A Lone Data Whiz Is Fighting Airbnb — and Winning – Backchannel

Mooi voorbeeld van hoe een outsider impact kan hebben op de strategie van een organisatie. Inside airbnb is een platform dat realtime data scraped van Airbnb en zo inzicht geeft over het aanbod en gebruik van het platform. Ook is het interessant om iedere keer dat Airbnb cijfers naar buiten brengt (die veelal zo breed zijn dat er weinig interessante conclusies uit te trekken valt) ook een blik te werpen op de cijfers van Inside Airbnb.

The “Inside Airbnb” project has earned the home-sharing company a deluge of bad press and forced it to be more transparent.

READ MORE…

Deeleconomie-platform AirDnD ontvangt internationale investering – Deeleconomie in Nederland

“AirDnD, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken en boeken, heeft een investering ontvangen van Blooming & Booming.”

Mooie stap van dit Nederlandse platform. Ik ben persoonlijk wel benieuwd hoe lang ze de naam AirDnD nog zullen gebruiken: ik heb even gechecked en de .com is in handen van…. het grote Airbnb.

Duidelijk is wel dat AirDnD de breedte in gaat:

“We zullen de investering gebruiken om een grotere doelgroep te bereiken en om meer mensen kennis te laten maken met huiskamerrestaurants. Daarnaast willen we het binnenkort mogelijk maken om onze hobbychefs bij gasten thuis of op locatie te laten koken.”

In een nieuwsbrief eerder deze maand stond dit:

“Maar wist je ook al dat huiskamerrestaurants zich zeer goed lenen voor bedrijven die op zoek zijn naar een locatie voor een vergadering, heisessie of teamuitje?”

Dat zij de breedte in gaan is duidelijk, ik ben benieuwd op welke manier. De tijd zal het ons leren.

READ MORE…

A female engineer’s account of working at Uber alleges rampant sexism repeatedly ignored by execs and HR — Quartz

Niet te missen afgelopen week: de rel rondom de blog van een dame die een jaar voor Uber werkte en met een aantal beschreven incidenten een uiterst vrouw onvriendelijke cultuur binnen Uber schetst. Om het gezicht te redden zet founder Travis zwaar geschut in: een voormalig minister van justitie wordt ingezet om de misstanden te onderzoeken. Bijgestaan door twee vrouwen: de nieuwe HR bazin van Uber en een lid van de raad van bestuur Arianna Huffington, oprichter van The Huffington Post. Slimme zet, maar deze uitspatting gaf ons wel een interessant inkijkje in de cultuur van het bedrijf en hoe er flink wat controle en organisatie lijkt te ontbreken.

READ MORE…

Te koop: goed Airbnb-huis – De Telegraaf – Blendle

“Makelaars hebben een nieuwe verkooptruc: de Airbnb-opties van een huis aanprijzen. Aan de noordzijde van Amsterdam ging onlangs een huis voor drie ton in de verkoop. De meest opvallende verkooptekst in de Funda-advertentie: „Zolderkamer is zeer geliefd (4,5 sterren) op Airbnb, verhuur je drie weekenden per maand, dan kun je zo goed als gratis wonen.”

Voor wie de Amsterdamse huizenmarkt in de gaten houdt is dit geen nieuws: makelaars adverteren al langer met de potentiële inkomsten door verhuur via Airbnb. ING berekende vorig jaar dat huizenbezitters soms een ton meer kunnen lenen (beter gezegd: de aflossing van een extra ton hypotheek). Al nuanceren zowel de makelaars als ING hun uitspraak, toch vindt ik het uiterst discutabel (verwerpelijk pas misschien beter) dat consumenten op deze manier worden verleid. Dit terwijl een hypotheek 25-30 jaar loopt en de ‘zekerheden’ van de Airbnb verhuur per jaar kunnen veranderen. Met in potentie grote gevolgen voor de consument.

De reactie van Makelaarsland is iconisch:

„Een makelaar heeft geen sociale functie. Je moet die woning gewoon zo goed mogelijk verkopen”, vindt Stoop echter. „Maar als koper moet je wel voorzichtig zijn. Het is immers geen gegarandeerd inkomen”

Waar is het verantwoordelijkheidsgevoel van Makelaarsland en de makelaarsbranche gebleven? Ver te zoeken blijkbaar….

READ MORE…

Google To Take On Uber, Lyft With Major Expansion Of Waze Carpooling Service – Consumerist

Google is al een tijd bezig met experimenten voor ‘ride sharing’ met de voor 1,3 miljard dollar door hun in 2013 aangekochte crowdsourced navigatie app Waze. Dit lijken ze nu uit te gaan breiden.

Interessant aan dit experiment is dat Waze een van de kritieke elementen van een ridesharing platform al in huis heeft: de kritieke massa die de app op regelmatige basis gebruikt. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar het schijnt dat zij in 2013 50 miljoen gebruikers had. Dat kan nu zo maar enkele honderden miljoenen zijn. Of niet. Interessant trouwens dat er weinig over de cijfers bekend is sinds de overname van Google.

“And with a company like Google behind the wheel, there could come a day when Waze uses self-driving cars from the company’s Waymo driverless vehicle division.”

Bovenstaande quote is een denkbaar alternatief, al ben ik door de jaren heen wel mijn overtuiging dat het zijn van een Google of Facebook met veel (dagelijks inloggende) users een gegarandeerde basis voor succes is. Het bouwen en runnen van een succesvolle marketplace is toch een vak apart.

