Goedemorgen! De crowdfundingcampagne die ik vorige week voor mijn boek ‘De Platformrevolutie’ heeft een vliegende start gemaakt: 43 supporters brachten samen €6.810,- bijeen. Dat is 57% van het doelbedrag. Dank voor de nieuwsbrief lezers die mee hebben gedaan. Twijfel je nog? De campagne loopt tot en met 3 augustus. Je doet al mee vanaf 5 euro en als organisatie kun je dienstverlening (o.a. presentaties) met een korting van 50% voorinkopen. Verder mocht ik vorige week in Berlijn het ‘SHAReCONOMY Embassee Lab’ event van de Nederlandse Ambassade afsluiten. Check hier mijn aantekeningen. Ook deze week (een dag later dan gebruikelijker) weer 5 mooie stukken. Mooie week!

Platformeconomie top 5

Fiets huren en op een willekeurige plek terugzetten? Daar is een app voor – Volkskrant

Fiets huren en op een willekeurige plek terugzetten? Daar is een app voor – Volkskrant

Free Floating deelfietsen. Houd dat woord in de gaten. Een tijd geleden bracht ik dit al als de trend én uitdaging voor grote steden voor 2017. Waar je bij de OV fiets een fiets alleen bij een station kan ophalen en inleveren (10euro betaal je als je de fiets bij een ander station inlevert), kun je bij het free floating systeem de fiets overal waar je wilt neerzetten en ophalen. Uiteraard wel binnen een bepaald gebied en netje in de rekken. De fiets is (in de meeste gevallen) voorzien van een GPS en een smartlock.

Intussen zijn de eerste initiatieven op de Nederlandse markt geland. Zij zetten enkele duizenden fietsen in de stad neer in de hoop dat deze worden gehuurd. In theorie werkt zo’n systeem natuurlijk ideaal: van bezit van een fiets naar toegang tot. Maar ja, op papier is het communisme ook een perfect systeem :). Even een paar uitdagingen op een rijtje:

  • Hoewel we spreken over ‘deelfietsen’, heeft het natuurlijk niets te maken met deeleconomie. Deze fietsen worden nieuw gekocht speciaal voor de verhuur. In een eerder artikel noemden we dit ‘product-dienst economie’.
  • Naast dat de aanbieders niet onder het kopje ‘deeleconomie’ thuishoren, delen zij onderling ook niets. De aanbieders op de markt komen ieder met hun eigen systeem en eigen fietsen. Met als risico dat je straks 50.000 fietsen in de stad hebt staan van 50 aanbieders. Dat heeft niets met efficiëntie te maken. Het zou pas écht efficiënt zijn wanneer de aanbieders gebruik maken van dezelfde (open source) technologie zoals Common Bike, zodat ook gebruik kan worden gemaakt van andere aanbieders via één app. Dit zou overigens ook prima als voorwaarde kunnen worden gesteld door gemeenten waar dit soort systemen worden geïntroduceerd.
  • Hoewel de aanbieders claimen dat de fietsen vooral voor ‘eigen’ inwoners bedoeld is, zijn de verwachtingen dat (zeker op korte termijn) vooral de toeristen (vanuit eigen land en buiten Nederland) hier gebruik van gaan maken. Zie ook dit onderzoek.
  • De wet- en regelgeving is hier niet op voorbereidt. Waar fietsenverhuurders in Amsterdam maar 2 fietsen voor de deur mogen zetten als reclame, ‘dumpen’ deze aanbieders hun fietsen (en gelijk ook reclame objecten) overal waar het maar kan.

Hier laat ik het bij voor vandaag, maar het moge duidelijk zijn dat dit onderwerp nog wel een keer terug zal komen in deze nieuwsupdate.

