Wie op zoek was naar een overload aan kennis, inspiratie en toffe contacten had deze week genoeg keuze: Startup Fest, Campus Party, Crowdfunding Day Europe, Het Grootste Kennisfestival van Nederland en The Next Web. Ik begon de week met Het Grootste Kennisfestival van Nederland: een super tof festival in Deventer met tientallen toffe sprekers en bandjes. Ook ik mocht het publiek inspireren met mijn verhaal. Op The Next Web heb ik vooral toffe mensen gesproken, een aantal inspirerende verhalen gehoord en 3 interviews gedaan. Het terrein van de Westergasfabriek met veel energie en food4thought verlatend sloot ik mijn week af met een presentatie en paneldiscussie bij Kennisland over de opkomst van Airbnb.
Collaborative Economy top 5
Rabobank koppelt ondernemers aan rijke mensen | Telegraaf.nl
Rabobank kondigde deze week een proef aan met een eigen crowdfunding model waarbij zowel de bank als de crowd samen participeert. Mooi initiatief. Helaas was er verder inhoudelijk nog weinig (openbaar) bekend. Een tweet met de vraag ‘wie heeft welk recht wanneer er iets mis gaat, is het ook écht samen uit, samen thuis?’, werd door de Rabobank als volgt beantwoord: “de risico’s lopen parallel aan die van de Rabobank naar rato van de participatie van de investeerder. Rabobank zal altijd een meerderheid hebben in de financiering. Het is een Peer 2 peer lening waarin de bank ook participeert en een leidende rol heeft.” Nu ben ik geen financieel expert, maar het is voor mij toch nog niet helemaal duidelijk of de crowd én de Rabobank bij een faillissement ook zij aan zij in de rij staan of niet. Toch nog maar een tweetje tegenaan gegooid…
Taming the beasts | The Economist
Overheden hebben over het algemeen geen idee wat te doen met de opkomst van steeds machtiger wordende platformen, zo ook in dit zeer interessante artikel: “European governments are not alone in wondering how to deal with digital giants”. Want dat grote platformen geen heilige boontjes zijn en goed weten hoe ze hun verhaal, vaak via slimme marketeers en lobbyisten, moeten verkopen, daar zijn we intussen allemaal wel achter.
Uiteindelijk moet ook overheid meer expert worden in platforms om de dynamiek te begrijpen en de manier waarop zij opereren. En op sommige vlakken de lead pakken in plaats van de afwachtende en afhankelijke partij. Visie en keihard de grens aangeven. Dit is wat we willen (en toestaan), en dit niet.
In een discussie met een verantwoordelijke binnen de gemeente Amsterdam voor het Airbnb (zie ook de volgende twee artikelen) beleid tijdens de sessie van Kennisland vertelde zij dat de gemeente zelf een registratie systeem wil opzetten. Ga je iets verhuren via Airbnb, dan moet je de gemeente een mailtje sturen. Het was maar goed dat ik niet op een stoel zat, anders was ik er van het lachen afgerold…
Ook moet er in mijn beleving meer bewustwording komen voor de cultuurverschillen tussen Europa en Silicon Valley. Silicon Valley is niet het schoolvoorbeeld voor ondernemerschap. Zelfs Danae Ringelmann, founder van Indiegogo, die ik deze week interviewde was heel duidelijk hier in: als de ondernemers uit Silicon Valley de wereld gaat besturen, dan wordt niemand daar blij van. We moeten meer bewust worden van de verschillende culturen en uit iedere cultuur de sterke punten halen. Dat dit lastig is, bewijst de volgende quote uit dit artikel: “If Europe, predictably, is reacting to the rise of platforms through the rule book, America’s response also fits a stereotype.”
Toeristische steden eisen inzage in data Airbnb | Nieuwsuur
Deze week kwam een delegatie uit diverse wereldsteden bijeen om hun ervaringen met de deeleconomie in hun stad te delen. Dit als onderdeel van het Sharing City project waar de vrienden van ShareNL een belangrijke rol in hebben gespeeld. Een van de uitkomsten die de NOS deelde is dat steden inzage in data van Airbnb willen. Waar de gemeente Amsterdam Airbnb eerst op haar blauwe ogen geloofde toen zij zonder onderbouwing 5,5 miljoen aan toeristenbelasting overmaakte, merk ik dat de sfeer begint om te slaan. En dat is logisch. Het is voor een platform als Airbnb eenvoudig om de opgelegde regelgeving (maximaal 60 dagen, 4 personen per keer en geen sociale huurwoningen) in te programmeren in het platform. Ik schreef hier onlangs een blog over. Probleem is dat de ‘overtreders’ ook een lucratieve inkomstenstroom voor dat zelfde platform zijn. Het wordt dus tijd om hier iets aan te doen.
