Met 58% op de teller gaat de crowdfundingcampage voor ‘De Platformrevolutie’ de goede kant op. Nog niet meegedaan? Dan is dit een mooi moment 😉 Deze week kennis gemaakt met het erg interessante ‘gig’ platform Roamler, alles geleerd van Airbnb data scraping van een data analist én een mooie stap gemaakt voor Crowd Expedition deel 2, dat op 1 November van start gaat. Maar daarover later meer 😉 Intussen ook weer 5 mooie stukken verzameld en voorzien van mijn duiding en visie. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Na China wil deelfietsbedrijf Ofo de wereld veroveren | Het Financieele Dagblad

Nadat ik vorige week uitgebreid op de nieuw ‘free floating’ fietsdeel services was ingegaan, kwam ik nog dit stuk in het FD tegen over het Chinese Ofo. Even een paar indrukwekkende facts om te laten zien wat er in die markt gebeurt:

  1. het grootste fiets dele bedrijf ter wereld
  2. een consortium geleid door Alibaba steekt nog eens $ 700 mln in het platform
  3. het bedrijf heeft in China meer dan zes miljoen fietsen rondrijden
  4. 2.500 fulltime medewerkers (een jaar geleden waren dit er nog 50)
  5. 13.000 onderhoudsmonteurs (een jaar geleden waren dit er nog 40)

Per land zal moeten worden gekeken of dit soort systemen (en dan vooral ook de moordende concurrentie tussen dit soort bedrijven die hun fietsen massaal op de markt dumpen) een vloek of een zegen zijn.

Ik heb deze week in Amsterdam FlickBike uitgeprobeerd. Onderstaande tweet zegt genoeg: technologisch werkte het prima, de prijs is uitstekend, maar die fiets….. ziet er mooi uit, maar fiets echt voor geen meter. Maar dan ook écht niet.

Onderzoek: hotels die last hebben van Airbnb daalt van 40 naar 25 procent

Deze week kwam het CBS met een bericht naar buiten dat bijna een kwart van de hotels in Nederland zegt in 2016 concurrentie te hebben ervaren van platforms als Airbnb. Dat is op het eerste gezicht best veel, zeker als je bedenkt dat Airbnb vooral populair is in de grotere steden en steden in minder drukbevolkte gebieden in Nederland dus eigenlijk nooit last kunnen hebben van Airbnb. En ook als je bedenkt dat de hotelmarkt nog steeds groeit…

En toen was het tijd om verder te denken. Want wat wordt er verstaan onder ‘concurrentie ondervonden van het aanbod op sites als Airbnb’. Dat is natuurlijk een enorm vaag begrip. En toen stuitte ik op een artikel van de NOS uit 2014, waarin staat: ‘Volgens een onderzoek van KPMG ondervindt 40 procent van de hotels concurrentie van particulieren.’ Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen op basis van twee onduidelijke onderzoeken dat de last die hotels ervaren van websites als Airbnb sinds 2014 flink is gedaald. Maar dat lees je dan weer nergens 😉

The UK government is publishing a review on the sharing economy: here’s what to expect

The UK government is publishing a review on the sharing economy: here’s what to expect

“This week the UK government will publish a “radical” review into employment law, with a specific purpose of how to approach the gig — or sharing — economy.”

Interessante voorspellingen waar de regering in de UK mee gaat komen als visie op hoe om te gaan met de klusjeseconomie, oftewel: de gig economy (nee, niet sharing economy…).

Meest interessante vermelding: het creëren van een nieuwe categorie workers: de ‘dependent contractors’:

Under employment law at the moment, sharing economy staff are defined as workers – a grey area between a fully employed and a self-employed person.

This means they aren’t guaranteed the same rights such as sick pay and holiday leave.

The review will say there should be a new category for them called dependent contractors.

100-en pubs en lokale winkels zijn in VK overgenomen door lokale communities (en zijn succesvol) | Revue

100-en pubs en lokale winkels zijn in VK overgenomen door lokale communities (en zijn succesvol) | Revue

Dit stuk kwam ik tegen in de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan:

De Plunkett Foundation heeft 2 rapporten gepubliceerd waaruit blijkt dat de lokale winkels en kroegen die door lokale gemeenschappen worden geëxploiteerd steeds populairder worden. Daarbij zijn ze ook nog erg succesvol.

348 community shops & 50 cooperative pubs
De rapporten ‘Community Shops: A better form of business’ en ‘Co-operative Pubs: A better form of business,’ geven een overzicht van de impact van deze nieuwe manier van ondernemen.

Eind 2016 waren er 348 community shops die 1,114 banen opleverden en een omzet hadden van £54m. £125,000 hiervan werd gebruikt voor lokale community projecten. De laatste 2 jaar heeft geen van de winkels de deuren hoeven sluiten. Op lange termijn is nog steeds 95% van alle winkels succesvol.

50e cooperatieve pub gefinancierd
In maart 2017 is in het VK de 50e pub overgenomen door de lokale gemeenschap. Ruim 200 leden investeerden via een Community Share in totaal £310,000 om de pub over te nemen en nieuw leven in te blazen.

Geen van de 50 pubs is in de financiële problemen gekomen tot nu toe.

Mooi om te zien hoe lokale betrokkenheid in de vorm van eigenaarschap en governance steeds meer een duurzame oplossing lijkt te zijn. Waar crowdfunding (beter gezegd: crowdfinancing) steeds anoniemer wordten de rol van de crowd kleiner, is het mooi om te zien dat het ook echt anders kan.

Who cares in the gig economy? – Data & Society: Points

Who cares in the gig economy? – Data & Society: Points

Simpelweg een interessante read om de uitdagingen in de klusjeseconomie (vanuit een Amerikaans perspectief) beter te begrijpen.

In de media

Ticket to ride – Emirates’ Portfolio Magazine

Ticket to ride – Emirates’ Portfolio Magazine

Wanneer je onlangs met Emirates hebt gevlogen, dan is er een grote kans dat je dit stuk over Uber met mij als rol van expert hebt gelezen. Via de link kun je de PDF downloaden.

Contact

Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596)

Recommended Posts