Goedemorgen! Hierbij de eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. De beste wensen! Op naar een mooi, gezond, respectvol en ondernemend 2022. Ook in dit jaar (het zesde jaar van deze nieuwsbrief alweer!) zal ik je wekelijks voorzien van mijn kijk op het nieuws rondom de ontwikkelingen van de platformeconomie. Mocht je tips, suggesties, vragen of opmerkingen hebben, dan kun je altijd op de ‘reply’ knop klikken en mij een bericht sturen.

Het begin van dit jaar stond voor mij voornamelijk in het teken van de laatste voorbereidingen voor de lancering van KlusCV, dat op 18 januari gepland staat. Hierbij merk ik hoe fijn het is om een netwerk van goede en betrouwbare professionele partners, van zzp’er tot grotere organisatie, te hebben. Mensen waar ik blind op kan vertrouwen. Dit is voor mij overigens ook de enige manier om de vele mooie dingen te kunnen doen die ik doe, zonder daarvoor te veel uren te hoeven werken.

In deze editie weer een aantal mooie stukken verzameld en voorzien van mijn duiding en commentaar. Mooie week!

Werkse! bundelt klussen tot banen die mensen klaarstomen voor de arbeidsmarkt | Samen voor de klant

Werkse! bundelt klussen tot banen die mensen klaarstomen voor de arbeidsmarkt | Samen voor de klant

Het is duidelijk dat er de komende jaren een flinke krapte zal zijn in onze arbeidsmarkt. De grote vraag is alleen: zijn er écht te weinig mensen om het werk te doen? Of is het een allocatie en organisatie probleem? Oftewel: wanneer de organisatie van werk anders zou zijn ingedeeld: zou er dan nog steeds een tekort zijn?

Zoals je vast is opgevallen ben ik erg enthousiast over de inzet van platform technologie in de organisatie van werk. Technologie die de werkende in plaats van het proces centraal zet. Want hoe goed de meeste managers het ook bedoelen: uiteindelijk zijn het toch echt de mensen zélf die snappen wat ze (aan)kunnen en waar ze energie van krijgen.  Wanneer je de professional, ongeacht juridische status en vorm van organisatie, centraal zet (maar we faciliteert en uitdaagt) en serieus neemt, dan is de kans groot dat professionals een stuk productiever en gelukkiger zullen zijn.

Dat is dan ook de reden dat ik al een tijdje de ontwikkeling van platformen voor klussen binnen organisaties volg. Op deze platformen die binnen organisaties als Unilever en Schneider Electric worden gebruikt, worden interne klussen geplaatst, waar medewerkers zelf op kunnen reageren. Een van de grotere platformen is Gloat, je leest hier een paar mooie cases, zoals eentje van Tata Steel: “unlocked over 165,000 hours of hidden capacity with a skills-based talent management strategy.”

Een mooi Nederland voorbeeld is Part-Up. Een platform dat ook al vaker in deze nieuwsbrief is voorbij gekomen. Afgelopen week zag ik deze mooie samenwerking voorbij komen. In dit stuk: “Leer-werkbedrijf Werkse! in Delft krijgt mensen uit de bijstand aan het werk door klussen van verschillende werkgevers te bundelen tot ontwikkelbanen. Daardoor stroomden in anderhalf jaar al 17 mensen uit naar een reguliere baan. <..> Doordat de werknemers in dienst zijn bij Werkse!, loopt een werkgever geen risico als iemand ziek wordt. <…> Zeker kleinere organisaties hebben niet snel een vacature. Met klussen kan je opeens veel meer.””.

Een mooi voorbeeld hoe een platform transactiekosten en drempels verlaagt en hiermee bijdraagt aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

In Nantes rukt de lokale variant van Deliveroo op. ‘De toekomst is aan de ethische bezorgdienst’ – NRC

In Nantes rukt de lokale variant van Deliveroo op. ‘De toekomst is aan de ethische bezorgdienst’ – NRC

Een mooi stuk in NRC over de lokale en coöperatieve bezorgdienst Noafood. De eerste keer dat platform coöperaties in de media in Nederland zo uitgebreid worden uitgelicht. Een goede zaak.

