Goedemorgen! Afgelopen week veel tijd besteedt aan het schrijven van een nog te publiceren longread over het vraagstuk hoe een provincie zich moet verhouden t.o.v. de platformeconomie. Hier ook een mooi debat over gevoerd: weer veel van geleerd. Daarnaast ook flinke stappen gezet met het eindrapport van mijn onderzoek over portabiliteit van reputatiedata voor platformwerkers. Er komen dus binnenkort twee flink lange stukken aan. Deze week ga ik een weekje met mijn gezin kamperen, waardoor er volgende week maandag geen nieuwsbrief op je digitale deurmat zal vallen. Voor deze editie weer een aantal mooie stukken verzameld en voorzien van mijn duiding en commentaar. Fijne week!
Minimum Viable State: Building a Nomad Internet Country
Platformen en technologische innovaties dwingen bestaande spelers zich te herbezinnen over hun bestaansrecht. Zo had ik een aantal jaren geleden een discussie over de vraag: ‘wat is een bank?’. Destijds was een bank een financiële dienstverlener die via fysieke lokale kantoren het contact had met de klant. Maar wat als je de kantoren weghaalt, wat tegenwoordig de realiteit is. Wat blijft er over? Zo zijn er al banken die meer programmeurs in dienst hebben dan analisten. Eenzelfde discussie zou je bij Picnic kunnen stellen. Is het een supermarkt? Nee. Is het een logistieke dienstverlener? Ja. Is het eet techbedrijf? Ook. Dan de vraag wat Albert Heijn is. Albert Heijn zal nooit de snelheid en innovatekracht van een Picnic kunnen overnemen. Simpelweg omdat het te veel vanuit de gedachte dat het een supermarkt is denkt. En dat is een grote beperking.
Dan de vraag: wat is een land? Voorheen werd vooral gekeken naar de fysieke grenzen. Maar met een groeiend digitaal domein is die gedachte ook verouderd. In die gedachte is dit stuk zeker de moeite van het lezen waard. Dat begint met: “Governments are out of touch. The nation-state model is outdated. It’s time to create the global infrastructure for a borderless world.”
Een aantal interessante fragmenten:
An internet country: “Stanford lecturer Balaji S. Srinivasan argues that we’re ready to build the first countries on the internet. They’ll be cross-border, open source projects with economies built around remote work, civility towards others, and new culture to support their values.”
Building a new layar: “The world as it exists right now has three layers: the local, the national, and the international. Your immediate environment – the local – will always be important, but the nation-state is an increasingly irrelevant and unnecessary layer. Nation-states are expensive and corrupt, detached from their citizens, and incredibly inefficient. <….> The future emphasis will be on two layers: the hyperlocal and the global. So, the question is: What is the global layer needed to support a future where things happen globally and locally, and we want the most citizens possible to engage at both levels?
Wil je meer weten, lees dan zelf het hele stuk.
BlaBlaCar raises $115 million to build all-in-one travel app – TechCrunch
Het was het eerste Europese ‘Unicorn’ platform in de ‘sharing economy’: BlaBlaCar. Het platform komt zo af en toe voorbij in deze nieuwsbrief, omdat ik het interessant vindt om te volgen waar ze mee bezig zijn. BlaBlaCar laat goed zien hoe platformen smal beginnen en vanuit daar de dienstverlening naar gebruikers uitbreidt. Van carpoolen naar bussen naar een ‘alles in één’ app voor het boeken van mobiliteit.
Deze groei heeft overigens niet alleen te maken met de honger naar meer markt en geld. Het heeft ook te maken met het langetermijn bestaansrecht en een sterkere concurrentiepositie. Iedereen weet dat wanneer je niet alleen een mooie niche oplossing, maar ook een totaaloplossing voor je klant kunt zijn, zij ook trouwer aan jou zullen zijn.
