Het was weer een mooie week waarin ik vol bezig was met de voorbereidingen voor mijn mini expeditie in juni met vraagstukken rondom online ‘rating & reputation’. In zo’n 15 interviews met mensen uit verschillende disciplines ga ik (uiteraard met videocamera) in gesprek over de 5 hoofdvragen die ik rondom het onderwerp dat in mijn ogen een van de belangrijkste dilemma’s is in de collaborative platform economie. Mijn 5 meest prangende vragen zijn:
1. hoe werken deze systemen
2. zijn ze echt nodig
3. wie is de baas?
4. wat doen zij met ons als mens?
5. wat moet er veranderen om hier een duurzaam model van te maken?
Daarnaast ook ‘druk’ met de voorbereidingen voor OuiShareFest volgende week in Parijs en diverse presentaties die komen gaan.
Collaborative Economy top 5
Crowdfunding is geen spaarrekening – de Volkskrant – Blendle
Goed stuk (via Blendle) wat aanzet tot nadenken over de werkelijke risico’s van crowdfunding. Een paar fragmenten:
Over het aantal projecten en de mogelijkheid tot risico spreiding zegt Simon Douw: “nu zijn er duizenden ondernemingen waaraan je geld kunt lenen en jaarlijks komen er duizend nieuwe bij”
>> Dit is makkelijk gezegd, maar als Nederlandse crowdfinancing investeerder is de keuze nog steeds erg beperkt en moet je er in veel gevallen snel bij zijn om überhaupt in een project te kunnen investeren.
“Crowdfunders worden zich volgens Douw meer bewust van de noodzaak te spreiden en geen geld te gebruiken dat ze op korte termijn nodig hebben.”
>> Een belangrijke aanvulling. Al vermoed ik dat er weinig serieus geld in crowdfunding terecht komt: bij lening heb je pas na een paar jaar je geld met een bescheiden rendement terug en investeer je via aandelen crowdfunding in ‘de nieuwe Facebook’ (ja, een dooddoener…), dan moet je doorgaans ook een flink aantal jaren geduld hebben voordat je echt kunt cashen van je waardevolle (en vaak flink verwaterde) aandeel.
“Dit toont de twee gezichten van crowdfunding. Aan de ene kant is het een manier om duurzame projecten van de grond te tillen zonder tussenkomst van de bank. Aan de andere kant is het een nieuw financieel product, waarvan de risico’s nog onduidelijk zijn.”
>> Al met al een extra reden om de termen crowdfunding (voor donalties en presales) en crowdinvesting (lening en aandelen) van elkaar te scheiden.
Panopticon Online Documentaire | Peter Vlemmix
Tijdens de voorbereidingen voor de mini expeditie over online reputatie en waardering op platformen kwam ik deze documentaire uit 2012 tegen. “Ook niks te verbergen? Dat zeggen veel mensen. Maar controle op onze levens neemt toe en privacy staat onder druk. Maar hoe gebeurt dit precies? Waarom is het ooit liberale Nederland zo veranderd, en wanneer ga jij de gevolgen echt merken?” Alweer een paar jaar geleden gemaakt, maar het onderwerp is actueler dan ooit. Uiteraard ga ik tijdens mijn mini expeditie in juni met hem in gesprek.
Airbnb Launches New Products to Inspire People to “Live There” | Business Wire
Dat Airbnb het niet ‘alleen’ bij accomodaties zou houden in hun kruistocht om toeristen een ‘local experience’ te faciliteren, dat is geen verrassing. Toen ik onlangs mijn appartement voor het OuiShareFest in Parijs boekte, kreeg ik na het boeken het aanbod om een tour door de stad te krijgen door een local. In dit stuk: “Airbnb, the world’s leading community-driven hospitality company, has unveiled the next chapter in its mission to change the way people travel, offering an alternative to mass produced tourism”. Interesting read. Ben benieuwd ook naar hun strategie hierin en de impact die zij gaan hebben op lokale ‘local’ initiatieven. Stukmaken, samenwerken of opkopen…. (of niet.)
