Na twee presentaties vorige week op de Frankwatching Social Today en een toffe sessie met topambtenaren bij het Ministerie van Financiën was mijn stem en energie echt even op. Vandaar ook een verlate versie van deze nieuwsbrief. Wel ben ik vrijdag om 04:30 naar Londen vertrokken voor een conference over Platform Coops: de tegenhanger van het ‘platform kapitalisme’. Weer interessante food4thought opgedaan en toffe mensen ontmoet. Mooi om te zien was ook dat er naast de meer ideologische ‘commons’ discussies ook sessies waren over hoe het realiseren van een succesvol schaalbaar platform. In mijn ogen een essentieel onderdeel willen platform coops impact gaan maken. (lees ook dit stuk over platform coops)
Platformeconomie top 5
Kevin. Chatbot Insurance for the Sharing Economy – Traity Blog
“Today we are introducing Kevinsured.com. Kevin is a chatbot that provides micro-insurance for your P2P transactions with strangers. From buying football tickets to renting your bicycle, Kevin insures any P2P transactions against theft, fraud, scams, etc. Anything. With Kevin we don’t care about the what. We care about the who.
It’s really crazy, and that’s why it’s super exciting. Kevin could change the way we transact with one another.”
Deze bijzondere p2p verzekering (transacties via Blockchain) is een initiatief van (of beter gezegd: een itteratie op) Traity. Traity is (en bij deze waarschijnlijk: was) een externe online reputatie tool. Een van de betere op de markt en qua funding ook de grootste. Vorig jaar interviewde ik hun founder.
Volgens mij gaat zij hier een enorm interessant experiment aan, dat gevolgen heeft voor verzekeren en voor de ontwikkeling van platformen. Echt iets om in de gaten te houden.
Airbnb Acquires Luxury Retreats, Beating Out Expedia, Accor – Bloomberg
“Airbnb Inc. bought Luxury Retreats in its biggest acquisition yet as the apartment-rental website takes steps toward becoming a full-service global travel company.”
Wat interessante facts uit het stuk (en video) van Bloomberg:
- Airbnb had niet het hoogste bod, maar de founder van Luxury Retreats (LR) had het idee dat hij bij Airbnb na de aquisitie nog genoeg ruimte had om zijn eigen ding te doen;
- Airbnb kocht LR om te leren hoe je luxe diensten schaalbaar kunt maken. Luxe verblijven zullen vermoed ik ook bijdragen om de marktaandeel voor de zakenreiziger te laten groeien;
- Airbnb heeft welliswaar 3,1 miljard dollar aan investeringen opgehaald, maar heeft hier slechts 300 miljoen van uitgegeven. Zij hebben dus nog flink wat geld in de oorlogskas voor overnames. En dat zullen er volgens de analisten in 2017 flink wat worden…
Why we choose profit | Fast Moving Targets
Veel organisaties die groeien volgens het Silicon Valley model leunen zwaar op extern geld en veelal duurt het een tijd voordat zij winstgevend zijn. Groeien op eigen kracht vs groeien op de portemonnee (en macht) van de Venture Capitalist.
Met zoveel VC geld in de platformen ben ik heel benieuwd wat de impact van de macht van het geld de komende jaar zal zijn. Ik vermoed niet al te veel goede keuzes voor de lange termijn…
Tijdens mijn Brand Expedition, een reis in 2010 in een oud Volkswagen T2 busje langs 20 Europese merken, ben ik fan geworden van familie bedrijven. Omdat hier juist niet iedere geïnvesteerde euro binnen een jaar hoeft worden terugverdient en het eigendom van familie zorgt ook voor een goede lange termijn doelstelling. Blij verrast was ik dan ook toen ik onderstaand bericht in de dagelijkse nieuwsbrief van Fast Moving Targets voorbij zag komen:
Samenwerkingssoftware Basecamp komt met enige regelmaat in Handpicked langs. Omdat oprichter Jason Fried een man met een uitgesproken mening en een sterke visie is. Basecamp is zo’n voorbeeld van een bedrijf dat in een wereld waar veel ondernemingen met extern geld voor lange termijn potentie kiezen, de keuze van meet af aan heeft gemaakt om op korte termijn als bedrijf winstgevend te zijn. In Why We Choose Profit zet Fried de argumenten op een rij waarom dat volgens hem de beste strategie is.
Profit buys you time and flexibility. Zolang je zelf winst maakt, kun je de tijd nemen voor de keuzes die je maakt. Dan heb je ruimte om richtingen te onderzoeken en mogelijkheden uit te proberen.
