Goedemorgen! Op naar een mooie week met reizen naar Gent, Helsinki, Tallinn en Pisa, 3 presentaties (zie later deze nieuwsbrief) en interviews met Michel Bauwens en Juho Makkonen. Afgelopen week waren er weer wat mooie Airbnb discussies die ik in deze editie met je deel en daarnaast nog wat artikelen met de nodige food4thought. Voor nu: fijne week!

Platformeconomie top 5

Topman James McClure: ‘Nog veel meer Airbnb in Amsterdam’ – PAROOL

Topman James McClure: ‘Nog veel meer Airbnb in Amsterdam’ – PAROOL

“Het huwelijk tussen Airbnb en de gemeente is vol van onbegrip en ongenoegen. Amsterdam wil meer actie tegen illegale hotels, Airbnb voelt zich miskend door de ‘zondebokpolitiek’.”

Het is duidelijk dat steeds meer Amsterdammers tegen toerisme zijn, de stad heeft zelfs de twijfelachtige eer om op de Independent lijst van steden die toeristen haten te staan. Airbnb wordt vaak als zondebok gebruikt, maar uiteraard is het probleem groter dan dat. In dit stuk geeft James McClure terecht aan dat zij als enige ‘short stay’ platform samenwerken met de gemeenten, in tegenstelling tot o.a. Wimdu en het Amsterdamse Booking.com.

De commotie van deze week gaat rondom het invoeren van de meldplicht voor shortstay verhuur. Airbnb geeft aan dat dit een onnodige administratieve rompslomp met zich meebrengt en geeft aan dat wanneer alle andere platformen ook gewoon mee zouden werken dit helemaal niet nodig is.

Airbnb spreekt hier van een ideaal scenario dat nooit zal worden bereikt. Vrijwillig althans. Het aantal platformen voor verhuur zal alleen maar groeien, dus zal de gemeente op zoek moeten naar een instrument dat platform onafhankelijk werkt. Dus: enerzijds algemeen beleid en anderzijds ook de platformen faciliteren om bijvoorbeeld dit soort meld systemen in het platform op te nemen. Om zo voor alle partijen de drempels te verlagen, wat weer de kans op slagen vergroot.

Idealiter zou iedere inwoner een digitale identiteit hebben welke is gekoppeld aan o.a. het kadaster en de gemeente administratie. Op die manier kan er eenvoudig (binnen de privacy normen) een koppeling gemaakt worden. Dan biedt de overheid een API aan, die de platformen weer kunnen integreren. Mooi verhaal, maar wel iets dat er de komende 5 jaar nog niet zal zijn. Misschien moet onze overheid maar eens bij de collega’s in Estland op stage….

Intussen voert Airbnb de druk op door haar verhuurders aan te sporen bezwaar in te dienen. Volgens enkele fractieleden een ‘aanslag op onze democratie’. Dat gaat wel heel ver, maar ja, het is dan ook bijna verkiezingstijd. Alle discussies lopen overigens ver op de zaken vooruit: pas op het moment dat het registratie systeem live is (deadline versie 1 ligt op 1 oktober), kunnen we echt iets zeggen of dit systeem een vloek of een zegen is.

Aantal te lang verhuurde woningen op Airbnb gehalveerd – Amsterdam – PAROOL

Aantal te lang verhuurde woningen op Airbnb gehalveerd – Amsterdam – PAROOL

“De samenwerking tussen Airbnb en de gemeente heeft voor grofweg een halvering van het aantal woningen gezorgd dat langer dan 60 nachten per jaar te huur is.”

Mooi dat de nieuwe afspraak zijn vruchten begint af te werpen. Minder mooi is dat er gelijk alweer vraagtekens bij deze cijfers kunnen worden gezet. Nico van Gog is data analist en bijzonder actief in het scrapen en onderzoeken van Airbnb data. Zijn gegevens geven een andere werkelijkheid weer. Het is zo dat totdat er een onafhankelijke tussenpersoon is die de data vertrouwelijk kan valideren niemand weet wat de waarheid is.

Berichtenapp Kik werkt aan eigen digitale valuta | NU.nl

Berichtenapp Kik werkt aan eigen digitale valuta | NU.nl

Alternatieve (digitale) valuta is een onderwerp dat ik steeds meer voorbij zien komen. Wanneer ik kijk naar platformen zie ik hier grote kansen voor. Wanneer ik kijk naar overheid grote uitdagingen 😉

Zo interviewde ik in december 2014 de oprichter van het Amerikaanse Listia: een marktplaats voor tweedehands spullen waar je niet in geld, maar in Listia credits werd betaald. Met deze credits waren ze ‘real life’ bankje aan het spelen, inclusief het inspelen op inflatie.

