Goedemorgen! Hierbij ontvang je de een-na-laatste nieuwsbrief van 2022. Op 9 Januari zal de eerste editie van 2023 op je digitale deurmat vallen. Deze zal er anders uitzien dan je bent gewend. Revue, de van oorsprong Nederlandse nieuwsbriefdienst die ik nu gebruik, sluit haar deuren en ik ben bezig met het uitzoeken wat het alternatief gaat zijn. Ik hoop dat in mijn laatste editie van 2022 (volgende week dus) te kunnen melden.

Afgelopen week weer een mooie week gehad, met o.a. een panel discussie met o.a. Lodewijk Asscher op het Werf& Totalent Bureaudiner, het maken van plannen voor 2023 voor het Wageindicator Gig Team, het begeleiden van de minor ‘bouw je eigen platform’ aan de Haagse Hogeschool en verder nog duizend andere dingen ;-). Komende week alles afronden voor dit jaar (o.a. werken aan een nieuwe website, afspraken maken voor de Engelse vertaling van mijn boek in 2023 die er zéér waarschijnlijk gaat komen en meer).

Voor nu: veel leesplezier en fijne week!

Airbnb’s Talking Points About Individual Hosts Hit a Reality Check – Skift

Airbnb’s Talking Points About Individual Hosts Hit a Reality Check – Skift

De naam van het Airbnb platform komt oorspronkelijk van ‘Air Bed & Breakfast’ en richtte zich in het begin op de aanbod kant op de individuele verhuurder en op de vraag kant op de individuele huurder voor ‘short stay rental’ die graag een unieke en persoonlijke ervaring door het huren bij een ‘local’ wilde hebben.

Intussen weten we dat met de jaren het aanbod is geprofessionaliseerd en er veel professionele verhuurders zijn aangesloten en daarnaast veel individueel vastgoed wordt beheerd door sleutelbedrijven die met slogans als ‘je merkt alleen dat er iemand in je huis is geweest wanneer je naar je bankrekening kijkt’ adverteren.

Wat in dit stuk wordt aangekaart is de vraag: wat is dan de definitie van een ‘individual host’? Deze eenvoudige vraag blijkt lastig te beantwoorden te zijn. Het begint al in de documenten van de beursgang van Airbnb: “As of December 31, 2019, 90 percent of our hosts were individual hosts, and 79 percent of those hosts had just a single listing.” Een ‘individual host’ kan dus blijkbaar meerdere ‘listings’ beheren.

Dat wordt duidelijk wanneer in het artikel verder wordt ingegaan op de definitie van de ‘individual host’: “One of the issues at play is that if you assume — like this reporter initially did — that “individual hosts” on Airbnb are people who own or control one or two properties, then you’d be wrong. Airbnb defines individual hosts as people who don’t use property management software so they could have 15 or 20 listings and still be an individual host, in Airbnb’s view.”

Airbnb claimt dat de ‘vast majority’ van de host een ‘single listing’ beheren. AirDNA, een club die data schraapt van het platform, ziet dit anders. “AirDNA report that found that only 38 percent of Airbnb’s active listings — 2.4 million listings out of a total 6.3 million as of October 2022 — and not “a vast majority,” were run by a host with a single listing.”

Het stuk brengt overigens meer voorbeelden van discutabele keuzes in terminologie aan het licht waar professionele ‘property managers’ als individuele hosts op het platform worden geëtaleerd.

Waarom deze (bewuste) onduidelijkheid een probleem is

Op zich zou je kunnen zeggen dat een professionele verhuurder (even los van de vraag van leefbaarheid straten, buurten en steden en de lijn tussen legale en illegale verhuur) voor de hurende partij niet een probleem zou moeten zijn. Huren bij een professionele verhuurder betekent vaak ook zekerheid en stabiliteit in de dienstverlening. Huren bij een echte local brengt wat meer onzekerheid in het proces mee, maar ook een grotere kans om de ‘lokale’ ervaring.