Dit komt ook mooi naar voren in de investor call van TakeAway die ik vorige week hier deelde. TakeAway was voorheen puur een verkoop platform (marketplace) en is met de jaren steeds meer eigen bezorgers gaan toevoegen. In de call valt te horen dat bezorgen in eerste instantie vooral geld kostte en waarschijnlijk uiteindelijk wel kostendekkend en misschien winstgevend zal worden. Waarom dan die moeite? Door ook bezorging toe te voegen kan het platform ook eten leveren van restaurants die traditioneel niet deelnamen aan de marketplace van TakeAway, aangezien zij geen bezorging hebben. Het kan een totaaloplossing bieden voor als je honger hebt en iets wilt laten bezorgen. Dat zal resulteren in meer bestellingen per klant. Daarnaast is er een grote kans dat wanneer een klant bij TakeAway de maaltijd niet kan bestellen deze overstapt naar een concurrent en TakeAway deze klant kwijt is. Het gaat volgens Jitse Groen in deze call dan ook niet alleen om die ene misgelopen transactie, maar om de zeg 15 transacties die het platform misloopt door deze ene misgelopen transactie. Dan is de investering in eigen bezorgers opeens heel logisch. (los even van de branding en zichtbaarheid op straat)
Crowdfundactie ‘kinderen Ruinerwold’ groot succes: meer dan 4 ton opgehaald | NU.nl
De afgelopen weken de documentaire serie ‘kinderen van Ruinerwold’ bekeken. Een prachtig gedocumenteerd en super heftig verhaal. Deze week kwam dit bericht voorbij: mensen die de kinderen uit het gezin willen steunen hebben via crowdfunding 4 ton opgehaald. Het geld zal, vanuit een aparte stichting, worden gebruik voor “studie, jobcoaching, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten, huisvesting of bijvoorbeeld de inrichting van een nieuwe woning.”
Hoewel er rondom crowdfunding in de media voornamelijk aandacht is rondom lening crowdfunding, blijft donatie crowdfunding mij fascineren. Het is een van de mooiste en puurste vormen van platformeconomie waar drempels en transactiekosten worden verlaagd en individuen worden empowered om goed te doen. Zo was de spelletjeswinkel van een buurman in de problemen door de lockdown en legden 380 donateurs in no-time ruim 10.000euro neer om de winkel van de ondergang te redden.
Wat mij vooral opvalt is dat het bij deze nagenoeg niet gereguleerde en gecontroleerde vorm van crowdfunding maar zelden mis gaat. Misschien is het dan toch waar dat de meeste mensen deugen 😉 Wat je misschien niet weet is dat mijn platformeconomie interesse is gestart vanuit interesse in – en ervaring met – crowdfunding. Ik heb zelf 4 eigen campagnes gedaan en in honderden campagnes bijgedragen / geïnvesteerd. En schreef hier de (praktisch ingestoken) boeken ‘Crowdfunding de hype voorbij‘ en ‘Crowdfunding voor Dummies‘ over. Mijn interesse kwam overigens niet vanuit een succesvolle, maar vanuit een niet succesvolle campagne die mij uiteindelijk een ton heeft gekost. Leergeld zal ik maar zeggen. In het stuk ‘Op je bek gaan: dit leerde ik van mijn mislukte crowdfunding-campagne‘ deel ik mijn ervaringen en lessons learned.
Zijn ‘spookkeukens’ bedreiging of gouden kans voor de horeca? | NU.nl
“Geen zitplaatsen, geen gastvrouw, geen obers. In zogenoemde cloud, dark, ghost en shared kitchens wordt louter en alleen voor thuisbezorging gekookt. Een ontwikkeling die niet meer te stoppen is, zeggen twee deskundigen tegen NU.nl.”
Er wordt regelmatig geschreven over spookkeukens, de letterlijke vertaling van het Engelse ‘ghost kitchens’. In dit artikel wordt gesproken over ‘cloud, dark, ghost en shared kitchens’. Ik zou eerder spreken over virtuele restaurant merken: restaurants met geen fysieke locatie waar het merk alleen online van bestaat. Het is dan dus ook geen restaurant, maar een productie keuken. In mijn boek Platformrevolutie schrijf ik er ook over. In dit stil op nu.nl een aantal leuke inzichten uit Nederland en België.
Dan de vraag: zijn deze virtuele restaurants een bedreiging of gouden kans voor de horeca? Het enige antwoord dat ik kan geven is: it depends. Dit omdat dit soort restaurants in verschillende vormen kunnen verschijnen. En de ene vorm een grotere bedreiging is voor de horeca dan de ander.
