Goedemorgen! Afgelopen week heb ik mij weer prima vermaakt met een roundtable met vraagstukken over de keuzes die een platform moet maken als marktmeester, online lezingen over platformeconomie en mobiliteit en platformen, interviews voor een onderzoek rondom provincies en platformen en natuurlijk de workshop ‘skills in de kluseconomie’. Ook heb ik onder embargo spannend boekennieuws ontvangen. Volgende week mag ik er meer over zeggen, sorry voor de dooie mus ;-). Komende donderdag om 13:30 ben ik bij BNR te gast om te spreken over hoe ondernemers kunnen samenwerken met platformen. En ik ben druk bezig om een aantal onderzoeken in de steigers te zetten voor de volgende fase van mijn verkenning van de portabiliteit van reputatiedata voor platformwerkers. Genoeg leuke dingen om naar uit te kijken in deze lockdown tijden.
Fijne week!
p.s. heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier! Op zoek naar een spreker over platformen voor jouw (online) event of sessie? Reply dan op deze mail.
Blablacar’s big plan for long-distance buses | Sifted
Afgelopen week gaf ik een presentatie over mobiliteit en platformen, een intrigerende sector voor de platformeconomie. Tijdens de voorbereidingen vroeg ik mij af: hoe zou het met BlaBlaCar zijn. BlaBlaCar, het platform voor lifters, dat in de tijd dat de deeleconomie hip en happening was in 2015 het eerste Europese deeleconomie platform was dat de begeerde ‘Unicorn’ status bereikte. Ik heb in die tijd het platform veelvuldig gebruikt, zowel als aanbieder als ‘klant’. Dat doe ik overigens veel: het is een eenvoudige manier om te leren hoe een platform werkt en om in gesprek te komen met gebruikers. Ook sprak ik beide oprichters. In 2014 in Parijs (video) en in 2016 in Amsterdam (video). BlaBlaCar had op een gegeven moment ook een vestiging in Amsterdam, maar het concept is in Nederland nooit echt aangeslagen.
Grootste probleem voor Nederland is vermoed ik de goede kwaliteit van Openbaar Vervoer en de korte afstanden tussen steden. De voordelen (ook financieel) wegen in Nederland simpelweg niet op tegen het extra ‘gedoe’ om iemand op te halen en weg te brengen voor een ritje van Utrecht naar Amsterdam. Amsterdam naar Parijs daarentegen is wel weer interessant, maar het is de vraag je daar een kantoor in Nederland voor moet hebben. Nee dus. Naast BlaBlaCar zag ik ook verschillende platformen het in de to-business markt proberen. Als bedrijf heb je voor medewerkers buiten de tijden van een pandemie in de ochtend een gemeenschappelijk eindpunt en in de namiddag een gezamenlijk vertrekpunt. Combineer dit met een dagelijks of wekelijks ritme (dus geen incidentele bewegingen) en de businesscase is opeens een stuk interessanter. In Frankrijk heeft BlaBlaCar een dergelijk concept overigens ook uitgeprobeerd. Hier gaven zij een garantie af dat je met ‘meerijden’ wel op je werk zou komen. Mocht er niemand om mee te rijden zijn, dan werd een taxi geregeld. Zolang een dergelijk systeem wordt gevoed met voldoende data, zal het steeds beter lukken om vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen.
Die data kan BlaBlaCar natuurlijk ook gebruiken om nieuwe diensten te lanceren. Zo omschrijf ik in mijn boek hoe het bedrijf in 2018 busbedrijf Ouibus overneemt om zo op populaire routes een completere dienstverlening aan te kunnen bieden. Slim.
Wat ik nog niet wist toen ik mijn boek schreef is dat deze overname op een zelfde moment plaatsvond dat SCNF, de Franse spoorwegen die eigenaar waren van Ouibus, ook 101 miljoen euro investeerde in BlaBlaCar. Extra interessant wanneer je weet dat SCNF een aantal jaren eerder BlaBlaCar als potentiële concurrent in de toekomst had aangemerkt.
Deze overname was de eerste stap van BlaBlaCar om een breed mobiliteitsplatform te worden. Met de liftservice hadden ze een 80 miljoen gebruikers in 22 landen en een sterk merk: een prima basis om de breedte in te gaan. Ouibus was de eerste stap en in dit artikel is te lezen dat zij in 2019 het plan presenteerden om Busfor, een groot Oost Europees busplatform, over te nemen.
In dit stuk: “Blablacar wants to be the go-to app for road journeys, and to achieve that, it needs to do a whole lot more than cleverly match people who are heading in the same direction at the weekend. It needs to create a really big network of long and short-distance routes, which can carry millions of people, at low cost.”
