Goedemorgen! Wens ik je toe vanuit de zon in Lanzarote. Afgelopen week dook ik voor het in Juni te verschijnen boek Wavemakers in het verhaal achter Uber. En hoewel ik een hoop over dit bedrijf weet, leverden de 8 video’s en 48 artikelen die ik voor deze case bestudeer weer een hoop interessante inzichten op. Op het boek moet je nog even wachten, wel heb ik op deze maandag ochtend weer 5 mooie stukken voor je uitgezocht en voorzien van mijn visie en duiding. En kun je weer 2 nieuwe video interviews vinden met deelplatformen BKSY (de grootste decentrale bibliotheek community ter wereld) en GoBoony (camperdelen). Fijne week!

Platformeconomie top 5

CBA signs first sharing economy digital identity deal with Airtasker | afr.com

CBA signs first sharing economy digital identity deal with Airtasker | afr.com

“Commonwealth Bank of Australia has signed a landmark deal with online jobs marketplace Airtasker (950.00 users), which they hope will change the way customers prove the veracity of their identity in the online sharing economy.”

Zeker wanneer het gaat om arbeid via platformen bij mensen thuis is het wel zo prettig dat je weet waar je terecht komt en wie je in huis haalt. Veel platformen checken wel de ‘supply’ kant (schoonmakers, chauffeurs, etc.), maar niet de ‘demand’ oftewel klant kant. De drempel om dit te doen (en het kostenplaatje) is simpelweg te hoog.

Aan de andere kant zien we dat banken op zoek zijn naar hun toegevoegde waarde voor de toekomst. Een toegevoegde waarde is, of in ieder geval kan zijn, het verifiëren van identiteit vanuit de rol van een zogenaamde ’third party’. Dat is dan ook precies wat ze gaan doen. Geverifieerde accounts krijgen een badge, wat het aantal transacties weer kan verhogen.

Kanttekening bij deze samenwerking is dat voor zover ik kan zien je klant moet zijn van deze bank om de badge te kunnen krijgen. En ik ben benieuwd wanneer er een op blockchain gebaseerd ID check systeem komt die deze rol naadloos en tegen minimale transactiekosten kan vervullen.

Voor nu in ieder geval een mooi experiment, waarin de bank ook goed kan ontdekken welke bank data toegevoegde waarde (en dus waarde) heeft voor andere partijen als platformen en de bank kan ook kijken of (reputatie) data vanuit de platformen de credit profielen van klanten kan versterken.

De (ver)deeleconomie; wie maakt zijn idealen waar? | Quote

De (ver)deeleconomie; wie maakt zijn idealen waar?  | Quote

“De deeleconomie werd begroet als verrijking. Toch is het ene bedrijf het andere niet.” Gewoon een goed verhaal over de staat van de deeleconomie, waar ook de brug wordt geslagen met de gig economy (arbeid via platformen). Ook leuk rijtje van deel naar gig. Waar wat mij betreft een initiatief als Thuisafgehaald.nl bovenaan het rijtje had mogen staan.

Uber CEO Travis Kalanick apologizes for treating a driver ‘disrespectfully’: ‘I must fundamentally change as a leader and grow up’

Uber CEO Travis Kalanick apologizes for treating a driver ‘disrespectfully’: ‘I must fundamentally change as a leader and grow up’

2017 is voor Travis, de founder van Uber, redelijk dramatisch begonnen. Kwam er vorige week een groot verhaal naar buiten over de vrouw onvriendelijke cultuur binnen het bedrijf, werd hij deze week geconfronteerd met zijn eigen discutabele gedrag tegen een….. Uber chauffeur. Weet dat in de VS veel Uber chauffeurs voor hun eigen veiligheid(sgevoel) een dashcam in hun auto hebben die de activiteiten in de auto filmt. Zo ook de uitspatting van Travis tegen de chauffeur.

Travis ging later diep door het stof en geeft publiekelijk aan dat hij zijn leiderschapskwaliteiten fundamenteel moet verbeteren. Ik ben om eerlijk te zijn heel benieuwd of de aandeelhouders hem deze kans geven, de reputatie van Uber holt wel heel erg achteruit. Wat natuurlijk niets zegt over het daadwerkelijke gebruik, ik vermoed dat niet veel mensen minder bij Shell zijn gaan tanken nadat ze het stuk in De Correspondent hebben gelezen vorige week…..