Wat het stuk goed laat zien is dat ook restauranthouders baat hebben bij een kleine lokale speler: korte lijntjes en de belangen zijn meer in balans. De grote uitdaging blijft het aantrekken van klanten: tegen de marketing budgetten van de grote spelers kunnen deze lokale coöperaties niet op. Zij zullen het dan ook meer van de lange adem moeten hebben en de samenwerking met de restaurants. Mooi om te zien dat dit in Frankrijk begint te lopen.

Wat ik aan dit voorbeeld sterk vindt is dat zij de grote bezorg platformen niet zien als vijand: „Wij zijn verwikkeld in een gevecht met reuzen, dat klopt. Maar tegelijk: zonder hen hadden wij nooit bestaan. Je kan zeggen dat wij meesurfen op de golf die zij gecreëerd hebben. Maar wat wij bieden dat zij niet hebben, is het ethische aspect, het menselijke aspect, het klimaataspect. Wij kunnen perfect naast mekaar bestaan.” Dit is heel sterk: ga uit van je eigen kracht. Iets dan bij vergelijkbare initiatieven nogal eens ontbreekt. Mensen boeken jou niet omdat je boos bent, maar omdat je een eigen, betere en unieke oplossing biedt.

De lokale bezorg coöperaties maken gebruik van 1 software/platform leverancier: CoopCycle. Ook een coöperatie. Hierdoor wordt de drempel om in een stad te starten drastisch verlaagd. In 2018 maakte ik, toen ik ook nog parttime onderzoeker bij de Universiteit Utrecht was, een tour door Frankrijk om diverse platform coöperatie ondernemers te interviewen. Ook de oprichter van CoopCycle. De video is hier terug te bekijken. Ik heb ook nog ergens een lange versie van dit interview op een schijf staan, ik zal deze eens opzoeken en ook publiceren. Wil je meer interviews zien met platform coöperatie ondernemers, check dan deze playlist. Uiteindelijk zijn de bevindingen gebundeld in het paper ‘Zijn platformcoöperaties levensvatbaar?’ en is een heel goede PhD student al een aantal jaar bezig met een studie naar dit fenomeen. Al met al mooi om te zien dat iets dat zich eerst zo in een niche ontwikkeld langzaam maar zeker breder wordt gedragen.

Cocoroco, wereldwijde marktplaats voor remote-vacatures – ZiPconomy

Cocoroco, wereldwijde marktplaats voor remote-vacatures – ZiPconomy

In het eerste item had ik het over het allocatie en organisatie vraagstuk wanneer je kijkt naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Een andere oplossing is natuurlijk door over de grens te kijken voor het benutten van beschikbaar talent. Zo kwam eerder het platform Tunga in deze nieuwsbrief voorbij, waarmee development talent in Afrika wordt opgeleid en ontsloten. Een ander mooi Nederlands voorbeeld is Cocoroco. Ik volg het platform al een tijdje en heb de initiatiefnemers meerdere malen gesproken, maar dit stuk op ZiPconomy was een goede aanleiding om dit platform in deze nieuwsbrief uit te lichten:

“Wereldwijd is er zoveel onbenut arbeidspotentieel beschikbaar, dat via remote werken kan worden bereikt. Via cocoroco.com geven we bedrijven toegang tot deze wereldwijde talentpool van potentiële meertalige medewerkers. Andersom zorgt dit ervoor dat mensen van over de hele wereld hun talenten en vaardigheden in kunnen zetten voor organisaties waar ze affectie mee hebben. Hiermee bieden we hen een opstap in hun carrière en doorgroeimogelijkheden naar de organisatie waarvoor ze werken, ongeacht hun achtergrond of waar ze wonen. Online is iedereen gelijk”

Wat dit platform onderscheidt, is dat

  1. het is opgezet vanuit een bestaande organisatie, de Nederlandse outsourcing-organisatie 5CA;
  2. het een focus heeft op customer support;
  3. het niet gaat om korte klusjes (gigs), maar om langere opdrachten;
  4. de platformwerkers (voor zover je hen platformwerkers kunt noemen) gewoon in dienst zijn en volgens de lokale regels en voorwaarden worden ingehuurd.

Een mooie casus om te blijven volgen.