Het probleem, wat in dit artikel wordt aangehaald, is dat Airbnb niet transparant is over de opbouw van de diversiteit van het aanbod. Dit is niet alleen kwalijk voor de huurders (zij weten niet precies wat zij kunnen verwachten), maar ook kwalijk omdat er hierdoor geen goed geïnformeerd debat kan worden gevoerd.

Airbnb houdt er van om de originele ‘lokale ervaring’ naar voren te schuiven. Zo wordt Airbnb-oprichter Brian Chesky in dit stuk aangehaald met de volgende quote: “Nearly 90 percent of our hosts are individuals. They’re school teachers, health care workers, students. Our hosts have earned over $150 billion since we started and 55 percent of them are women.”.

Chesky zet Airbnb hier neer als een manier voor alledaagse mensen / een dwarsdoorsnede van de bevolking om een zakcentje bij te verdienen. Daar kun je (als beleidsmaker) niet op tegen zijn. Dit artikel laat alleen zien dat de waarheid een stuk genuanceerder (en ingewikkelder) in elkaar zit. En deze ‘support your local’ claim in veel gevallen (beter nog: in steeds meer gevallen) geen hout snijdt.

Ook hierbij: prima, maar dan moet Airbnb wel duidelijker worden in het communiceren over deze populatie en zich niet verschuilen achter het ‘support your local’ verhaal. Tijd om volwassen te worden. Daar wordt iedereen, ook de huurder, uiteindelijk alleen maar beter van. Daarom sluit ik mij aan bij de afsluitende woorden in dit stuk: “And it is time for Airbnb to be more transparent to the financial community, as well as hosts and guests, about the breakdown of host types on the platform.”. Alleen hierdoor kunnen we zien wat nu de echte locals zijn, wie de bed&breakfasts en wie de commerciële verhuurders en veelverdieners op het platform zijn. Om hiermee een goed geïnformeerd maatschappelijk debat te kunnen voeren.

Dwarfs krijgt weer 30 miljoen om webshops op Bol.com en Amazon te kopen – MT/Sprout

Dwarfs krijgt weer 30 miljoen om webshops op Bol.com en Amazon te kopen – MT/Sprout

Waar uit het vorige stuk duidelijk wordt dat het aanbod bij een platform als Airbnb steeds professioneler wordt, is dit ook te zien op e-commerce platformen. Het bedrijf Dwarfs koopt goedlopende webshops op platformen als Bol.com en Amazon op. Deze worden vervolgens aan de achterkant geprofessionaliseerd en geoptimaliseerd.

Wat mij vooral opviel is dat Dwarfs intussen ook de shops heeft samengebracht in een eigen webshop. Ik ben benieuwd hoe zich dit zal ontwikkelen en hoe de balans tussen verkopen via een platform en verkopen via eigen kanalen gaat worden.

Meer en betere matches voor YoungOnes: geen geraniums maar groei | Freshheads

Is een platform een prikbord, of houdt het zich actief bezig met het maken van een match. Is het faciliterend, of toch sturend. Het is een een grijs gebied waarvan ik vermoed dat er in 2023 nog de nodige discussie over zal worden gevoerd. Het gaat hierbij om de vraag of platformen wel of niet alloceren. Dat klinkt als een detail, maar weet dat alleen een uitzender mag alloceren en platformen die freelance werkenden faciliteren proberen hier zo ver als mogelijk vandaan proberen te blijven.

Interessant aan deze discussie is, naar mijn mening, dat het precies laat zien waar het mis gaan in het debat rondom arbeid, namelijk dat absolute antwoorden doorgaans niet bestaan. Vast is niet helemaal vast. Flexibel is ook niet helemaal flexibel. Net als dat alloceren niet alleen het aan het handje meenemen van een werkende naar een volgende klus is. Ik denk dat we hiermee te veel vanuit een sturende proces rol kijken, in plaats van een faciliterende rol richting de werkende.