Neelie Kroes aangesteld als hoofd adviesraad Uber | NU.nl
Neelie Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van taxibedrijf Uber. Exact anderhalf jaar na haar officiële ‘afkoelperiode’. Geeft nog eens aan hoe slim Uber het spel speelt. Respect hoe ze haar aan het bedrijf hebben weten te binden en dit geeft nogmaals de potentie van het bedrijf aan.
De burger is niet boos, maar losgezongen van de bovenlaag | Het Financieele Dagblad
Goed stuk in het FD. Door je gratis te registreren kun je het hele stuk lezen. Een paar fragmenten:
“Een eigen school of dorpswinkel beginnen, de buurt leefbaarder maken: steeds meer groepen Nederlandse burgers nemen hun bestaan in eigen hand. Het CBS noteert een verdubbeling van het aantal burger initiatieven sinds 2007.”
“Gert van Dijk, hoogleraar coöperatieve strategie aan Nyenrode en de Tilburg University:
‘Burgers hebben vlijmscherp door wat er aan de hand is. Als klant bij de overheid, of als werknemer bij bedrijven zien ze dat veel organisaties niet meer van hen zijn. De onderlaag is losgezongen van de bovenlaag. Het verontrustende is dat we de hele samenleving op die gedachte hebben ingericht. Daar komt ook al het toezicht vandaan. Nederland dreigt te bezwijken onder de hoeveelheid toezichthouders die denken dat zij het maatschappelijk rendement moeten bewaken. Een gigantisch misverstand. Ze zadelen ons juist op met inefficiënte en overbodige bestuurslagen, want die proberen op hun beurt weer te voldoen aan de eisen van de toezichthouder. Ze zijn dus met andere dingen bezig dan een betere dienst of product.’
Van Dijk ziet een onderstroom in de samenleving waar de traditionele instituten niet tegenop kunnen roeien. Dat is onverstandig, omdat de economische gevolgen aanzienlijk kunnen zijn.‘Het moment is dichtbij dat de nieuwe economische activiteiten grote bedrijven pijn gaan doen. Om een voorbeeld te geven: buiten de bank gebeurt meer aan innovatie dan erbinnen. De overheid heeft weliswaar op papier de participatiesamenleving in het leven geroepen, maar wordt door de ontwikkelingen ingehaald. Straks mag de overheid blij zijn te mogen participeren in de burgercollectieven.’”
Eigen publicaties
Platformen: de ultieme natte droom van iedere inspecteur | Marketingfacts
Platformen verlagen drempels waardoor activiteiten die al jaren plaatsvinden (zoals in dit voorbeeld thuisrestaurants) ineens de potentie hebben om schaalbaar te worden. Dit vraagt van inspecties om in te spelen op activiteiten die eerst in een grijs gebied plaatsvonden (te klein, te gefragmenteerd). In spelen kan door de regels van de ‘grote’ spelers op dit grijze gebied te plakken. Maar het kan ook anders.
Deeleconomie vanuit het perspectief van de gebruiker – Crowd Expedition
Onlangs sprak ik in ‘het buurtatelier’ in Rotterdam, je zou deze plek ook wel een offline platform kunnen noemen, journalist Robert Visscher. Samen met zijn vrouw Martine Zeijlstra onderzocht (en beoefende) hij anderhalf jaar lang de deeleconomie vanuit het perspectief van de gebruiker. Hun ervaringen deelden zij in het boek ‘Delen doe je zo, de deeleconomie in de praktijk’. Zie hier het interview en wat food4thought.
Foto van de week
Skype call met 4 nationaliteiten ter voorbereiding van de sessie over crowdfunding die ik modereer op het OuiShareFest in Parijs over twee weken. Op de laatste dag om 17:00uur, dus besloten om er een interactieve sessie van te maken. Aan de bak dus 😉