Elke platformwerker een dienstverband: waarom deze EU-wens geen uitgemaakte zaak is – ZiPconomy

Elke platformwerker een dienstverband: waarom deze EU-wens geen uitgemaakte zaak is – ZiPconomy

In mijn een-na-laatste nieuwsbrief van 2021 besteedde ik al aandacht aan het wetsvoorstel van de Europese commissie rondom platformwerk. Ik beloofde toen om later met een langere analyse terug te komen. Deze analyse is afgelopen week gepubliceerd en via deze link te lezen.

Cycloon en bol.com maken bezorging samen duurzamer en socialer – pers.bol.com

Cycloon en bol.com maken bezorging samen duurzamer en socialer – pers.bol.com

Een mooie samenwerking tussen platform Bol.com en duurzame en sociale fietskoerier Cycloon. Voor Bol een logische stap: met ook een stuk eigen bezorging (het zou mij niets verbazen wanneer Cycloon op lange termijn helemaal opgaat in Bol) biedt Bol een unieke en duurzame dienstverlening aan de verkopers van het platform. Voor Cycloon ook een logische stap: met de expertise, markt en middelen van Bol kan het bedrijf goed doorgroeien. Deze overname zal ook de andere bezorgbedrijven aan het denken moeten zetten: nu twee grote spelers (Bol en Coolblue) de bezorging voor een deel zelf regelen zullen er mogelijk meer volgen. Wat kunnen zij doen om zich te onderscheiden? Prijs lijkt (gelukkig!!) niet meer een sterke onderscheidende factor.

Cycloon is overigens ook een casus in mijn boek: zij zijn initiatiefnemer van het platform Fietskoeriers.nl, lees hier het fragment. Het is dus ook duidelijk een partij die goed digitaal aan weet te sluiten op verschillende systemen, wat vast ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de keuze van Bol.

Aandacht graag!

Rechtszaak tegen de staat

Rechtszaak tegen de staat

Binnen vakbonden is het een veelgebruikte tool: rechtszaken initiëren om aandacht voor een vermeend misstand te vragen en deze te toetsen bij de rechter. De ongelijkheid in coronasteun voor zzp’ers zou je ook zeker een misstand kunnen noemen: “Zelfstandigen die worden getroffen door de coronacrisis krijgen hun inkomen aangevuld tot maximaal bijstandsniveau. Terwijl voor werknemers hun inkomen wordt gegarandeerd tot 3x modaal.” Dit terwijl alle steun wordt betaald uit algemene middelen: een pot geld waar iedereen aan bijdraagt.

De Werkvereniging, een club (eigen)wijze professionals die de belangen van de ‘moderne werkenden’ behartigt, start een rechtszaak om dit vraagstuk bij de rechter te toetsen. Zij zijn, en daar wordt ik als platform expert natuurlijk weer blij van, begonnen met een crowdfunding campagne om de proceskosten te financieren. Ik heb uiteraard een bijdrage geleverd, lees hier het hele verhaal.

In de media

De winnaars van de Challenge Inclusief Platformwerk in beeld – Deel 2: KlusCV – Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid

De winnaars van de Challenge Inclusief Platformwerk in beeld – Deel 2: KlusCV – Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid

KlusCV is een van de winnende initiatieven van de Challenge Inclusief Platformwerk. Projectleider Martijn Arets geeft een upda
te.

Elke platformwerker een dienstverband: waarom deze EU-wens geen uitgemaakte zaak is – ZiPconomy

Elke platformwerker een dienstverband: waarom deze EU-wens geen uitgemaakte zaak is – ZiPconomy

Als het aan de Europese Commissie ligt, nemen platformen als Uber en Deliveroo alle freelancers in dienst. Of dit gaat gebeuren is de vraag. De nieuwe Europese richtlijn lijkt een oplossing voor schijnzelfstandigheid in de platformeconomie, maar in de praktijk is het geen gelopen race.

Het nieuwe jaar met platform expert Martijn Arets – De LIFT – met Jelle Drijver | Podcast on Spotify

Het nieuwe jaar met platform expert Martijn Arets – De LIFT – met Jelle Drijver | Podcast on Spotify

Listen to this episode from De LIFT – met Jelle Drijver on Spotify.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts