Afgelopen week stond in het teken van de start van het boek ‘Crowdfunding voor Dummies’ Wat? Weer een boek? Ja. Weer een boek. Lees onder aan dit bericht het hoe en wat. Ook stond deze week in het plannen van nieuwe buitenlandse expedities. De afgelopen maanden was het wat reizen betreft wat rustig, tijd om hier verandering in aan te brengen. In 2016 (na mijn vakantie & verhuizing) ga ik dus sowieso nog naar Lissabon voor de Web Summit, Southampton voor de 3rd International Workshop on the Sharing Economy, Brussel voor de European Crowdsourcing Week en mogelijk ook nog naar Madrid voor een gastcollege en New York voor een congres over platform coops.
Collaborative Economy top 5
264 Peer to Peer Lenders Shut Down in China During First Half of 2016 – Crowdfund Insider
In China halen ze flink de bezem door het crowdfunding landschap: 264 peer2peer lening platformen zijn in de eerste zes maanden van dit jaar gesloten. China is de grootste p2p lening markt van de wereld: “As of June there was an estimated 2,349 P2P platforms in operation in China.”
Na een aantal incidenten was het tijd om de regels aan te scherpen. De meest opmerkelijke scam is deze wel: “The best known is Ezubao that was described as a Ponzi-scheme months before regulators showed up to shutter the doors. Ezubao apparently fleeced investors of over $7 billion – an incredible amount. Allegedly over 95% of the projects listed in Ezubao were faked.” Pardon? Ja, 95%.
Hoewel in Nederland peer2peer lening crowdfunding onder toezicht staat van de AFM en de branche zelf bezig is om een stuk transparanter te worden in de defaults (= wanneer het mis gaat), is ook hier nog flink wat werk te doen. Ik ben nog steeds overtuigd dat veel mensen geen idee hebben welk risico ze nu lopen en waar ze in de rij staan wanneer het mis gaat. Ook blijf ik twijfels hebben bij de verantwoordelijkheden van de platformen: het feit dat een project op een p2p platform komt, betekent dat het door de testen van het platform is gekomen. Veel mensen vertrouwen hier blind op. Dus is mijn vraag: is een platform hiermee niet indirect financieel advies aan het geven? Want dat mag niet. Als jij hier antwoord op hebt: laat het weten.
Je huis als hotel – AD – Blendle
Goed stuk (via Blendle) over vertrouwen, risico’s en fiscaal bij het verhuren van jouw woning via een van de woning deel platformen. Opvallend trouwens hoeveel verzekeraars de risico’s van het ‘huis delen’ al in hun polis hebben meegenomen. Centraal Beheer was de eerste, maar blijkbaar hebben ASR, Aegon en Nationale Nederlanden dit nu ook in hun pakketten.
Op de standaard Airbnb verzekering kun je dus blijkbaar niet blind vertrouwen. Het is dan ook geen verzekering, maar een garantie: “Airbnb stelt zelf dan ook dat deze garantie geen vervanging is voor een goede woonverzekering.” Verhalen uit de praktijk zijn niet al te positief over deze garantie. Het schijnt enorm omslachtig te zijn en je moet eerst zelf proberen de schade te verhalen op de huurders. Succes.
Airbnb Is Facing an Existential Expansion Problem
Interessant stuk over de problemen in steden door de snelle groei van Airbnb. Ook interessant dat de auteur zelf de data van Airbnb heeft geschraapt, waar weer interessante tegenstellingen uit komen met de data die Airbnb zelf naar buiten brengt.
Ook een mooi voorbeeld van hoe je cijfers op een positieve manier voor jezelf kunt presenteren. In de case over Lissabon zegt Airbnb: “72 percent of hosts in Airbnb in Lisbon have only one listing.” Feitelijk klopt deze stelling, maar wanneer je naar de overige 28% kijkt (mensen die meer dan 1 huis verhuren en die je dus als commerciële verhuurder kunt bestempelen), dan zie je dat deze 28% goed zijn voor 2/3 van de business van Airbnb in de stad Lissabon. Zelfde cijfers, ander verhaal door een andere bril. Laten we vooral leren om niet te veel naar interpretaties door commerciële brillen te kijken…
Airbnb wil geanonimiseerde informatie verhuurders delen met Amsterdam | NU.nl
Even dit artikel aan de top5 toegevoegd (waarmee het dus een top6 is…) “Airbnb wil samenwerken met Nederlandse gemeenten om illegale vakantieverhuur van huizen aan te pakken, maar het bedrijf wil alleen geanonimiseerde gegevens delen.”
Op het eerste gezicht misschien een mooie geste, totdat je na gaat denken. In dit stuk weten ze ook eigenlijk niet wat ze met die data kunnen: “Het is onduidelijk in hoeverre geanonimiseerde informatie de gemeente zou kunnen helpen in het bestrijden van illegale vakantieverhuur.”
Over de commerciële bril gesproken: “Airbnb zegt de Amsterdamse regels wel te willen verduidelijken, zodat alle gebruikers begrijpen wat de maximale verhuurtermijn is. “Ongewenste commerciële partijen hebben geen plaats op Airbnb.” Net alsof je een pandje erbij koopt om deze via Airbnb te gaan verhuren en vervolgens niet weet dat dit illegaal is. Dit is geen communicatie probleem… Ook de verhalen dat Airbnb uit privacy overwegingen geen data mag weggeven. Jongens: het is zo simpel… Als Amsterdam zegt maximaal 60 dagen per jaar, maximaal 4 mensen en niet in sociale huurwoningen, dan programmeer je dit in de site in. Dat is geen rocket science. Misschien op korte termijn niet commercieel aantrekkelijk, maar wanneer je kijkt naar lange termijn bestaansrecht lijkt mij dat een goede keuze.
How Uber secretly investigated its legal foes — and got caught | The Verge
Opmerkelijk verhaal van hoe ver Uber gaat om hun belangen te verdedigen. Ver dus. Ik hoorde een keer dat ze in de VS voor zover bekend is 250 lobbyisten hebben rondlopen. Waar een wil is, is een weg. En als die weg er niet is, dan doe je er alles aan om het alsnog voor elkaar te krijgen.
Stemmen met je portemonnee – FTM
“Wil je de wereld verbeteren? Voer de politieke strijd met je portemonnee. Volgens S. de Beter kun je het stemrecht elke dag uitoefenen.” Interessant stuk met de nodige food4thought. Zou ik twee pagina’s analyse bij kunnen schrijven, maar het beste is dat je het gewoon zelf leest.
Eigen publicaties
In gesprek met Frans van der Reep over online rating en reputatie – Crowd Expedition
Onlangs ging ik in gesprek met Frans van der Reep over online rating en reputatie. Frans heeft een indrukwekkend CV welke hij in de video verder toelicht, maar ik zou hem zelf het best kunnen omschrijven als een ver- en dwarsdenker. Veel van zijn voorspellingen jaren terug zijn uitgekomen, vandaar dat ik erg benieuwd was naar zijn blik op – en gedachte over – online rating en reputatie.
Foto van de week
Hoewel ik druk ben met de boeken over Crowd Expedition en Wavemakers, kon ik de vraag om het boek ‘Crowdfunding voor Dummies’ in de nostalgische ‘voor Dummies serie’ te maken niet naast mij neerleggen. Samen met Koen van Vliet, een van de co-auteurs van ‘Crowdfunding, de hype voorbij‘, schrijf ik de komende maanden tussen de bedrijven door dit boekje. Inhoudelijk geen rocket science, we schreven immers al eerder een boekje over dit onderwerp, maar wel leuk als afleiding om te doen en weer in wat nieuwe cases te duiken.