Nog ever mierenziften: op korte termijn concurreert Waze eerder met BlaBlaCar dan met Uber en het alleen in Amerika actieve Lyft. Op lange termijn wel: met de zelfrijdende auto gaat het om wie het platform dat de reizigers met de beschikbare (autonome) mobiliteit matcht. En daar zouden zij een interessante rol in kunnen spelen.

READ MORE…

Nationale Nederlanden start proef met deelauto verzekering Gappie | Deeleconomie in Nederland

Deze week lanceerde Nationale Nederlanden een app waarmee je jouw auto verzekerd en zonder tussenkomst van een platform aan anderen kunt uitlenen. Ongeacht of er wel of niet een vergoeding tegenover staat.

De laatste tijd zie ik steeds meer verzekeraars hun pijlen op het verzekeren van het uitlenen van jouw auto zonder tussenkomst van een platform. Centraal Beheer heeft een pilot lopen in de basis verzekering, Ohra timmert met Clixx al een tijdje aan de weg en nu dus ook Nationale Nederlanden.

Dit wordt ook een uitdaging voor de peer2peer auto deel platformen als SnappCar. Verzekering is een belangrijke toegevoegde waarde van het platform (waarom zou je anders een tweede keer nog via het platform boeken en commissie betalen?), dat nu dus direct naar de consument verschuift.

Om eerlijk te zijn denk ik trouwens dat de autodeel platformen voor verzekeraars helemaal niet het meest interessant zijn. De grootste markt zit hem namelijk in het ‘grijze’ circuit. De cijfers van peer2peer autodelen vallen in het niet bij de cijfers van hoe vaak auto’s onder vrienden en bekenden worden uitgeleend. Wanneer je die doelgroep bewust maakt van de risico’s (bijvoorbeeld dat degene waar je de auto van hebt geleend zijn no-claim kwijtraakt wanneer jij een ongeluk maakt) dan heb je een gouden business case. Immers: 5 euro per dag voor een autoverzekering zijn, op het moment dat je de processen automatiseert, een potentiële goudmijn.

READ MORE…

‘Macht techbedrijven zet grondrechten onder druk’ – NRC

“De overheid, bedrijven en burgers doen te weinig om grondrechten in de digitale wereld te beschermen. Dat zegt het Rathenau Instituut in het donderdag verschenen rapport Opwaarderen – borgen van publieke waarden in de digitale samenleving.”

Must read welke bijdraagt aan de bewustwording van de ontwikkeling dat we eigenlijk geen idee hebben op basis van welke algoritmes tech bedrijven keuzes voor ons maken en ons leven beïnvloeden. En de wet overtreden.

Lees ook het stuk op de site van het Rathenau.

READ MORE…

Ford investeert 1 miljard dollar in startup voor zelfrijdende auto’s | NU.nl

“Autofabrikant Ford investeert 1 miljard dollar in de startup Argo AI. Dit bedrijf is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) die gebruikt kan worden voor zelfrijdende auto’s.” Interessante move van een auto producent die zijn toekomst aan het verkennen is.

Ook interessant: “Medio vorig jaar maakte Ford bekend dat het bedrijf verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten.” Hardware, software en platform (met kritieke massa) worden de belangrijkste assets voor mobiliteit in de toekomst. En het is duidelijk dat de auto producenten dat intussen ook door hebben.

READ MORE…

Asscher haalt uit naar ‘asociale’ behandeling jonge UberEats-bezorgers – rtlz.nl

“Je denkt als 16-jarige een leuk bijbaantje te hebben, maar in werkelijkheid ben je zelfstandig ondernemer. Het overkomt bezorgers van UberEats, die boos zijn dat het bedrijf hen slecht heeft ingelicht. “Heel asociaal”, vindt minister Asscher van Werkgelegenheid, die een onderzoek instelt.” Mee eens, maar volgens mij gebeurt er tegenwoordig wel een hoop ‘heel asociaals’ in de flexmarkt. Tijd om ook eens hand in eigen boezem te steken? Daarnaast, even los van dat we dit als maatschappij niet moeten willen, valt het wel op dat weer Uber de partij is die als voorbeeld er uit wordt gepikt.

RTLZ zette de aanmeld procedures (herinner je je deze nog over UberEats?) en soort arbeidsrelatie van de diverse on-demand food delivery diensten op een rijtje:

READ MORE…

Bezorging_online_NIEUW (1)

How Norway is embracing the sharing economy instead of fighting it | TNW

“Norway is leading the charge in figuring out how to preserve the flexibility of this model, while mandating certain labor and quality standards.” De hele aanpak komt op mij wat naïef over, zo ook deze passage: “Its recommendations also include settling the legal status of companies working in the sharing economy, thereby bringing them into the tax system without compromising on safety standards. By doing this, the commission hopes to use the potential of the sharing economy to lower fares and support fairer competition, which would ultimately benefit the consumer.” Misschien iets meer focus op ‘benefit the society’?

Ook vermakelijk: “The commission believes that companies like Uber can open up the Norwegian taxi industry and bring much-needed competition to the sector.” Als ik naar Nederland kijk dan is de hele taxi markt nog geen meter veranderd in het voordeel van de klant. Ik zie deze markt in de executie nog geen (centi)meter veranderd. Zelfde strategie, klant niet centraal, technologie niet gebruiken om efficiency te verhogen en klant beter van dienst te kunnen zijn, etc. Bizar.

READ MORE…