Airbnb-verhuurder verdiende in 2015 gemiddeld 3800 euro – Amsterdam – PAROOL
“Ruim 14.000 Amsterdammers hebben in 2015 hun woning verhuurd via Airbnb. Zij verdienden daarmee gemiddeld 3800 euro.” – In een charme offensief, bij Airbnb zijn ze ook niet gek, heeft Airbnb zaterdag een dataset vrijgegeven. Opvallend, maar niet verrassend, is dat voornamelijk de positieve kant van het verhaal wordt belicht: “Met de verhuur in Amsterdam zegt Airbnb dat het de economie afgelopen jaar 380 miljoen euro heeft opgeleverd.” Ten eerste ben ik benieuwd naar de onderbouwing, ten tweede ben ik ook benieuwd wat de uitkomst is wanneer álle plussen en minnen op een rijtje staan. De dame van de Gemeente Amsterdam op de bijeenkomst van Kennisland wist bijvoorbeeld te vertellen dat alleen al de inspectie van woningen ivm Airbnb de gemeente vele miljoenen per jaar kost.
Voor de duidelijkheid: ik ben groot fan van Airbnb, gebruikt het zelf ook regelmatig, maar dan wel op de manier van het oorspronkelijke verhaal: het benutten van onbenutte capaciteit. Zodra het over een illegaal hotel gaat dan is het verhaal wat mij betreft gelijk klaar.
‘Het apparaat weet veel van ons, maar wij weten niets van het apparaat’ | Tech | de Volkskrant
“Techniekfilosoof Esther Keymolen promoveerde op het gegeven dat we ondanks schandalen blijven gebruikmaken van sociale media.” Interessant stuk over (de complexiteit) van vertrouwen. Geeft ook onze afhankelijkheid aan. Ik wilde onlangs bijvoorbeeld op mijn nieuwe telefoon geen Facebook installeren (te veel tijd, dus zelfbescherming), maar vervolgens kon ik heel veel andere apps niet meer gebruiken, aangezien ik hiervoor een Facebook login nodig had….
Eigen publicaties
Stop talking about tech, start talking about moral and ethics: Ethan Zuckerman – Crowd Expedition
Op The Next Web sprak ik met Ethan Zuckerman. Wikipedia omschrijft hem als: “American media scholar, blogger, and Internet activist. He is the director of the MIT Center for Civic Media and the author most recently of Rewire: Digital Cosmopolitans in the Age of Connection”. Super interessante man en erg leuk gesprek gehad.
Empowering entrepreneurs: the journey of Indiegogo – Crowd Expedition
Op The Next Web interviewde ik ook Danae Ringelmann, co-founder van Indiegogo. Het was niet de eerste keer dat we elkaar spraken: in December 2014 sprak ik ook met haar in San Francisco. Toen maakte zij indruk op mij met haar droom achter Indiegogo: “to democratise access to capital and empower anyone to fund what matters to them, whatever that is.”. Nu, 1,5 jaar later, is haar droom bijgesteld.
Searching for the holy grail in mobility: BlaBlaCar – Crowd Expedition
Op The Next Web sprak ik ook met Nicolas Brusson, een van de oprichters van BlaBlaCar. We spraken over hun snelle groei, hoe je cultuur kunt vasthouden tijdens groei, hun nieuwe kantoor in Amsterdam, vertrouwen & reputatie en hoe de ‘holy grail’ in ride sharing er uit moet zien.
Foto van de week
Direct na het interview met Danae Ringelmann moest zij alweer het podium op. Tijdens het luisteren naar haar presentatie was ik ons interview alweer aan het monteren. Een uur later stond het online. De afgelopen 3 jaar expeditie heb ik geleerd hoe dit soort processen te stroomlijnen, zodat ik met een relatief klein (freelance) team een hoop kan doen. Mooie uitdaging!