Terug naar de discussie over alloceren. In 2021 schreef ik  samen met Jeroen Meijerink het stuk ‘Uitzendbureaus versus klusplatformen: nieuwe wijn in oude zakken of oude wijn in nieuwe zakken?‘. Niet veel later volgde ook een paper. In de conclusie van het stuk schreven wij destijds: “Zo is het de vraag in hoeverre uitzendplatformen zich aan hun zorgplicht kunnen houden. Wordt deze zorgplicht ‘uitbesteed’ aan de gebruikers van het platform? Een andere vraag is in hoeverre de matching algoritmes die (freelance) platformen ontwikkelen, kunnen worden gezien als (indirect) alloceren, iets dat voor nu alleen is toegestaan binnen het uitzendstatuut.”

Om dit vraagstuk te voeden en van context te voorzien deel ik het stuk over de verbeteringen die Freshheads ontwikkelde om de betrokkenheid en de kwaliteit van de matches voor het freelance platform YoungOnes te verbeteren. In het stuk wordt gesproken over twee experimenten: een experiment met gepersonaliseerde suggesties en een experiment met een persoonlijk pushbericht. Het eerste experiment droeg volgens het stuk bij aan een stijging van 3,06% voor het aantal reacties op klussen en steeg het aantal matches per freelancer met 1,47%. Wat in absolute aantallen leidt tot 10.000 extra matches per jaar. Het tweede experiment leidde tot “een gemiddelde toename van 3,05% aan reacties in de testgroep én 7,33% stijging in het aantal matches.”.

Kijkend naar de vraag rondom deze twee experimenten: is het platform nu aan het alloceren? Of niet? Naar mijn mening (maar ik hoef ook geen juridische keuzes te maken) is de vraag ook niet relevant: uiteindelijk moet het er om gaan hoe werkenden en klanten worden gefaciliteerd om op een zo goed mogelijke manier bij elkaar gebracht te worden. En zou het zonde zijn als er dingen die hier aan bij kunnen dragen niet worden gedaan vanwege angst voor een juridisch hokje.

Daarom dat ik nog maar een keer verwijs naar de laatste alinea van mijn stuk vorige week over een event met een vergelijkbaar platform: Temper. “Borstlap ziet uit naar de rechtszaak van FNV tegen Temper: volgens hem is dit de enige manier om naast duidelijkheid over dit soort vraagstukken ook de politiek in beweging te krijgen. Niels gaf onlangs in een NRC artikel over het platform een vergelijkbare quote: “Maar goed, laat de rechter dan maar uitmaken hoe het zit. Dit is ook ondernemerschap, hè? We gaan het aan.” Dat is volgens mij ook de enige juiste conclusie: we gaan het zien.”

Op Twitter mag alles gezegd worden, tenzij het Elon Musk raakt

Op Twitter mag alles gezegd worden, tenzij het Elon Musk raakt

“De grillige miljardair laat zich steeds meer gelden als de enige persoon die bepaalt wat er gebeurt op het platform en daarmee spreekt hij zichzelf tegen.”

Een update stuk over de ontwikkelingen van Musk en Twitter, waar we in 2023 nog veel van zullen horen.

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2023 | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Een mooie opsteker voor Public Spaces. Voor wie denkt: wat is Public Spaces:

“PublicSpaces is een unieke coalitie van verschillende publieke organisaties, zoals publieke omroepen, erfgoed-instellingen, festivals, bibliotheken, musea en onderwijs. Onder de paraplu van PublicSpaces werken deze organisaties samen aan een oplossing voor een gemeenschappelijk probleem: voor hun communicatie, informatie en mediacirculatie zijn ze grotendeels afhankelijk zijn van Big Tech en hun platformen. Deze zijn primair gedreven door commerciële belangen en gaan dus niet uit van publieke waarden, zoals privacy, autonomie en transparantie.”

De organisatie streeft naar het volgende doel: “PublicSpaces werkt toe naar een alternatief software ecosysteem dat het publieke belang vertegenwoordigt en geen winstoogmerk heeft.”

Publieke en publiek gefinancierde organisaties hebben naast een groot bereik ook een extra verantwoordelijkheid om het publieke belang te borgen in alle activiteiten. Dus ook: digitale activiteiten.

