Afgelopen week heb ik mogen ervaren hoe de publicatie van een (niet onomstreden) onderzoek op NOS.nl een goede aanleiding om het over het grotere plaatje te hebben. Het onderzoek ging over Airbnb en Amsterdam en de grote vraag die daaruit voortkwam was: hoe ga je als stad om met platformen als Airbnb en waarom doen zij de dingen die zij doen? In de middag mocht ik een uur bij BNR Nieuwsradio aanschuiven, om in de avond live mijn verhaal te doen bij Nieuwsuur. Dankzij een dikke auto met privé chauffeur kon ik ook de reeds geplande presentatie tussendoor in Arnhem geven. Een beetje gekkenhuis op zijn tijd kan ook geen kwaad en zo’n auto met chauffeur went snel kan ik je zeggen ;-). Intussen zit ik as we speak in het vliegtuig naar Denemarken voor interviews en gesprekken met Deense platformeconomie startups. In deze update geef ik weer duiding op 5 mooie platformeconomie publicaties. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Airbnb ruim verdubbeld in Amsterdam: 1,7 miljoen overnachtingen | NOS

Airbnb ruim verdubbeld in Amsterdam: 1,7 miljoen overnachtingen | NOS

Laat ik maar gelijk beginnen met heissa rondom Airbnb en Amsterdam deze week. Colliers, een adviesbureau voor de hotelsector, publiceerde samen met de Hotelschool Den Haag een rapport met de cijfers van Airbnb in Amsterdam van 2016. Nu mag je altijd vraagtekens zetten bij onderzoeken die door partijen met een bepaald belang hebben binnen het domein van hetgeen is onderzocht, zeker wanneer de cijfers uit het onderzoek drastisch afwijken van hetgeen dat uit andere bronnen eerder naar buiten kwam. Zo vertelde dit rapport dat eind 2016 32.000 woningen in Amsterdam op Airbnb stonden, terwijl andere cijfers met een beter herleidbare bron op de helft zat (zie afbeelding hier onder). Daarnaast werden de cijfers als feiten gebracht, maar met de gebruikte data verzamel methode (scrapen) en een flink aantal onbekende variabelen, zijn absolute cijfers uitgesloten.

Interessant, zeker ook in de ‘fake news’ discussies van de laatste tijd is dat veel media het bericht 1-op-1 overnamen. Toen ik in de uitzending bij BNR zat, waren nog geen tegen cijfers voor handen.

Airbnb reageerde later in de middag met een tegenreactie waarin het de cijfers ontkracht. De gemeente Amsterdam bracht het bericht dat er binnenkort een meldplicht wordt ingevoerd voor Airbnb verhuurders. Hiermee wordt een verhuur account gekoppeld aan een fysieke identiteit. Een stap die een hoop overlast kan voorkomen. Mits goed uitgevoerd, maar daarover later meer. San Francisco doet dit overigens al een tijdje en had net afgelopen maandag een rechtzaak gewonnen waarin Airbnb word verplicht deze meldplicht ook als vereiste voor inschrijving mee te nemen.

En het Colliers onderzoek? Tja. In het artikel in Het Parool met de tegenreactie van Airbnb geven Dirk Bakker en Jeroen Oskam de volgende reactie:

Dirk Bakker van Colliers International noemt de data uit zijn onderzoek ‘buitengewoon accuraat’. “Airbnb deelt nooit data. Daarom vind ik het moeilijk om nu te reageren op data. Iedereen kan bovendien zien dat er iets aan de hand is met Airbnb. Ook op sociaal vlak. Als Airbnb nooit data deelt en nu wel moet het bedrijf de ballen hebben om met ons om de tafel te gaan.”

Het kan aan mij liggen, maar ik lees tussen de regels: “Sukkels, jullie zijn er allemaal met beide ogen ingetrapt. Wij hebben ons podium gekregen en ons punt kunnen maken. Fijne dag!”.

p.s. bij de redactie van Nieuwsuur was intussen al bekend dat de cijfers niet te controleren zijn. We hebben er toen dus voor gekozen om de cijfers niet in de uitzending te bespreken en de insteek van de meldplicht te kiezen. De enige juiste keuze naar mijn mening.

Juno, Uber’s “driver-friendly” competitor, sold to Gett for $200 million but left little for its drivers — Quartz

Juno, Uber’s “driver-friendly” competitor, sold to Gett for $200 million but left little for its drivers — Quartz

In een tijd dat we ons steeds meer zorgen maken over alle chauffeurs die voor diensten als Uber en Lyft rijden, leek Juno er een verfrissende strategie op na te houden. Het in New York gelanceerde ‘ride hailing platform’ stak niet alleen ‘slechts’ 10% commissie in zijn zak (tegen 25% marktconform), maar het platform had ook de ambitie om een deel (ik kan mij 50% herinneren) van de aandelen van het bedrijf in handen van de chauffeurs te laten komen. Juno werd dan ook al snel hét voorbeeld van hoe het ook kan.