De variabelen:
- Een virtueel restaurant vanuit een bestaand restaurant. Ook wel ‘satelliet keukens’ genoemd. Een bestaand restaurant opent op andere locaties een productiekeuken om vanuit daar ook bezorging te kunnen organiseren. In dit geval is dit een kans voor bestaande horeca ondernemers;
- Een virtueel restaurant zonder ‘echte’ restaurant locatie. Een geheel nieuw merk dus, uitgevoerd vanuit een productie keuken. Misschien is dit concurrentie voor bestaande horeca, maar deze nieuwe vorm van horeca zal wel de taart groter maken en een nieuw type horeca ondernemers aantrekken;
- Een virtueel restaurant vanuit een platform opgezet. In het stuk ‘Covid 19 – a deep dive into food delivery platforms‘ gaat Sangeet Paul Choudary hier op in. Hij omschrijft 3 stappen die een platform neemt: 1) Aggregate consumer demand and delivery logistics as a delivery platform, 2) Partner with restaurants, build network effects, and learn from market-wide data to identify popular dishes, ordering patterns etc. 3) Create a dark kitchen based on this data and optimise cooking operations around demand patterns. In dit voorbeeld leren de platformen op rekening van de restaurants om vervolgens zelf eigen virtuele restaurantmerken te lanceren. Wat een regelrechte bedreiging is voor de horeca. Deze stap valt ook onder de discussie van of platformen zowel marktmeester als aanbieder mogen zijn op een zelfde platform.
Dit blijft een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden.
Apple leads the next chapter of podcasting with Apple Podcasts Subscriptions – Apple
Nu het luisteren naar podcasts de laatste jaren steeds populairder aan het worden is, zijn er ook steeds meer partijen die hier serieus geld mee willen verdienen. In het begin zag ik dat contentmakers redelijk platform onafhankelijk opereerden: een aflevering werd op verschillende platformen gedeeld. In dit bericht een aankondiging van Apple dat zij hun podcast platform gaan verbeteren en ook abonnementen gaan faciliteren voor podcastmakers. Zo kun je laagdrempelig en zonder investering geld gaan verdienen met jouw podcast.
Dat klinkt mooi, maar er zijn ook een aantal voorwaarden waar je voor op moet passen. Op het moment dat je van 1 platform afhankelijk wordt, ben je ook kwetsbaar. Het platform kan eenzijdig voorwaarden aanpassen. Het is dan slikken of stikken: je hebt het platform nu eenmaal nodig om jouw publiek te bereiken.
Daarnaast is het de vraag of het gemak dat in dit geval het Apple platform jou biedt opweegt tegen de kosten die het in rekening brengt. Zo rekent Apple een fee van 30 procent + belastingen. Wanneer een luisteraar een jaar is geabonneerd op jouw podcast, zakt dit percentage naar 15 procent + belastingen. Opmerkelijk is ook de zin “Your other podcast revenue — including any ads — will stay 100% yours.”. Wanneer je dus zelf geld verdient door in jouw podcast een reclame te laten horen, dan wordt hier geen commissie op ingehouden. Het probleem is alleen: je het geen idee of dit over een aantal jaren nog steeds zo is.
Voor een Nederlandstalige podcast is het afzetgebied relatief beperkt. Het is dan ook de vraag in hoeverre de diensten van zo’n internationaal platform voor jou echt relevant zijn. Uiteindelijk is het voor een contentmaker belangrijk om het contact met het publiek zelf in de hand te houden. Net als ik doe via deze nieuwsbrief. Er zijn vervolgens genoeg tools die je kunt
gebruiken om abonnees te betrekken en te laten betalen voor een abonnement. Zoals in Nederland via Vriendenvandeshow en Petje.af, de Nederlandse versie van Patreon. Misschien is de drempel voor een abonnee iets hoger om aan te sluiten dan via een druk op de knop in de Apple Podcast app, maar je behoudt wel jouw onafhankelijkheid.
Lang verhaal kort: als een distributieplatform ook jouw klantcontact in handen wil krijgen, dan moet je oppassen. Het is altijd verstandig om deze gescheiden te houden. En waar mogelijk zelf de regie op jouw klantcontact en -gegevens te behouden.
Ook gelezen
- EU cities contemplate life with less Airbnb – Airbnb-packed hotspots don’t want things to continue as before.
- Twitter Catches Fake Amazon Workers Sharing Anti-Union Propaganda
- Boze maaltijdbezorgers in Israël zijn in conflict met Just Eat Takeaway om vakbondsvorming
- Europa komt als eerste ter wereld met regels voor kunstmatige intelligentie. ‘Dit wordt een feest voor juristen’
- Interne mail toont hoe Facebook veiligheidsproblemen wil ‘normaliseren’
- Apple wil mogelijk meer advertenties plaatsen in App Store
- Uber announces $250 million stimulus to bring back drivers
- How big tech got so big: Hundreds of acquisitions
- IT’ers vanuit Afrika inhuren voor klussen in Europa en de VS: ‘Dit is veel leuker en levert professionals uit Afrika meer op’
Contact
Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?
Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).
Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.