Deze week begon met een presentatie waarbij ik voor de leden van het ‘Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector‘ de link mocht leggen tussen hun vakgebied en doelstellingen en de platform economie. Was een mooi onderwerp om mijn tanden in te zetten. Ook had ik een interview met de auteur van het boek ‘Delen doe je zo. Deeleconomie in de praktijk‘ die eerder het stuk ‘huren van je buren: hoe de deeleconomie wordt gekaapt door graaiers‘ schreef. De video komt komende week online. De trend ‘van bezit naar gebruik en toegang tot’ lijkt overigens in de huizenmarkt niet van de grond te komen: nu de rente laag staat maken steeds meer mensen de stap van gebruik (huur) naar bezig (koop). Ook ik droeg deze week een steentje bij aan deze tegen trend door het tekenen van het koopcontract van ons droomhuis. Uiteraard gebruik ik deze situatie ook weer om zoveel mogelijk collaborative initiatieven in te zetten. Ons huidige huis werd opgeknapt door vakmannen via Werkspot en schoongemaakt door een schoonmaakster van Helpling. De financiering moet helaas nog traditioneel: de AFM ligt nog wat dwars voor de vergunningen voor hypotheken crowdfunding…

Collaborative Economy Top 5

Uber schikt voor 100 miljoen dollar met eigen chauffeurs

De discussie over hoeveel je van een ‘worker’ kunt vragen zonder dat je deze in dienst moet nemen is een hot topic in platform land. Dat Uber deze rechtzaak schikt voor 100 miljoen zegt iets over het vertrouwen dat zij hadden om deze rechtzaak te winnen, maar misschien nog wel meer over de angst die er heerst welke impact een positieve uitspraak kan hebben voor het businessmodel in alle landen waarin het is gevestigd. Heel simpel: wanneer platformen als Uber hun ‘workers’ in dienst moet nemen is het schaalbare model in één keer flink om zeep geholpen. Naast geld “kunnen Amerikaanse chauffeurs dankzij de schikking niet meer plotseling uit de Uber-app worden gegooid. Dat gebeurt nu met rijders die naar de zin van het bedrijf te veel ritten weigeren.” Deze uitspraak is naar mijn mening weer een mooie stap naar het vinden van een duurzaam model voor arbeid platformen, waarbij uiteindelijk de belangen van alle betrokken stakeholders worden geborgd. Lees ook het artikel ‘Why A New Generation Of On-Demand Businesses Rejected The Uber Model‘ welke ik twee weken geleden deelde.

‘BMW en Daimler weigerden samenwerking aan Apple-auto’ | NU.nl

Deze week werd bekend dat “BMW en Daimler hebben geweigerd om met Apple samen te werken aan een auto van de iPhone-maker.” In het ‘autonomous car’ landschap zie je dat iedereen op zoek is naar zijn plek (en op lange termijn: zijn bestaansrecht) in deze markt. Ik verwacht dat om echt impact te maken partijen beter kunnen focussen op de kern van hun bedrijf. Waar ben je nu écht goed in? En hoe vind je aanvullende partners met gelijke waarden om zo samen impact te kunnen maken. Een IT bedrijf als Google is steengoed in IT en data, die bouwen nu wel auto’s om hun software mee te testen, maar hoe groot is de kans dat zij ook écht een eigen auto op de markt gaan brengen? Uiteindelijk kunnen ze veel meer impact maken (en geld verdienen) door hét Operating System voor zelfrijdende auto’s te ontwikkelen, welke auto fabrikanten vervolgens weer kunnen gebruiken. Die zelfrijdende bolhoed zie ik meer als een mooi testobject. Schoenmaker blijf bij je leest klinkt misschien wat ouwbollig, maar in de praktijk komt het daar wel vaak op neer. Hoewel Tesla het natuurlijk weer over een andere boeg gooit…. Verder in de toekomst gekeken zullen er natuurlijk ook open source varianten komen van zowel de hardware als de software. Kun je een ZIP bestand met 3D ontwerpen downloaden en via 3D Hubs uit lokale 3D printers laten rollen. Klinkt ver weg? Ik verwacht van niet.

Waarom Fairphone zijn eigen crowdfunding regelde | Sprout

Mooi interview met de makers van de Fairphone, de “smartphone met een geweten”. Zij besloten uiteindelijk om te gaan crowdfunden zonder gebruik te maken van een bestaand crowdfunding platform. Veel mensen denken nog steeds dat crowdfunden alleen via bestaande platformen kan, maar er zijn genoeg redenen om dit niet te doen. Puur afhankelijk van de doelen, doelgroep, product, crowdfunding vorm, etc.

e-Estonia: How this EU country runs its government like a startup | VentureBeat

e-Estonia: How this EU country runs its government like a startup | VentureBeat

Mooi artikel over het e-Residence project van Estland. Wat begon als een experiment begint nu serieuze vormen aan te nemen: “So far, e-residents have set up about 500 companies in Estonia. They not only pay taxes in Estonia, but they also drive business to banks, legal firms, and other supporting services. While he can’t quite put a price on that in terms of economic impact yet, the services are also attracting companies like PayPal’s Braintree, which is using the system to facilitate payments.” Tof hoe de startup mentaliteit van een land (ja, een land!) tot dit soort projecten kan leiden. Benieuwd waar dit heen gaat.

You may hate Donald Trump. But do you want Facebook to rig the election against him? | Opinion | The Guardian

Dat media (en commercie) macht heeft om de publieke opinie te beïnvloeden, dat is natuurlijk niets nieuws. Dat merken we elke dag. Het probleem wordt alleen groter op het moment dat een medium een steeds grotere gebruikersgroep (78% van alle Amerikanen zijn lid van een social network) krijgt én online invloed kan uitoefenen op wat jij (op jou als persoon aangepast) wel en niet ziet. Facebook en Google zijn dit soort bedrijven. In dit stuk lees je: “Last month, some Facebook employees used a company poll to ask Zuckerberg whether the company should try ‘to help prevent President Trump in 2017’. Een social network kan jou dus met haar voorkeuren beïnvloeden. Zonder dat je er iets van merkt: “Google’s search algorithm can easily shift the voting preferences of undecided voters by 20% or more – up to 80% in some demographic groups – with virtually no one knowing they are being manipulated.” Misschien moeten we maar eens een goede discussie opstarten van het transparant maken van bepaalde algoritmes, zodat de macht van dit soort partijen een stuk(je) minder wordt. Just some food4thought…

Foto van de week

Presentatie KWH waar ik het speelveld van de collaborative platform economie omschrijf.

Recommended Posts