Airbnb-bedrijfje in de problemen: ‘Gasten onderworpen aan Gestapo-verhoor’ – AT5

Airbnb-bedrijfje in de problemen: ‘Gasten onderworpen aan Gestapo-verhoor’ – AT5

“De appartementenverhuurder zit in zwaar weer, meldt Quote. KeyOkay heeft klanten voor de komende drie maanden elke twee weken uitstel van betaling gevraagd, omdat er te weinig geld in kas is. Dat komt volgens eigenaar Douwe Wielenga onder andere door tegenwerking van de gemeente, negatieve publiciteit en het laagseizoen.”

Tja, ik weet er natuurlijk het fijne niet van, maar ik kreeg het gevoel bij het lezen van dit stuk dat de eigenaar van KeyOkay wel heel erg de schuld volledig bij anderen neerlegt. Daarnaast is het laagseizoen natuurlijk iets waar je als ondernemer op kunt anticiperen.

Uber: Users Are More Likely To Pay Surge Pricing If Their Phone Battery Is Low

Uber: Users Are More Likely To Pay Surge Pricing If Their Phone Battery Is Low

Uit een interview met de head of economic research bij Uber: “Uber users are more likely to pay for surge pricing if the battery is low on their phones. People that have a low battery fear getting stranded somewhere so they are much more willing to spend more. And Uber users with fully charged phones have the flexibility of being able to wait longer to see if the surge pricing changes after 15-20 minutes.

How can Uber tell if the battery is low? In Uber’s privacy statement, the company said it collects certain types of data from the devices of its users. This includes the hardware model, operating system, preferred language and mobile network information. Uber can also detect battery information in order to determine whether to go into power saving mode.”

In een stuk op The Next Web: “Chen says users will pay up to 9.9 times in surge if their battery is critical just so they’re not stranded wherever they are.”

Nergens wordt aangegeven dat Uber hier ook gebruik maakt van deze methode, maar het is natuurlijk wel de vraag of dit bijdraagt in het vertrouwen in hoe de app (ik bedoel: het taxibedrijf) data kan gebruiken om voor hun gewenst gedrag te sturen. Als dat vertrouwen weg is, wie zegt dat de reputatie scores kloppen. En meer. Dat zou het begin van het einde betekenen. Voor jou als gebruiker dus zaak om, ook bij andere apps, ook zelf kritisch na te blijven denken.

Bestseller

How Estonia became the most digital country in the world.

Ik dacht even dat Linkedin Pulse, dat is de blog sectie van Linkedin, dood was. Todat ik ontdekte dat de Engelse vertaling van het stuk over Estland dat ik oorspronkelijk voor Intrapreneur.nl schreef in 5 weken tijd bijna 5.000 views, 232 likes en 124 shares heeft opgebracht. Toch iets om trots op te zijn.

Eigen publicaties

Bouwen aan de grootste decentrale bibliotheek en boek community ter wereld: BKSY

Bouwen aan de grootste decentrale bibliotheek en boek community ter wereld: BKSY

Interview met Peter Knol van boeken app BKSY: een app waarmee je de boeken die in jouw boekenkast staan kunt delen met anderen. Mooi in zijn eenvoud en ook tof om te zien hoe stakeholders die vanuit een logisch perspectief negatief kunnen reageren (de bibliotheken) opeens een belangrijke partner zijn geworden.

Goboony: ondernemerslessen van een deeleconomie ondernemer

Goboony: ondernemerslessen van een deeleconomie ondernemer

Wanneer we kijken naar de snelst groeiende markten binnen de deeleconomie, of beter gezegd: de platformeconomie, dan is het goed om jezelf de vraag te stellen:

  • wat bezit ik al?
  • wat heeft hiervan (in potentie) veel waarde?
  • wat benut ik niet optimaal?

Al snel kom je dan uit bij het rijtje:

  1. je woning
  2. je (kostbare) spullen
  3. je mobiliteitsmiddelen (auto, motor en camper)
  4. je eigen geld
  5. je eigen tijd en skills

Steeds meer platformen maken het mogelijk dat individuen deze middelen met anderen ‘delen’. Bij nummer 1, 2 en 3 praten we over deeleconomie, bij 4 gaat het over crowdfunding en bij 5 gaat het om de klusjes economie, ook wel bekend als gig economy.

Aangezien gedeelde mobiliteit de toekomst is, besloot ik om in gesprek te gaan met Mark de Vos, mede-oprichter van het camperdeelplatform Goboony. Campers zijn namelijk, meer dan auto’s, items die perfect binnen de deeleconomie passen. Immers: het zijn kostbare apparaten, ze worden slechts een paar weken per jaar gebruikt en de vraag is vele malen groter dan het aanbod.

Recommended Posts