Platformeconomie top 5

Platform Companies Are Becoming More Powerful — but What Exactly Do They Want? – The New York Times

Platform Companies Are Becoming More Powerful — but What Exactly Do They Want? – The New York Times

Interessante blog voor als je meer wilt weten over de beweegredenen en uitdagingen van de grote schaalbare platformen. Een van de punten die naar voren wordt gehaald is de ambitie van platformen om een monopolie positie te verwerven. Met als voorbeeld Facebook:

“The logic is seductive and often self-evident: Facebook is more useful if everyone is on it, therefore everyone should be on Facebook”

Ik denk dat dit voor veel platformen een ‘harde’ werkelijkheid is, maar dat dit niet voor alle platformen geldt. Ik denk juist dat er ruimte is voor platformen waar de transactie of de community lokaal zijn (en dan echt lokaal, zoals in een stad of maximaal een provincie) voor een niet monopolistische markt. Zeker wanneer we frameworks gaan ontwerpen en standaarden gaan afspreken zodat kleine lokale communities zich via API’s met elkaar kunnen gaan verbinden én gezamenlijk in de infrastructuur investeren.

Dit is een onderwerp dat mij de laatste tijd steeds meer bezig houdt. Mogelijk kan ik je hier binnen nu en 2 maanden iets nieuws over melden…

AirDnD door ontbrekende regelgeving volgens organisator niet illegaal | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

AirDnD door ontbrekende regelgeving volgens organisator niet illegaal | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

AirDnD, het platform dat huiskamerrestaurants en haar (potentiële) klanten met elkaar verbindt, heeft in Amsterdam een restaurantweek geïnitieerd. In dit stuk op Nu.nl is het heel interessant om de reacties van de twee partijen in de discussie te zien:

AirDND gaat er redelijk ‘bleu’ in met de uitspraak: “Er is nog geen duidelijke regelgeving omtrent AirDnD, dus in onze ogen is het niet illegaal wat wij doen”. Natuurlijk weten zij wel beter, maar het is interessant omdat dit de uitgangspositie is van veel tech startups. Zij brengen het alsof zij iets nieuws doen en dat de huidige regels nier op hun dienst zijn ingesteld. En dat zij hiermee in principe niets illegaals doen. Kijk ook eens naar dit fragment van een presentatie van Kees Koolen (ex Booking.com en Uber) op The Next Web. Die overtuiging is heel interessant.

Koninklijke Horeca Nederland gaat er, zoals het een traditionele belangenvereniging dit vaak doet, verontwaardigd op in. En even los van de vraag of zij wel of geen gelijk hebben: ik denk dat zij door de houding geen positieve bijdrage in de discussie leveren.

Dan nog even kort over de regels: die zijn inderdaad niet helder. Thuisrestaurants zijn iets dat al honderden jaren bestaat, maar het was altijd zo kleine en gefragmenteerd dat de instanties er niet echt iets over hoefden te vinden. Nu is er een platform die de drempels voor zowel vraag als aanbod enorm verlaagd en nu is deze vorm van horeca opeens in potentie (ik herhaal: in potentie) een concurrent voor de bestaande horeca. Ik ben het er niet mee eens dat je thuisrestaurants en horeca over één kam moet scheren, maar vind het ook niet dat er niets aan hoeft te worden gedaan. Oplossing start met een houding dat er iets moet komen dat alle stakeholders beter moet maken.

Gig economy workers demand basic employment rights with more than 1.3 million people ineligible for sick pay | The Independent

Gig economy workers demand basic employment rights with more than 1.3 million people ineligible for sick pay | The Independent

“Hundreds of thousands of workers in the gig economy want guaranteed employment rights such as holiday pay, and say that the Government should take action, a new survey shows.

More than 1.3 million people are now working in casual part-time jobs without guaranteed hours or pay if they are sick, research by the Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) found. The majority of those surveyed (63 per cent) believe they should be legally entitled to the basic rights enjoyed by employees.

More than half felt firms were exploiting a lack of regulation and just 38 per cent said that they felt like their own boss.”

