. Chauffeurs waren een tijdelijk noodzakelijk kwaad, maar dan net voor 5 maar voor 15-20 jaar. En dat vraag een heel andere strategie;
- Waar Lyft zich op de VS focust (alsnog een best aardige markt), wilde Uber gelijk ‘world domination’. Best en flinke klus in een korte tijd. Ik denk in een te korte tijd;
- Uber heeft veel geld uitgegeven om ‘ons’ gewend te laten raken aan mobiliteit on demand (met 3 klikken op je smartphone een auto voor je neus), maar het is niet gelukt om een onverslaanbare monopolie positie in de markt te krijgen, waardoor het zo maar kan zijn dat een nieuwkomer dankjewel zegt en de markt overneemt. Immers: Uber heeft al een ‘legacy’ van 12 miljard investering en 70 miljard waardering. Dat klinkt tof, maar druk ook enorm op de toekomst van de organisatie;
- Taxi business is een lokale markt: vraag en aanbod bevinding zich geografisch gezien bij elkaar in de buurt, wat het voordeel van een global leader een stuk kleiner maakt. En nu mensen steeds meer gewend zijn aan mobiliteit on demand en de software goedkoper (en uiteindelijk gratis) wordt, is een lokaal alternatief een stap dichterbij.
Is Uber doomed? Ik denk het niet: het bedrijf heeft nog veel potentie, maar zal zich meer moeten focussen op de juiste markten en natuurlijk intern flink moeten bijschaven. De enige vraag is: wie gaat die kar trekken? Travis wordt vervangen door 14 anderen. Dat lijkt me een lastige zaak. Genoeg kansen, maar het komt niet vanzelf….
(later in deze nieuwsbrief de BNR uitzending van afgelopen week waar ik een uur te gast was in een uitzending over Uber én een eigen artikel over Sharetribe: een tool die decentrale marktplaatsen faciliteert.)
7 principles for fairer employment in the digital economy
Wat interessante voorstellen en food4thought voor de vraagstukken rondom arbeid in de digitale (platform) economie.
‘The way they manipulate people is really saddening’: study shows the trade-offs in gig work
De laatste tijd komen er steeds meer artikelen voorbij met vraagstukken over hoe het is om voor een app of algoritme te werken. Met de opkomst van de ‘gig economy’ of ‘klusjeseconomie’ zijn dit enorm relevante vragen. Deze week ook een leuk artikel van een journalist die een week als Foodora bezorger aan de slag ging
In een tijd dat veel (grote) partijen lopen te praten over ‘echte banen’, wordt het tijd om te erkennen dat de flexibilisering niet te stoppen is en dat het ook heel veel voordelen met zich meebrengt. Dan is het ook tijd om te beseffen dat het huidige systeem en zekerheden hier niet op ingericht zijn en dat sommige dingen die er aan komen misschien maatschappelijk gezien niet de beste optie zijn. En dat het tijd is om hier een oplossing voor te bedenken. Iets met visie.
In het kader van die discussie kwam ik vorig jaar in New York iemand van een interessant Belgisch initiatief tegen: SMart. Michel Bauwens noemde het ook in deze video. Zie hier onder hoe zij zichzelf omschrijven. Binnenkort ga ik er op bezoek voor een uitgebreid interview:
Exclusive: Amazon Japan to build stable of 10,000+ independent couriers- Nikkei Asian Review
Amazon Japan aims to build a team of 10,000 independent couriers in the Tokyo region by 2020 to continue offering same-day delivery service without relying on major parcel delivery companies.
Om mijn boodschap van bovenstaande post nog wat extra urgentie te geven, kun je dit stuk lezen.
Die Zeit: “You’re fired!”
Hoewel ik in deze updates veel spreek over de opkomst van ‘offline’ arbeid via platformen, is de groei van online arbeid via platformen al 10 stappen verder. Ik kwam onlangs dit interessante fragment tegen:
Eigen publicaties
De toekomst van de Uber en Airbnb’s ligt decentraal, en Sharetribe heeft de sleutel
In Helsinki ging ik twee weken geleden in gesprek met Juho Makkonen, de oprichter van Sharetribe. Sharetribe wil de ‘WordPress’ voor marktplaatssoftware worden. Met hem had ik een boeiend gesprek (video en podcast staan onderaan het artikel) over zijn bedrijf en de toekomst van een decentraal landschap van (deel)platformen.
F*ck the rules?
De Engelse vertaling van mijn eerder gepubliceerde blog ‘Fuck de regels?’.
ConnectingFriends: het deelplatform voor de gastvrije reiziger
Vorige week ging ik in gesprek met Marian Stoppelenburg van ConnectingFriends: een platform voor de gastvrije reiziger.
In de media
Ask me anything – BNR Nieuwsradio
Afgelopen week was ik voor de tweede keer te gast in het programma ‘Ask me anything’ op BNR. Aanleiding was het vertrek van Uber CEO Travis Kalanick. Tof om (weer) een heel uur de tijd te hebben om inhoudelijk op een onderwerp en ontwikkeling in te gaan.
LeasePlan: Accelerating the Ride Hailing Revolution – YouTube
Voor Leaseplan mocht ik als expert (ze hebben me voor het gemak maar trendwatcher genoemd) mijn visie geven op de toekomst van ‘ride hailing’. Ook gelijk een mooie kans om een kijkje in mijn nieuwe kantoor te nemen.
Contact
Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596)