Maar helaas. Afgelopen week kwam het bericht voorbij waarin bekend werd dat Juno voor 200 miljoen is overgenomen door concurrent Gett. Dag mooie ambitie, dag licht aan de horizon van de ‘gig economy’.

Regulating the internet giants: The world’s most valuable resource is no longer oil, but data | The Economist

Regulating the internet giants: The world’s most valuable resource is no longer oil, but data | The Economist

Interessant stuk over de vraagstukken rondom de bergen data die platformen over ons verzamelen. Ik heb dit onderwerp niet als prominent punt in alle campagnes voorbij zien komen, volgens mij zijn we hier nog veel te weinig mee bezig. Een goede start is het lezen van dit stuk.

Waar ook nog niet veel over wordt geschreven is de invoering van PSD2 en GDPR:

De financiële sector moet data gaan delen en vrijwel gelijktijdig wordt de zeggenschap van burgers en consumenten over hun eigen data versterkt. Met de komst van twee complexe sets aan nieuwe Europese wetgeving – PSD-2 en GDPR – wordt de digitale samenleving er niet eenvoudiger op.

In dit stuk ‘de strijd om persoonlijke data barst los’ lees je er meer over. Onlangs nog deelgenomen aan een discussie hier over bij een Fintech bijeenkomst. Hier werd duidelijk dat een van de uitdagingen wordt het beveiligen van de data. Banken hebben hier (vanuit regelgeving) standaarden voor, maar hoe zit het met de partijen die wij via PSD2 toegang geven tot onze bank data? Dat zal vast in de kleine lettertjes staan. Die jij en ik natuurlijk trouw zullen lezen…

Nog steeds niet pessimistisch? Lees dan dit stuk: “The great British Brexit robbery: how our democracy was hijacked”

How BlaBlaCar faced growing pains and had to change its focus | TechCrunch

How BlaBlaCar faced growing pains and had to change its focus  |  TechCrunch

Interessante stuk over de strategie en zoektocht van BlaBlaCar. Het stuk omschrijft ook een grote reorganisatie die de scale up onlangs heeft gehad. Een aantal boeiende fragmenten:

  • There are 8 million active drivers on BlaBlaCar, representing 1.3 million cars sold every year.
  • Brusson talked about insurance products, cars, maybe shorter distance rides and even product deliveries.
  • “It took us ten years in France to build the equivalent of what we built in 2 years and a half in Russia,” Brusson said.

Hoewel de potentie van BlaBlaCar enorm is, blijft het lastig om een platform als dit ook op lange termijn succesvol te maken. In een eerder interview dat ik had met een van de founders viel mij op dat zij een enorm sterke focus hadden. Als ik dit stuk lees, dan is daar niet veel meer van over. De mogelijkheden voor BlaBlaCar zijn eindeloos. En dat is zowel een zegen als een vloek.

China beoordeelt straks alle burgers op basis van big data – NRC

China beoordeelt straks alle burgers op basis van big data – NRC

Het was al weer even geleden dat er iets in de media verscheen over de ‘Sesame Credits’ uit China. Een reputatiescore die is opgebouwd uit vele databronnen, maar die ook wordt beïnvloed welke standpunten je inneemt en met wie je omgaat. Met een behoorlijke fysieke impact: met een te lage score mag je het land niet uit of mag je niet studeren.

Eerder schreef ik het stuk ‘is online reputatie management doorgeslagen?‘. Als je dit stuk leest, dan kun je eigenlijk maar 1 conclusie trekken: ja.

In de media

Amsterdam gaat meldplicht bij Airbnb-verhuur invoeren | Nieuwsuur

Amsterdam gaat meldplicht bij Airbnb-verhuur invoeren | Nieuwsuur

Deze week was ik te gast bij Nieuwsuur. Check de link voor het hele artikel + uitzending of klik hier als je alleen in mijn fragment geïnteresseerd bent.

Amsterdam slaat slag in strijd tegen Airbnb: inwoners verplicht verhuur te melden – Volkskrant

Amsterdam slaat slag in strijd tegen Airbnb: inwoners verplicht verhuur te melden – Volkskrant

Artikel waarin de meldplicht die de Gemeente Amsterdam de dag er voor heeft aangekondigd verder wordt uitgediept.

Ask me anything: De Deeleconomie – BNR Nieuwsradio

In het programma ‘Ask me anything’ stond De Deeleconomie centraal. Een uur lang gingen we in gesprek over dit onderwerp (n.a.v. de Airbnb publicatie). Fijn om ook eens lekker de tijd te hebben om dit onderwerp te bespreken.

Foto van de week

Tussen alles door even een rustmomentje voor mijn presentatie in Arnhem.

Recommended Posts