Goedemorgen!

Het is even stil geweest rondom deze nieuwsbrief, gezien de drukte met werk, gezin en studie. In 2025 verwacht ik dat deze nieuwsbrief sporadisch, waarschijnlijk maandelijks, zal blijven verschijnen. In deze laatste editie van 2024, de 367ste editie alweer, kijk ik terug naar de stukken die ik zelf schreef in 2024, de projecten die mij bezig hielden en kijk ik vooruit naar 2025.

Fijne feestdagen en op naar een mooi 2025!

Martijn


Eigen artikelen in 2024

Dit jaar was aardig productief met 18 nieuwsbrieven en vele blogs en podcasts. Dit produceerde ik veelal op eigen titel, maar ook vanuit mijn rol als lead van het gig team van de WageIndicator Foundation en mijn rol als lid van de kenniskring van het lectoraat Platformecomie aan de Haagse Hogeschool. Daarnaast was ik regelmatig in de media te vinden, zoals in dit Volkskrant stuk over lootjetrekken.nl en afgelopen zaterdag in het FD over de huidige staat van flitsbezorgers in Nederland. En sloot ik het jaar af met een ingezonden stuk in het NRC waar ik samen met onderzoeker Damion Bunders het eigenaarschap en bestuur van Twitter/X alternatief Bluesky besprak.

De meeste interviews en projecten deed ik online vanuit Nederland, maar ik maakte ook reizen naar India, Italië, Engeland en België.

Een kort overzicht van stukken die ik ook schreef:

Wie betaalt de rekening van onbetaalde arbeid in de platformeconomie?

Onbetaald werk vormt een belangrijk onderdeel van de samenleving. Investeren in scholing, klanten werven, huishoudelijke taken: het hoort er allemaal bij. Maar als er te weinig tegenover staat, kan het leiden tot een verstoorde machtsbalans, ongelijkheid en armoede. Ik sprak socioloog Valeria Pulignano over haar onderzoek naar onbetaald werk in de platformeconomie.

Link naar artikel

Op weg naar een Leefbaar Tarief: ‘Ook freelancers verdienen een eerlijk inkomen’

Welk tarief heb je als freelancer nodig om rond te komen? De Leefbaar Tarief-tool van de WageIndicator Foundation geeft antwoord op die vraag. In India interviewde meerdere betrokkenen om meer te weten te komen over dit project. “Deze tool laat zien wat je zou moeten krijgen als je niet voor een baas werkt.”

Link naar het artikel

De impact van Europese regels op de platformeconomie: ‘Meer ambitie nodig’

Grote online platformen bieden vele voordelen voor de digitale wereldmarkt, maar krijgen ook veel kritiek vanwege hun machtspositie. De Digital Markets Act (DMA) moet sinds 2023 de machtsbalans herstellen. Lukt dat ook? Tijdens de ECN Digital Markets Act Conference bespraken internationale mededingingsautoriteiten en experts de impact van deze Europese wetgeving. In deze blog een verslag van mijn bevindingen.

Link naar het artikel

Colombiaans platform Hogarú maakt zich hard voor formeel, stabiel en motiverend schoonmaakwerk

In Colombia blijkt dat samenwerking tussen de overheid en platformondernemers kan leiden tot betere arbeidsomstandigheden voor kwetsbare werkenden. CEO Juan Sebastián Cadavid van schoonmaakplatform Hogarú vertelt er alles over in The Gig Work Podcast.

Link naar het artikel

Impact of the gig economy in India: ‘Innovation cannot work without regulation’

Journalist Varsha Bansal does extensive research on the impact of the gig economy in India. Her conclusion: platform companies and consumers benefit, but working conditions are poor. I sat down with her to discuss what is needed for a better balance.

Link naar het artikel

Social security in India’s platform economy

Platform work and social security seem to be incompatible, but they are not. In fact, in countries where an employment contract is not the norm, platform work could actually contribute to better working conditions and protection. I discovered this during my conversation with researchers at the Indian think tank OMI Foundation.

