Wat was het een toffe week afgelopen week. Een eigen Wavemaker podium op Het Grootste Kennisfestival van Nederland en een keynote op de 4th International Workshop on the Sharing Economy in Lund. Komende week gaat mijn aandacht naar het voorbereiden van een nieuwe crowdfunding campagne voor mijn nieuwe boek ‘De Platformrevolutie’ die begin volgend jaar bij Vakmedianet verschijnt. Dat wordt dus geen rustige zomer 🙂 In de tussentijd heb ik, ik zit nu op het vliegveld in Kopenhagen, 5 artikelen in de platformeconomie van mijn duiding en mening voorzien. Mocht je deze nieuwsbrief via via hebben ontvangen: inschrijven kan hier. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Zo kwam Victor van Tol (Snappcar) uit bij Europcar

Zo kwam Victor van Tol (Snappcar) uit bij Europcar

Mooi investeringsnieuws in de deeleconomie deze week: het Franse Europcar steekt samen met bestaande aandeelhouders 10 miljoen euro in Snappcar. In deze blog verteld Victor meer over hoe dat in zijn werk is gegaan.

Voor Europcar is Snappcar natuurlijk een interessante partner. Met de transitie naar autonome voertuigen en van bezit naar toegang tot mobiliteit (mobility on demand) hebben deelplatformen een schat aan ervaring én data. Daarnaast kunnen de 214.000 auto’s van Europcar worden ingezet in gebieden waar Snappcar te weinig aanbod heeft. En juist dat is nu een van de grote uitdagingen van het platform.

Uber Weighs Leave of Absence for Chief Executive – The New York Times

Uber Weighs Leave of Absence for Chief Executive – The New York Times

Het was al een tijd de vraag hoe lang Uber co-founder en CEO Travis nog aan het hoofd van zijn bedrijf zou staan. Deze week kwam het antwoord: voorlopig even niet meer.

Aanleiding van deze stap is de publicatie van het rapport over het onderzoek over de cultuur en discriminatie bij Uber. In het rapport worden ook 47 aanbevelingen gedaan. Intussen is de ‘war room’ symbolisch omgedoopt tot ‘peace room’. Ik ben heel benieuwd of het gaat lukken om zo’n ingrijpende cultuurverandering door te voeren in een bedrijf dat nu geen duidelijke leider heeft (wel veel mensen aan de top, misschien iets te veel) en tegelijkertijd nog volop in ontwikkeling is (en onder discussie ligt). Als je naar het marktaandeel kijkt, is het bedrijf op dit moment niet aan de winnende hand.

Rotterdam krijgt als eerste stad de deelfiets om overal te stallen | AD.nl

Rotterdam krijgt als eerste stad de deelfiets om overal te stallen | AD.nl

Rotterdam krijgt binnenkort als eerste in Nederland een ‘free floating’ deelfiets aanbieder. Free floating betekent niet meer dan dat de fiets geen vaste plek heeft (binnen een bepaald gebied). Interessant aan dit project vindt ik het puntensysteem:

“Iedere gebruiker start met honderd punten. Bij goed gebruik van de oBike krijg je er punten bij, bijvoorbeeld als je een schade bij ons meldt, bij slecht gebruik gaan er punten vanaf. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld het huurtarief beïnvloeden.”

De komende maanden en jaren verwacht ik dat er in de grote steden meerdere van dit soort aanbieders aan de slag gaan. De investering per fiets is relatief laag en via smartlocks die je via je smartphone kunt openen worden drempels voor gebruik verlaagd.

Wel ben ik benieuwd of de gemeenten hier niet reactief, maar proactief beleid op gaan voeren. Immers: als 20 aanbieders ieder 1.000 fietsen in jouw stad dumpen, dan wordt je daar als stad niet blij van.

Andere optie is dat de aanbieders zelf met een voorstel komen. Zo sprak ik onlangs in Kopenhagen de oprichter van Donkey Bike, zij willen dit jaar in Amsterdam van start gaan. Zij hadden plannen om proactief voorstellen voor het beleid te doen. Zo zou er een minimum percentage moeten komen dat een deelfiets gebruikt wordt. Wordt dit percentage niet gehaald, dan wordt de fiets verwijderd.

Een stap verder: Ronald Haverman, o.a. de oprichter van de OV fiets, is betrokken bij het open source project ‘Common Bike‘. Door gebruik te maken van een open protocol voor de smartlocks zou je ook als gemeente kunnen verlangen van spelers in de markt (even los van wat juridisch mogelijk is) dat zij hier van gebruik maken. Op die manier kunnen alle fietsen via de app worden geopend. Geen eenvoudig scenario (technisch prima te doen, maar in de uitvoer en samenwerking nog wel een uitdaging), maar zeker een idee om verder uit te werken.

How One City in Spain Launched a Local Currency – Shareable

How One City in Spain Launched a Local Currency – Shareable

“During her 2015 campaign, Barcelona’s mayor Ada Colau promoted the idea of launching a local currency in her city. Colau viewed a local currency as a way of defending independent businesses and residents from rapidly-rising rents and benefits that are disproportionately reaped by corporate chains instead of local stores. Though the community currency failed to materialize in Barcelona, the city immediately to its northeast, Santa Coloma de Gramanet, created a local currency this year.”