Daarom extra goed nieuws dat de onderstaande motie is aangenomen:

“Constaterende dat de departementen OCW en BZK de coalitie van publieke organisaties, PublicSpaces, steunen in hun missie om publieke organisaties gebruik te laten maken van digitale instrumenten in lijn met publieke waarden; overwegende dat dit de lijn van het kabinet om in te zetten op het ontwikkelen van een digitaal publiek sociaal medium kan versterken; verzoekt de regering om te onderzoeken hoe zij de steun van BZK en OCW aan het initiatief PublicSpaces uit kan breiden tot deelname van alle departementen aan de PublicSpaces-coalitie; verzoekt de regering om samen met gelijkgestemde Europese lidstaten een coalitie te vormen om de ontwikkeling van een digitaa
l publiek sociaal medium te accelereren.”

Ik ben benieuwd welke stappen nu worden genomen.

Terugblik

Een bericht dat ik vorige week op Linkedin deelde, maar ook hier even voorbij wil laten komen:

Hoewel ik nauwelijks meer op Facebook kom, kreeg ik vanmorgen een herinnering waar ik even stil bij wil staan. Deze foto: 12 jaar geleden genomen. De laatste halte van mijn Brand Expedition. Een project waarvoor ik mijn baan opzegde om mijn droom te kunnen volgen. Ik reisde in deze camper vijf maanden door Europa om met de leiders van 20 authentieke Europese merken in gesprek te gaan over hun merk en bedrijf.

Het was een waanzinnig avontuur met unieke ervaringen en een kijkje in de keuken bij merken als Lego, Adidas, Alessi, Koenigsegg en Victorinox. Met waanzinnige ups en uiteraard ook regelmatig flinke downs. Want 5 maanden alleen op pad, alles zelf organiseren en uitzoeken en leven op campings gaat je (letterlijk) niet in de koude kleren zitten.

Na de reis deelde ik mijn ervaringen in mijn eerste boek en vertelde ik mijn verhaal in honderden presentaties wereldwijd. Brand Expedition was het startput van mijn bestaan als ondernemer. En tot op de dag van vandaag ben ik als professional outsider nog steeds op expeditie. Altijd vanuit nieuwsgierigheid en verwondering. Never stop exploring. Ik vond deze herinnering op Facebook een mooi moment om hier even stil bij te staan.

In de media

Laatste weekend Deliveroo: bezorgdienst verloor van Uber, Thuisbezorgd en FNV

Laatste weekend Deliveroo: bezorgdienst verloor van Uber, Thuisbezorgd en FNV

Deliveroo wijt het vertrek uit Nederland aan het kleine marktaandeel, maar deskundigen wijzen ook andere oorzaken aan.

Laten we experimenteren met alternatieven voor platforms als Twitter | iBestuur

Laten we experimenteren met alternatieven voor platforms als Twitter | iBestuur

Wat zijn de plannen van Elon Musk met het Twitter-platform? We kunnen met regelgeving de machtige commerciële platformen ‘aan banden’ proberen te leggen. We zouden ook zelf meer kunnen experimenteren met alternatieve platforms om zelf een goede gesprekspartner in het publieke debat te kunnen zijn.

Wat er moet gebeuren om huishoudelijk (platform)werkers te geven wat zij verdienen – ZiPconomy

Wat er moet gebeuren om huishoudelijk (platform)werkers te geven wat zij verdienen – ZiPconomy

Wie internationaal kijkt naar platformisering van betaald werk in en om het huis, ontdekt kansen om arbeidsomstandigheden van vrouwen wereldwijd te verbeteren. Kleine en middelgrote platform-initiatieven kunnen een verschil maken, maar voor echte verandering is hulp nodig van zowel de consument als overheid. Dat bleek tijdens het webinar ‘Women in Gig Work’, dat expert Martijn Arets-organiseerde vanuit de WageIndicator Foundation.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’. Interesse in mijn foto’s? Check dan mijn foto pagina.

Recommended Posts