Ik ben erg benieuwd waar dit heen gaat. Probleem kun je misschien het beste met Amerikaanse terminologieen uitleggen. Daar ben je ‘employee’ of ‘independent contractor’. In markten waar een machtige (bijna) monopolie partij is gekomen en waar de werkzaamheden eenvoudig te kaderen zijn en door ‘iedereen’ te doen (dit kan een Uber zijn, maar ook een PostNL) kennen we nu ook de ‘dependent contractor’. Oftewel: zelfstandig maar zwaar of compleet afhankelijk van die ene opdrachtgever.

Podcast: The Benefits of Collaborative Leadership and Employee Ownership – Shareable

Podcast: The Benefits of Collaborative Leadership and Employee Ownership – Shareable

“King Arthur Flour, founded in 1790, is America’s oldest flour company. However, the company’s approach to social impact, executive leadership, and stock ownership is very different from the vast majority of traditional corporations.

In this interview, LIFT Economy partner and worker-owner Ryan Honeyman interviews King Arthur Flour’s three co-CEOs: Karen Colberg, Suzanne McDowell, and Ralph Carlton. They describe why they consider King Arthur Flour to be “America’s oldest startup” because of the company’s innovative leadership structure and 100 percent employee ownership model.”

Gewoon een fijne en goede podcast om te luisteren onderweg. Geen diepgaande analyse, maar gewoon een luistertip.

Eigen publicaties

Video registratie symposium ‘Advancing Research into the Sharing Economy’ – Deeleconomie in Nederland

Video registratie symposium ‘Advancing Research into the Sharing Economy’ – Deeleconomie in Nederland

Op 15 Maart 2017 werd in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht een symposium georganiseerd met als thema ‘Advancing Research into the Sharing Economy’. Helaas kon ik er zelf niet bij aanwezig zijn, maar  aangezien ik de onderwerpen te belangrijk vond om zich tot 4 muren te beperken huurde ik een cameraman in om de presentaties vast te leggen. Zie hier het resultaat.

Drempels verlagen als payment provider – Deeleconomie in Nederland

Drempels verlagen als payment provider – Deeleconomie in Nederland

De deeleconomie (platformeconomie) verlaagt drempels voor particulieren om transacties met elkaar te doen. Zo verlaagd AirDnD drempels voor thuiskoks en potentiële klanten voor thuiskoks en SnappCar de drempels voor autobezitters en gebruikers.

Maar hoe zit het met de platformen zelf? Wie verlaagd hún drempels? Op softwaregebied kennen we Sharetribe, de open source aanbieder van marktplaats software. De WordPress voor deel platformen zeg maar. Maar er zijn meerdere spelers in het ecosysteem.

Afgelopen week ging ik in gesprek met Frans Eliëns, directeur van Payment Provider PayCheckout. Via een eenvoudig model faciliteren zij een ‘split payment’ oplossing voor platformen. Zo wordt de betaling van de eindgebruiker netjes uitgesplitst tussen bijvoorbeeld de verhuurder en het platform (de commissie).

Foto van de week

Keynote with a view… Afgelopen week was ik te gast bij Stedin om een presentatie te geven in een serie ‘zinvol leiderschap’. We hadden alle tijd: 90 minuten keynote, gevolgd door een dik uur goede gesprekken en discussies met de aanwezigen.

Uber lokt chauffeurs met korting op rijopleiding en lease-auto – rtlz.nl

Uber lokt chauffeurs met korting op rijopleiding en lease-auto – rtlz.nl

“Taxibedrijf Uber heeft grote moeite met het vinden van chauffeurs. Minder dan één procent van de 1000 aanmeldingen per week gaat uiteindelijk voor het bedrijf rijden. Daarom lokt Uber potentiële chauffeurs met kortingen op rijopleidingen en hulp bij het aanvragen voor vergunningen.”

Het is duidelijk dat dit niet lijkt op het schaalbare model dat platformen als Uber ambiëren. Het zou mij niets verbazen dat zij dit in Nederland blijven doen om

  1. te wachten op (voor hun) gunstigere regels;
  2. de merknaam Uber sterker neer te zetten om vervolgens andere activiteiten met minder weerstand die wel schaalbaar zijn uit te rollen (UberEats)
  3. omdat met het Europese hoofdkantoor in Amsterdam (dat van 400 naar 1.000 medewerkers wil groeien) Nederland alleen daarom al een belangrijke markt is (en mogelijk ook een interessante test markt).

Recommended Posts