Platformeconomie top 5

SXSW showed us the future of ride sharing, and it’s not Uber

SXSW showed us the future of ride sharing, and it’s not Uber

In Austin vond vorige week South by Southwest plaats: het grootste tech festival ter wereld. Interessant is dat juist op de plek waar alle tech evangelisten bijeen kwamen en van de meest bekende tech scaleups ter wereld de grote afwezige was: Uber. Uber en Lyft hebben namelijk in Mei 2016 uit protest van een nieuwe wet de staat verlaten.

Ik raad je aan om het hele verhaal hier een keer te lezen. Waarom? Omdat we in Austin een uniek kijkje in het post-Uber tijdperk kunnen nemen. Wat gebeurt er wanneer een samenleving gewend is om een taxi met een druk op de knop te bestellen, en dan opeens de aanbieders (Uber en Lyft) zich in een paar dagen terugtrekken? Aan de ene kant blijft de vraag komen, aan de andere kant staan er ook opeens 10.000 chauffeurs ‘op straat’.

In Austin kun je zien (en lezen) dat er intussen allerlei nieuwe initiatieven in het gat dat Uber en Lyft hebben achtergelaten zijn gesprongen. Meest succesvolle en interessante is RideAustin: een non profit ride hailing platform die voldoet aan alle standaarden, die aantrekkelijke voorwaarden hebben voor zowel chauffeurs als klanten én een sterke lokale betrokkenheid middels goede doelen etc. Aantal interessante punten uit het stuk ‘Business Impact Hailing a Different Ride in Austin‘ van MIT Technology Review:

  • Residents have embraced the startup, which gave its millionth ride in late February and currently averages nearly 60,000 rides a week. Growth has been accelerating: it took 31 days from the company’s June 15 launch for it to give its 10,000th ride but less than 100 to hit 100,000, and it hit a million in just under 250 days.
  • The $100,000 raised for local charities has certainly attracted plenty of media attention, and the company partners with major events like the Austin City Limits Music Festival to keep its profile high. It is quite transparent with its data as well.
  • RideAustin’s management team is small—just six people—and that low overhead is helping it reach a rare milestone in the ride-hailing business: unlike Uber, whose passengers only pay an estimated 41 percent of the cost of each ride, RideAustin is moving close to profitability.

Ik ben overigens erg benieuwd hoe Uber en Lyft naar deze ontwikkeling kijken. Ik heb ook eens ergens gelezen dat er vermoedens zijn dat Uber en Lyft deze casus zelf hebben gecreëerd als experiment. Who knows…

Podcast: Trebor Scholz on Moving From Uber to Platform Cooperatives – Shareable

Podcast: Trebor Scholz on Moving From Uber to Platform Cooperatives – Shareable

De laatste tijd ben ik mij steeds meer in platform coops aan het verdiepen. In New York en Londen bezocht ik congressen en er is ook online flink wat over te vinden. Dit interview met de bedenker van de term ‘platform cooperativism’ Trebor Schulz is erg interessant om te beluisteren. Ik deelde mijn gedachten en aantekeningen in dit openbare Google Docs document. Iets te veel op te copy-pasten in deze nieuwsbrief ;-).

The Tesla Network (Ridesharing Platform) Is A Bigger Opportunity Than Selling Cars – Tesla Motors (NASDAQ:TSLA) | Seeking Alpha

The Tesla Network (Ridesharing Platform) Is A Bigger Opportunity Than Selling Cars – Tesla Motors (NASDAQ:TSLA) | Seeking Alpha

Weer wat interessante food4thought over de toekomst van de mobiliteitsmarkt. Jouw (zelfrijdende) Tesla mag je straks alleen delen via een Tesla ridesharing platform. Hier wordt in dit stuk op ingegaan.

Ik ben om eerlijk te zijn wat sceptisch over een Tesla ridesharing network. Waarom? Omdat uiteindelijk het netwerk met de grooste dichtheid (en daarmee de kortste aanrijdroute, hoogste efficiency, etc.) zal winnen. Dat ga je niet met 1 automerk voor elkaar krijgen.

Daarnaast zijn de schattingen van hoeveel je met jouw zelfrijdende auto kunt verdienen ook erg technisch ingestoken. In dit stuk wordt de auto 6 uur per dag ‘uitgeleend’ aan anderen, wat een jaaromzet van 9.000 dollar oplevert. Maar moet die auto niet tussen ritjes door af en toe worden schoongemaakt? Hoe zit het met afschrijving en extra onderhoud? Belasting? Al met al genoeg vraagtekens rondom dit verhaal, maar dat de toekomst van zelfrijdende mobileit super interessant is en de kaarten nog lang niet zijn geschud, dat staat als een paal boven water….

Weyts wil Uber in Vlaanderen legaliseren – Trends.be

“Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) werkt aan een nieuw wettelijk kader voor taxidiensten, waarin zowel klassieke taxi’s als nieuwe spelers zoals het alternatieve platform Uber kunnen opereren.”

Interessant om te volgen hoe de Vlaamse overheid de toekomst aan het verkennen is. Discutabel in dit stuk is dat er (mogelijk) een verschil komt tussen taxi’s op een standplaats en straattaxi’s. Maar het is nog te vroeg om hier iets zinnigs over te zeggen.

Eigen publicaties

Wavemakers interview: Mark Vletter van Voys – Wavemakers

Wavemakers interview: Mark Vletter van Voys – Wavemakers

Voor het boek Wavemakers ging ik afgelopen week samen met Hans van der Loo in gesprek met Mark Vletter, oprichter van telecomaanbieder Voys. Voys werkt volgens een uniek organisatiemodel en gebruikt daarbij onder andere Holacratie. Het bedrijf heeft daarmee geen bazen en managers en is volledig zelfsturend. Zó zelfsturend dat Mark niet meer eindeverantwoordelijk is binnen zijn eigen organisatie.

Met Mark spreken we over zijn het verhaal achter Voys, de 5 Wavemakers leiderschap elementen en meer. Kijk en luister naar een dik uur vol inspiratie over één van de meest bijzondere en nuchtere ondernemers én ondernemingen in Nederland.

De integrale video staat nu online. In een dik uur heb je ‘m uit. Deze case gaan we verder gebruiken voor in het boek, er komt een case en we zullen de komende maanden diverse uitspraken uit de video als losse video’s publiceren. Maar voor nu dus de ruwe versie met het hele verhaal.

Businessagent Partners with Crowdrating on Equity Crowdfunding Risk Ratings – Crowdfund Insider

Businessagent Partners with Crowdrating on Equity Crowdfunding Risk Ratings – Crowdfund Insider

Via de nieuwsbrief van Ronald Kleverlaan kwam dit interessante stuk voorbij. In de crowdfundingmarkt, en zeker met aandelen crowdfunding, is het inschatten van risico’s en het toetsen van waarderingen een grote uitdagingen. In het algemeen wordt dit door de platformen zelf gedaan. Zij maken hoogstens gebruik van een aantal externe credit rating tools, maar het blijft natuurlijk de vraag hoe onafhankelijk een platform hier is. Wetende dat een platform succesvolle cases nodig heeft om levensvatbaar te zijn. Dit stuk geeft weer een kijkje in deze ontwikkeling.

Recommended Posts