Volgende stap voor BlaBlaCar zijn treinen. En vliegen zal ook vast op de verlanglijst staan. Wat wel duidelijk is, is dat BlaBlaCar wel altijd een platform / marktplaats zal willen blijven.
De weg die BlaBlaCar is er eentje die je in platformland veel ziet: beginnen met een specifieke dienstverlening met veel gebruikers die het platform af en toe gebruiken. Hier ervaring in opdoen, data verzamelen, een gebruikersgroep opbouwen om met dit als basis de dienstverlening uit te breiden en in te zetten op meer gebruik en standaardisatie en professionalisering van de dienstverlening. Om hiermee optimaal relevant te kunnen zijn voor de gebruiker. Want die wil uiteindelijk ook één app hebben waarbinnen alles te boeken is. En SCNF? Die leren op deze manier slim mee en profiteren van een platform dat zou op eigen kracht nooit zelf hadden kunnen realiseren.
Facebook Has Referred Trump’s Suspension to Its Oversight Board. Now What? – Lawfare
Platformen zullen meer en meer verantwoordelijkheid (moeten) nemen voor de activiteiten die op het platform plaatsvinden. Bij social media platformen is dit het best zichtbaar. In dat kader is dit artikel over de nieuwe ‘oversight board’ van Facebook heel interessant om te lezen. Facebook heeft de vraag ‘wat moeten we met Trump’ bij deze board neergelegd.
Er valt genoeg te zeggen over deze board: hoe vrij kunnen zij echt bewegen en hoe onafhankelijk zijn zij echt? Daarnaast is het de vraag in hoeverre het opstellen van een externe board affect heeft op de verantwoordelijkheden die het platform zelf neemt. Er is natuurlijk een risico dat een board, waar publiekelijk van bekend is wie de leden zijn, een soort van schutting wordt waar het platform kwesties overheen kan gooien om vervolgens de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Er zal dus een manier moeten worden gevonden om een juiste balans te vinden in hoe een dergelijke board kan worden gebruikt en wat de macht is. De auteur van het artikel vat het dan ook pakkend samen:
“Don’t expect high drama or fireworks. But this could signal a substantial change in how the platform approaches content moderation.”
Twitter acquires newsletter platform Revue – TechCrunch
Deze week nam Twitter een Nederlands techbedrijf over. Het gaat hier over Revue. Die naam zal een belletje doen rinkelen: het is de nieuwsbrieftool die ik gebruik voor deze nieuwsbrief. Een mooie stap voor het Utrechtse bedrijf waar ik vanuit mijn kantoorraam naar kan zwaaien. En ook een interessante stap van Twitter, dat hiermee duidelijk laat zien de dienstverlening te gaan verbreden. Ik ben persoonlijk ook benieuwd wat dit zal betekenen voor de ontwikkeling van het platform.
Twitter gaat experimenteren met crowdsourcen van factchecks | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
“Twitter experimenteert vanaf maandag met Birdwatch, een functie waarmee het factchecken deels wordt uitbesteed aan gebruikers. Het gaat voorlopig nog om een pilot.”
Facebook zet een board op, Twitter wil factchecken gaan uitbesteden aan de gebruikers. Beiden interessant te volgen. De vraag die bij beide voorbeelden wel centraal staat is: hebben zij de eigen spelregels op orde en hoe transparant zijn zij in de eigen handhaving hiervan? Want wanneer je iets uitbesteedt, dan is het essentieel dat je die basis goed hebt staan.
Ook gelezen
- Socioloog Harambam: ‘We zetten complotdenkers te gauw weg als gekkies’ – Zet complotdenkers niet weg als gekkies, zegt socioloog Jaron Harambam, maar luister naar ze. ‘Radicalisering begint er altijd mee dat mensen hun plek niet kunnen vinden.’
- 3 belangrijke zaken die we leerden van de CEO van WordPress over succesvol gedistribueerd werken.
- Dit lees ik nou NOOIT over Spotify! – interessant verhaal over de verandering die Spotify heeft veroorzaakt voor artiesten, En welke veranderingen niet.
- OnlyFans groeit explosief, maar is er geld mee verdienen wel zo makkelijk?
- Food delivery startup Wolt raises $530m — despite still having more than $100m in the bank
- Uber Trims Postmates Workforce; CEO To Depart
Contact
Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?
Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).
Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.
Er is ook een Engelstalige nieuwsbrief, welke iedere twee weken wordt verstuurd.