Goedemorgen! Afgelopen week heb ik mij prima vermaakt met het event ‘Designprincipes voor een duurzame platformeconomie‘ dat ik organiseerde op/vanuit/namens de Haagse Hogeschool. Wat begon bij een klein idee liep wat uit de hand met uiteindelijk 70 aanwezigen en 12 sprekers. Over een week of 3 zul je in deze nieuwsbrief de blog met het resultaat van dit event kunnen lezen.
Komende week staat voornamelijk in het teken van verschillende onderzoeken, het werken aan het borgen van KlusCV/GigCV voor de lange termijn en een interview met de oprichter van Cocoroco voor The Gig Work Podcast. De aflevering en blog zal ik half februari in deze nieuwsbrief delen.
Voor deze week weer wat artikelen voor je verzameld en voorzien van mijn duiding en commentaar. Fijne week!
De impact van AI op platformen
Onlangs kwam het stuk ‘Marketplaces in the Age of AI. voorbij op de website van Andreessen Horowitz: een grote tech-investeringsclub. Als er een stuk is over AI en marketplaces dat je deze week zou moeten lezen, dan is het deze wel. Het stuk gaat in op de (mogelijke) impact van AI op de vraag- en aanbodkant. Deze twee afbeeldingen vielen mij het meest op:
Het stuk gaat verder niet diep in op hoe platform organisaties nu AI al inzetten voor de eigen operatie. Dat zal zeker van platform tot platform verschillen. Onlangs sprak ik een platform ondernemer die AI inzet om bepaalde combinaties van woorden in de chats tussen klanten die proberen het platform te omzeilen op te sporen. Wat dat betreft zit AI natuurlijk al (heel) lang verweven in de platformeconomie. Maar dit stuk geeft een mooi inzicht op de grote veranderingen die er mogelijk aan zitten te komen.
Een kijkje in het leven van de gig-dokter
Veel ontwikkelingen in de kluseconomie worden vanuit een Westerse bril bekeken en onderzocht. Wanneer het om ‘global’ gaat, dan gaat het vooral om de ‘global north’ en dan voornamelijk over Noord Amerika en Europa. En wanneer het over de ‘Global South’ gaat, dan is dit veelal nog steeds met een Westerse bril, door Westerse mensen en met Westerse financiering. En hierdoor missen we een hoop. En dat is zonde. Dit is dan ook een van de onderwerpen en blinde vlekken die ik wil aanstippen met The Gig Work Podcast, welke ik voor de WageIndicator Foundation maak. En een onderwerp dat centraal zal staan tijdens het webinar dat we organiseren tijdens de “International Conference on Decent Work and Corporate Social Responsibility in the Era of the SDGs” van 21 t/m 23 Maart in Pune, India. Hierbij merk ik dat het loslaten van die Westerse bril iets is waar ik echt actief aan moet werken, de komende maanden ga ik ervaren of en hoe dit gaat lukken.
In de voorbereiding voor de sessie over Gig Economy die je online ook live zult kunnen bijwonen (later volgen meer details) ben ik veel stukken over de gig economy in India aan het lezen. Het stuk ‘1,000 calls: The number of mobile consultations performed in one month by Indian doctor Girikumar Venati‘ was een van de stukken die mij bijbleef. Het stuk is geschreven in de serie ’the global gig workers’, een project dat door de ervaringen van platformwerkers laat zien hoe digitalisering ‘working patterns, lifestyles and livelihoods’ beïnvloed.
Girikumar Venati is a 48-year-old doctor living in Bengaluru, India. He lives in a one-bedroom apartment that is a 10-minute walk from the Fortis Hospital on Bannerghatta Road, where he has worked as a general practitioner for over a decade. He’s a senior consultant and the hospital’s lead immigration physician, examining people seeking visas to the U.S., U.K., Australia, and other countries. International travel restrictions due to the pandemic have robbed him of his most lucrative service, and outpatient work has also dried up.
In 2020, he enrolled as a health care professional offering video consultations on MFine, a mobile doctor consultation application that has over 4,000 registered physicians across India. He works as a general practitioner on the app, offering advice and treatment on everything from gynecology to Covid-19.
Telemedicine has grown dramatically during the coronavirus pandemic. Multiple lockdowns, stay-at-home orders, and an overburdened health care system deepened India’s reliance on technology companies to connect patients with doctors and deliver medicine. There was a 502% increase in online consultations during 2020, and dozens of investors pumped money into the space.