In Berlijn werken Lidl en DB samen met een Free Floating deelfiets systeem.
Umbrella-sharing startup loses nearly all of its 300,000 umbrellas in a matter of weeks: Shanghaiist

Umbrella-sharing startup loses nearly all of its 300,000 umbrellas in a matter of weeks: Shanghaiist

In China loopt de ‘product-dienst economie’ storm. Naast fietsen kun je ‘on demand’ bijna alles huren. Tot basketballen aan toe. En nu ook: paraplu’s. Lees dit hilarische stuk, dat zo uit ‘De Speld’ had kunnen komen, over hoe een paraplu deel initiatief in een paar weken bijna al haar 300.000 paraplu’s kwijtraakte. Drie opmerkelijke facts uit het stuk:

  • Er zijn 15 (!) paraplu deel startups in China actief;
  • Men is tot de conclusie gekomen dat het een seizoensproduct is en in streken waar veel regen is mensen zelf al een paraplu hebben gekocht;
  • De oprichter heeft de moed nog niet opgegeven: “He reportedly plans to release another 30 million umbrellas by the end of the year.”
China issues guidelines to promote sharing economy – Xinhua | English.news.cn

China issues guidelines to promote sharing economy – Xinhua | English.news.cn

Heel kort stuk over de guidelines die in China zijn opgesteld om de opkomst van de ‘deeleconomie’ te promoten én in goede banen te leiden. Interessant om te zien is dat het niet alleen blij promoten is, maar ook gaat over verantwoordelijkheden én hoe de overheid zelf een rol kan spelen in een duurzame groei door te faciliteren met data.

Uber Is Dealt a Fresh Blow in European Legal Case – The New York Times

Hoewel iedereen kan zien dat Uber een taxi- of transportbedrijf, blijft het bedrijf zelf volhouden dat ze een tech bedrijf zijn en hierdoor niet vallen onder de (lokale) regels voor taxi’s. In dit stuk lees je dat de strohalm waar ze zich aan vast houden om dit te beweren steeds slapper wordt. En uiteindelijk zal breken.

Vakantieverhuur niet gemeld? 6000 euro boete – PAROOL

Vakantieverhuur niet gemeld? 6000 euro boete – PAROOL

“Amsterdammers die niet melden dat zij hun woning in de vakantieverhuur zetten, krijgen een boete van 6000 euro, zo laat de gemeente weten.” In oktober dit jaar zal Amsterdam de meldplicht voor short stay verhuur invoeren. Wie een overnachting niet registreert krijgt een boete van 6.000euro. Ik ben nog steeds benieuwd hoe het proces rondom die registratieplicht gaat verlopen (en hoe hoog of laag de drempel wordt), maar duidelijk is intussen wel dat hoe hoog of laag die drempel ook is: door het voeren van een afschrikbeleid worden mensen wel gedwongen om mee te doen. Het zou kunnen zijn dat professionele verhuurders (investeerders met diepe zakken) het risico nemen en het op een rechtzaak laten komen, maar de ‘kleine’ verhuurder zal waarschijnlijk eieren voor zijn geld kiezen.

In de media

‘Platformwerk rukt op’ | Flexmarkt

‘Platformwerk rukt op’ | Flexmarkt

Onlangs werd ik geïnterviewd voor Flexmarkt over de opkomst en toekomst van arbeid via platformen. Via de link in deze tweet kom je uit bij de PDF van het stuk.

Deeleconomie-expert begint eigen crowdfundingcampagne voor boek ‘De Platformrevolutie’ – Deeleconomie in Nederland

Deeleconomie-expert begint eigen crowdfundingcampagne voor boek ‘De Platformrevolutie’ – Deeleconomie in Nederland

Eigen publicatie waarin ik meer vertel over de crowdfunding campagne.

Crowdfunding

Zoals je weet ben ik op dit moment bezig met een crowdfunding campagne om de 3-4 maanden tijd die ik nodig heb om mijn nieuwe boek ‘De Platformrevolutie’ te schrijven te kunnen bekostigen. Neem gerust een kijkje op de pagina. Meedoen kan al vanaf 5 euro, maar je kunt als organisatie ook mijn dienstverlening met een korting van 50% vooraf inkopen.

Contact

Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596)

Recommended Posts