Afgelopen week lanceerde ik, na maanden voorbereidingen, het platform ‘deeleconomieinnederland.nl’. Een nieuwe website waar uiteindelijk alle deeleconomie (in de meest ruime zin van het woord) platformen die actief zijn op de Nederlandse markt een profiel krijgen. Om gebruikers die door de bomen het bos niet meer zien een overzicht in de intussen ruim 200 platformen te bieden én om (internationale) onderzoekers een unieke dataset te bieden. Om ook op die manier bij te dragen aan een duurzame groei van de deeleconomie. We zijn van start gegaan met 100 profielen en zullen deze de komende maanden verder uitbouwen.

Collaborative platform economy top 5 artikelen

Deeleconomie in Nederland groeit: ruim 130 deelplatformen actief

Deeleconomie in Nederland groeit: ruim 130 deelplatformen actief

Wanneer we puur kijken naar deeleconomie platformen, dan zijn er in Nederland intussen ruim 130 platformen actief. De sectoren spullen (39), diensten (27) en mobiliteit (20) voeren de lijst met 11 sectoren aan. In dit bericht ga ik in op enkele ontwikkelingen.

AccorHotels acquires Onefinestay for $170 million | TechCrunch

AccorHotels acquires Onefinestay for $170 million  |  TechCrunch

Innovatie door bestaande organisaties bestaat veelal uit investeren, overnemen, faciliteren (intern of extern via bijvoorbeeld incubators) of zelf doen. AccorHotels heeft deze week de luxe Airbnb variant Onefinestay overgenomen voor 170 miljoen dollar en gaat de komende tijd nog zeker 70 miljoen dollar in het platform investeren.

Why A New Generation Of On-Demand Businesses Rejected The Uber Model | Fast Company | Business + Innovation

Een van de beste artikelen van deze week. Tijden lang werden we dood gegooid met de nieuwe ‘Uber van X’. Mijn kritiek hierop was dat maximaal exponentieel groeien in veel gevallen niet leidde tot een duurzaam model. Vaak wordt de ‘supply’ kant van het platform (bij Uber: de chauffeurs) uitgeknepen (al hebben ze dat vaak niet door), wat uiteindelijk ook niet zal leiden tot een goede oplossing voor de ‘demand’, oftewel klant, kant. In dit artikel een paar mooie voorbeelden van platformen die dit ontdekten en in actie kwamen.

Crowdfunding in Europa

Crowdfunding in Europa

Deze week een mooie mijlpaal voor onze vrienden van de CrowdfundingHub. Deze week lanceerden zij twee interessante rapporten: ‘Current State of Crowdfunding in Europe’ en ‘Crowdfunding Crossing Borders’. Interessant om de ontwikkelingen van crowdfunding in Europa via hun te volgen. Ook zij hebben een nieuwsbrief.

Uber announces a more immersive ‘Ride Request’ option for third-party apps  |  TechCrunch

In mijn deeleconomie voorspellingen voor 2016 had ik het al over de groei via API’s. Uber is hard bezig om de drempel voor developers van andere apps om een Uber binnen de eigen app te bestellen te verlagen. Slim, aangezien je op die manier heel snel kunt groeien. Maar ook nodig, omdat Uber ook wel inziet dat er meerdere kapers op de kust zijn. Zo is Uber bijvoorbeeld niet meer exclusief als ’taxi’ aanbieder in de Google Maps app. En zullen zij er alles aan moeten doen om hun bestaansrecht te bewijzen.

Eigen publicaties

Challenges, Dilemmas and Opportunities in the Collaborative Economy – Crowdsourcing Week

Een aantal maanden geleden gaf ik op de European Crowdsourcing Week in Brussel een presentatie over de uitdagingen, dilemma’s en kansen van de collaborative economy. Deze week kwam de video van mijn presentatie online.

Foto van de week

Hoe kun je een digitaal platform het beste lanceren? Juist: via een live online uitzending van hét innovatie station van Nederland: Fast Moving Targets. Op deze foto interviewt Erwin Blom mij samen met Koen Frenken, die binnen ons platform de rol van wetenschappelijk adviseur heeft. Bekijk hier de video van het interview.

Recommended Posts