Een interessant inkijkje hoe digitalisering (en in dit geval: platformisering) de zorg in India veranderd en de voor- en nadelen die hier bij komen kijken.
Online crash course ‘gig economy’
Onlangs kwam deze interessante en gratis online crash course ‘Shaping the Gig Economy: Understanding the regulatory potentials and risks for digital labour platforms‘ voorbij.
The gig economy, defined by its short-term “gigs” and digitally mediated work arrangements, offers a unique blend of flexibility, diversity, and freedom. It’s no wonder that over 40 million people in low- and middle-income countries are already participating in this evolving landscape, and the numbers continue to rise. Digital labour platforms have revolutionized employment, but they also pose challenges, such as trade-offs between flexibility and job security, as well as concerns about working conditions and fairness. Addressing these challenges requires smart and informed policy responses.
Presenting the GIZ Online Course: Shaping the Gig Economy
Our course is meticulously designed for policy makers, trade union representatives, civil society leaders, business professionals, academics, and experts from various disciplines. It offers a comprehensive understanding of the dynamics, possibilities, and challenges associated with the emergence of digital labour platforms, with a specific focus on low- and middle-income countries.
Developed by the GIZ Gig Economy Initiative, dedicated to promoting fair work in the digital labour sphere and implemented on behalf of the German Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ), this course leverages global expertise. With a wealth of experience in capacity development across low- and middle-income countries, we provide an in-depth exploration of the gig economy in the global South.
Laagdrempelig en gratis, wat wil je nog meer 😉
Hoe AI influences concurreren met menselijke influencers.
Op Linkedin volg ik al een tijd Sander Duivestein: co-auteur van het boek ‘Echt Nep’ en de nieuwsbrief over de vervaging tussen echt en nep in online omgevingen.
Afgelopen week kwam er een stuk voorbij waarbij een (blijkbaar) bekende Twitch en OnlyFans-ster een AI versie van zichzelf heeft gelanceerd, welke in de eerste 24 uur ‘na lancering’ al 34.000 dollar had verdiend. Het voordeel voor de influencer is dat de dienstverlening door deze technologie veel schaalbaarder en goed te personaliseren op de individuele vraag van de klant is. Wel stelt Duivestein hier terecht vragen bij:
Dit roept echter vragen op over de ethiek van dergelijke technologieën. Critici beweren dat Amouranth parasociale relaties uitbuit en bijdraagt aan een eenzaamheidsepidemie. Amouranth verdedigt haar project door te stellen dat de AI-chatbot eerder therapeutisch kan werken dan schadelijk is.
Naast een eigen AI-versie van jezelf zijn er ook genoeg verhalen van volledige AI-personages die op dit soort platformen actief zijn. Zoals dit verhaal op Linkedin van Duivestein: “Lil Miquela, een ander virtueel model, werd door Time Magazine al in 2018 uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke internetpersoonlijkheden. Haar verschijning is in de loop der jaren steeds realistischer geworden.”
Naast de ethische vraagstukken ben ik vooral ook benieuwd wat de reacties en afwegingen van deze platformen (zullen) zijn. Een aantal onderwerpen waar ik aan denk:
- Zullen deze platformen de scheidsrechter worden tussen ‘echt’ en ‘nep’?
- Hoe gaan zij dit controleren?
- De platformen hebben belang bij een groeiende omzet van content aanbieders, kunnen we dit aan de platformen zelf overlaten?
- De platformen zijn nu marketplaces, maar het is ook bekend dat platformen als Spotify experimenteren met eigen door AI gecreëerde muziek. Gaan platformen als OnlyFans in de toekomst alleen eigen AI personages aanbieden en promoten en is dit op de lange termijn een gevaar voor de menselijke content creators? De platformen hebben immers het klantcontact in handen.
Benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.
KB beperkt toegang collecties voor trainen commerciële AI
Een interessante stap van de Koninklijke Bibliotheek:
De KB wil niet dat commerciële bedrijven zonder toestemming digitale bronnen gebruiken voor het trainen van AI. Dit past niet bij de AI-principes die de KB heeft opgesteld. De KB heeft inmiddels maatregelen genomen om dit gebruik te beperken en brengt hierover vandaag een statement naar buiten.
Het is wel de vraag of ze hier niet veel te laat mee zijn: de data is natuurlijk al lang door AI-scrapers van hun pagina’s af gehaald. Maar toch: goed om hier over na te denken en bewuste keuzes over te maken.
Contact
Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event? Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).
Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.