We don’t care about valuation. Als je geen investeerders hebt die in je nek hijgen, hoef je nooit na te denken over de waarde van je bedrijf en de aandelen. Kun je lange termijn voor korte termijn laten gaan. “We spend zero hours a year on valuation and fake-number nonsense.”
Profit protect you from your ego. Als je zelf je broek moet ophouden, huur je geen panden die je eigenlijk niet kunt betalen, lease je geen auto’s boven je macht, etcetera.
En zo redeneert Jason Fried door om mooi te eindigen:
“Having a profitable business doesn’t mean squeezing the lemon for every last bitter drop. It isn’t all or nothing. You can be profitable and generous. Profitable and fair. Profitable and kind. These aren’t opposite ends of some moral spectrum. Quite the contrary.”
“It’s EASIER to be generous when you’re doing well. It’s EASIER to be fair when there’s enough. It’s easier to be kind when it’s not tipping you over the edge.”
Aegon stopt 15 miljoen euro in crowdlending marktplaats Auxmoney – Emerce
‘Aegon gaat zijn samenwerking met het peer-to-peer platform auxmoney uitbreiden. Auxmoney is het leidende kredietplatform in Duitsland.’ Daarnaast zal Aegon de komende 3 jaar ook financiering voor de lenigen bij Auxmoney verstrekken. Voor de duidelijkheid: Auxmoney is een marktplaats voor financiering voor kredieten voor particulieren. Zowel de crowd als de beleggers zorgen voor het benodigde geld.
Mooi om te zien is dat een instelling als Aegon zich nu echt serieus lijkt te committeren aan een organisatie die handelt buiten de traditionele kanalen. Uiteindelijk is dit een investering om belang op te bouwen in de markt en om te leren. Ik vermoed vooral leren van hoe big data in te zetten voor een betere en efficiëntere dienstverlening:
“De risico-analyse van auxmoney is gebaseerd op honderden digitale data die klanten hebben verstrekt. In deze data zitten ook gedragskarakteristieken en webgegevens. Met deze complexe analyse kan het bedrijf leningen verstrekken aan miljoenen mensen die normaal gesproken worden uitgesloten in simpeler, meer traditionele processen voor kredietbeoordeling.”
Uber verliest Braziliaanse rechtszaak van chauffeurs | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
“Uber-chauffeurs werken nu als zzp’ers, maar een Braziliaanse rechter oordeelt dat de chauffeurs als werknemers moeten worden behandeld, met alle voordelen die daarbij horen.” Vanzelfsprekend gaat Uber in beroep. Met de berichtgeving van RTLZ vorige week over UberEats is het duidelijk dat het exponentiële model van wel alle lusten, maar niet alle lasten, meer en meer onder druk komt te staan.
Update
Deeleconomie belasting ingewikkelder dan gedacht
Via Koen Frenken kwam dit bericht voorbij. Hierin wordt duidelijk (als je je door de taaie kost heen weet te bijten) dat de deeleconomie belasting in België die belasting en deeleconomie moet vereenvoudigen toch een stuk ingewikkelder is dan het in eerste instantie lijkt. Ik denk ook dat er dan ook fundamenteel iets moet veranderen aan ons belastingsysteem. Ik herhaal wat ik vorige week in de sessie met topambtenaren van het Ministerie van Financiën zei: in een wereld die alleen maar complexer wordt, moeten (belasting)regels worden vereenvoudigd. Dat is de enige manier om hier mee om te gaan….
Gemist
Carpooldienst Blablacar wil ook gaan bezorgen | NOS
Een bericht uit juni 2016 waar ik nu pas op stuitte waarin een van de oprichters van het Franse BlaBlaCar aangeeft de mogelijkheden te onderzoeken om lege achterbanken niet alleen te gebruiken voor het vervoeren van passagiers, maar ook voor het vervoeren van post en pakketten. Interessant, omdat zij eerst uitblonken in de focus om eerst de beste en grootste te worden in ride sharing om dan pas verder te kijken. Urgentie om hier mee aan de slag te gaan kwam van het feit dat de dienst in Rusland al voor bezorgingsdoeleinden gebruikt wordt. Ik vraag mij alleen af of dit echt gaat werken. Intussen zijn er best al wat startups in de markt die zich richten op het vervoeren van pakketjes als ‘lift’ voor een bestaande rit. Focus daar ligt vooral op het vervoer van spullen die niet als pakket kunnen worden verstuurd, maar waar een koerier te duur is. Dit omdat je als dienst niet wilt gaan concurreren met de tarieven van o.a. PostNL.