Bij Listia hebben we het over een alternatief betaalmodel, maar nog wel op een traditionele manier georganiseerd: de eigenaar van het platform en de makers en bijdragers werden nog gewoon in ‘ouderwetse’ dollars betaald. De oprichters van La’Zooz gingen een stapje verder: in een interview met founder Matan vertelt hij hoe een virtuele munt niet alleen gebruikt kan worden voor de transactie (taxi vervoer), maar ook om de bijdragers te compenseren. Helaas is het hem niet gelukt om dit succesvol te maken en doet hij een nieuwe poging met zijn nieuwe bedrijf Backfeed.

Dit soort modellen geven ons een inkijkje in de mogelijke toekomstmodellen, waarbij platformen niet alleen decentraal empowerment organiseren, maar dit ook in hun eigen model hebben doorgevoerd. Wat in potentie een veel eerlijker model is, een duurzaam model bevorderd en de drempels om iets nieuws te beginnen kunnen verlagen.

Misschien klinkt het nog wat vaag, vergeef mij, maar neem dit mee in je achterhoofd en het zal de komende jaren alleen maar duidelijker worden…

Matchfunding: Crowdfunding governed by the Principle of Co-responsibility

Matchfunding: Crowdfunding governed by the Principle of Co-responsibility

Ik kan mij voorstellen dat je je niet snel druk zult maken over subsidie processen (tenzij je er zelf eentje aanvraagt), maar wanneer je hier naar kijkt zie je dat het best een ouderwets proces is. En wanneer je weet dat er veel adviseurs zijn die jou tegen betaling helpen, kun je je afvragen of dit wel zo eerlijk verloopt.

Het Spaanse ‘civic crowdfunding’ platform Goteo is, net als de Nederlandse variant ‘Voor Je Buurt’ al een tijdje bezig met het experimenteren met matchfunding. Hierbij wordt voor het verkrijgen van geld van een fonds of publieke instelling vereist dat je eerst draagvlak vindt binnen jouw doelgroep. Zo haal je bijvoorbeeld 50% van het doelbedrag op en met dit bewijs van draagvlak ‘matcht’ de instelling automatisch de volgende 50%.

Uber betaalde chauffeurs in New York miljoenen dollars te weinig | NU.nl

Uber betaalde chauffeurs in New York miljoenen dollars te weinig | NU.nl

“Taxidienst Uber heeft chauffeurs in New York in de afgelopen 2,5 jaar 45 miljoen dollar te weinig betaald.” Nu is dat natuurlijk niet uniek aan Uber, maar het geef wel nog eens aan dat we (of een vertrouwde derde partij) op de een of andere manier meer transparantie moeten krijgen in de processen en de cijfers. Omdat je bedrijven, nee zelfs niet de platformorganisaties, op hun blauwe ogen kunt vertrouwen. (even los van of de fout door goede of slechte intenties is ingegeven)

Eigen publicaties

Deemly: Interpersoonlijk vertrouwen zonder afhankelijkheid van een platform – Deeleconomie in Nederland

Deemly: Interpersoonlijk vertrouwen zonder afhankelijkheid van een platform – Deeleconomie in Nederland

Afgelopen maand was ik in Kopenhagen voor afspraken en interviews. Hier sprak ik ook met Sara Green Bodense, de oprichter van Deemly.co. Deemly is een onafhankelijke ‘rating and reputation’ service. Het brengt eenvoudig gezegd de online reputatie die je op verschillende platformen hebt opgebouwd bij elkaar. In deze blog filosofeer ik het e.e.a. over online vertrouwen en deel ik de video (45min) van ons interview.

Events

Ik krijg regelmatig de vraag wanneer mijn presentaties ook eens ‘in het wild’ te zien zijn. Vanaf nu zal ik de openbare presentaties ook delen via deze nieuwsbrief. Deze week gelijk al 3.

Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap | Workshop Deeleconomie II: Uitdagingen en opportuniteiten in de netwerkmaatschappij

Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap | Workshop Deeleconomie II: Uitdagingen en opportuniteiten in de netwerkmaatschappij

Komende woensdag bij de Universiteit in Gent deel ik mijn visie op de ontwikkelingen in de platform economie.

Social Enterprise Day 2017

Social Enterprise Day 2017

Tijdens dit mooie event met veel interessante sprekers doe ik een korte talk over de ontwikkelingen in de platform economie.

Honours Symposium: Rise of the Sharing Economy

Honours Symposium: Rise of the Sharing Economy

Als opening keynote mag ik voor een dag over de ‘sharing economy’ een plenaire introductie van 45 minuten doen.

Contact

Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596)

Recommended Posts