Ik heb al een tijdje interesse voor lokale currency, dit onderwerp is ook al vaker voorbij gekomen in deze nieuwsbrief. Mijn interesse komt voornamelijk vanwege:

  • het feit dat lokale munten een hogere omloopsnelheid hebben en lokale economie stimuleren;
  • eigen currencies ook interessant kunnen zijn voor platform ecosystemen;
  • net de komt van blockchain dit soort initiatieven kunnen worden vereenvoudigd en ook op een manier dat lokale munten uitwisselbaar worden en daarmee mogelijk (deels) een alternatief systeem kunnen vormen.
Amsterdams bedrijf wil eerste Airbnb-wijk ter wereld oprichten – PAROOL

Amsterdams bedrijf wil eerste Airbnb-wijk ter wereld oprichten – PAROOL

Een dikke week geleden ontplofte twitter met berichten met een foto van een flyer van een bedrijf dat mensen vraagt hun huis in Amsterdam aan hen te verkopen voor 20-25% boven de marktwaarde. Het bedrijf zou hier vervolgens Airbnb woningen van maken.

Iedereen met een beetje gezond verstand zag dat dit fake nieuws was. Ten eerste mag een heel jaar verhuren in Amsterdam niet (en wordt de controle hier op flink opgeschroefd). Maar ook verder:

  • de domeinnaam was een week ervoor geclaimed;
  • stond het bedrijf niet bij de KvK ingeschreven;
  • waren de foto’s van huizen op de site willekeurige foto’s die van het internet waren geplukt (ontdekt via Google Search);
  • en zat er geen logica in: waarom zouden zij op de site laten zien welke huizen op airbnb komen, geen specificatie wat voor huizen ze zoeken, etc.

Opmerkelijk was dan ook dat verschillende media, met Het Parool als eerst (Emerce, Metro en Sprout volgden), een artikel publiceerden over deze flyer. Hoewel in het artikel de twijfel wel naar voren kwam, werden er ook quotes meegenomen van de zogenaamde eigenaar Paul van Beneden. Bizar en schandalig dat dit als serieus nieuws wordt gebracht.

Opmerkelijk

Nederlandse topbestuurder anticipeert slecht op technologische vernieuwing | FD

“Bijna 80% van de Nederlandse chief executive officers (ceo’s) vreest niet snel genoeg te kunnen reageren op technologische vernieuwingen. Tegelijkertijd doen ze er nauwelijks iets aan. Slechts 20% benoemt het invoeren van technologieën die het businessmodel volledig kunnen wegvagen tot de prioriteit. Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht onderzoek van adviesbureau KPMG dat is gedaan onder 1300 ceo’s in tien landen, waaronder Nederland.”

Zorgelijk (maar niet verrassend) rapport van KPMG. Ik ben van mening dat het ook niet goed is om alleen te wijzen naar de CEO’s die zijn geïnterviewd. De meeste CEO’s zijn aangenomen om een bedrijf dat bestaat en draait te managen. Iets dat bestaat te continueren en uitbouwen. Daarnaast wordt in het stuk een artikel aangehaald waar CTO’s klagen dat zij geen ruimte krijgen van de CEO om te innoveren, maar mijn ervaring in de praktijk is dat de meeste CEO’s beroerd weinig ruimte van hun aandeelhouders en mede bestuurders krijgen om radicaal te innoveren. En dan kom je uit op een kip-ei verhaal dat lastig te doorbreken is.

Eigen publicatie

F*ck de regels? | Marketingfacts

F*ck de regels? | Marketingfacts

In deze uitgebreide blog ga ik in op het innovatieproces van schaalbare platformen. Ik merk uit reacties dat sommige mensen zich iets te veel laten afleiden door de kop die ik heb gekozen, het stuk is geen aanval, maar een manier om mensen te laten beseffen waarom platformen welke keuzes maken en de dingen doen die zijn doen.

Ik heb het over

  1. Overtuiging: we are not evil
  2. Innovatieproces: op zijn kop
  3. Samenwerking: iedereen is op zoek
  4. Disruptie is een tijdelijke dekmantel

Ook ontdekte ik onlangs dat de bekende ‘Areas ripe for disruption’ slide van Rachel Botsman (zie afbeelding hier onder) zich eigenlijk alleen maar op de gebruikers (vraag) kant van een markt focust. En dus kwam ik met 4 criteria voor de businesskant. Want het is natuurlijk mooi voor ondernemers als een ‘area ripe is for disruption’, maar als het om een niet interessante business gaat, dan heb je er alsnog niets aan 🙂

Foto van de week

‘De Kleine Wavemaker’, de preview voor het Wavemakersboek dat eind dit jaar verschijnt, presenteerden wij op het Wavemakerspodium op Het Grootste Kennisfestival van Nederland. In 4 sessies gingen we aan de slag met Wavemakers Mark Vletter, Hans Meyer en Theo Meskers. Was een erg toffe ervaring.

Contact

Advies of duiding nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596)

Recommended Posts