Lees het artikel


Welke projecten hielden mij bezig in 2024

Op de vraag ‘wat voor werk doe je nu eigenlijk?’ is het altijd lastig om een allesomvattend antwoord te geven. Ik noem mijzelf onafhankelijk onderzoeker en expert en professional outsider. Ik focus mij op vraagstukken die te maken hebben met de impact van technologie en platformen op mens en maatschappij. En doe dit met alle stakeholders, veelal in de rol van bruggenbouwer. Nationaal en internationaal.

Om een beetje inzicht te geven op wat ik dan concreet doe, een klein en vast niet compleet overzicht van mijn projecten in 2024.

  • Haagse Hogeschool – vanuit het lectoraat Platformeconomie onderzocht ik vanuit mijn rol als bruggenbouwer vraagstukken rondom designprincipes voor een eerlijke(re) platformeconomie (lees de blog over het event dat ik organiseerde) en over werkbare regelgeving in de platformeconomie, ook naar aanleiding van een mooi event dat ik in 2023 hier over organiseerde. Momenteel zit ik in de afrondende fase van een verkennend onderzoek naar de Europese DAC7 regelgeving, welke stelt dat platformen data van verkopers/aanbieders moeten delen met de Belastingdienst. Ook mede-organiseer ik het vak ‘platform strategie’.
  • WageIndicator Foundation – als ‘lead gig team’ kijken we naar de impact van platformen op arbeid in heel de wereld. Hieromheen organiseerde ik twee webinars en werkte ik mee aan het design van een wereldwijde database rondom platformwerk die eind 2025 zal worden gelanceerd. Daarnaast werkte ik mee aan de ontwikkeling van de Living Tariff Tool (zie blog) en presenteerde ik dit concept op verschillende academische congressen.
  • KlusCV/GigCV – de tool die ik na een eigen onderzoek in 2021 bedacht en met partners ontwikkelde draaide ook in 2024 vrolijk door. In totaal zijn sinds de start ruim 35.000 cv’s door de platformwerkers die via de aangesloten platformen werken gedownload. En ben ik een samenwerking gestart met de Jobtech Alliance in Afrika om verschillende platformen daar aan te sluiten op GigCV. Het eerste platform (Tunga) is inmiddels alweer bijna een jaar live.
  • Onderzoekssamenwerking – in 2024 heb ik als ‘onderaannemer’ meegewerkt aan verschillende onderzoeken, zoals een interessant onderzoek met TNO waar we naar veiligheid voor maaltijdbezorgers in de platformeconomie hebben gekeken. Hiervoor deden we verschillende interviews en deskresearch. In 2025 of 2026 zal een boek verschijnen met de resultaten. Ik werkte ook samen met een onderzoeksteam van het ROA/Maastricht University voor een groot onderzoek naar de motivatiefactoren van platformwerkers voor freelance dagklussen. In 2025 zullen we hier 1 of 2 papers over schrijven en indienen. Dit onderzoek maakt deel uit van het PlatWork-R NWO project.
  • Losse onderzoekssamenwerkingen – Soms komen vraagstukken op die ik met andere onderzoekers oppak en uitwerk naar een publicatie. Zonder opdrachtgever, maar gewoon ‘omdat het kan’. Een resultaat hiervan is het (bijna) gepubliceerde paper “Dual effects of economic dependence on platform workers’ work experiences? The role of autonomy, commitment and online review systems” dat ik samen met Sandra Fisher en Jeroen Meijerink. En een mooie samenwerking met onderzoekers uit Nederland, Indonesië, Argentinië en Italië voor een paper over (werktitel) “Decolonizing the Formal/Informal-Divide in Platform Labor Studies”, welke we in Q1 2025 zullen indienen. Ook review ik regelmatig papers, hoofdstukken en rapporten.
  • Presentatie en advies – Daarnaast heb ik ook in 2024 de nodige presentaties over platformen en platformwerk gegeven, o.a. bij de SER en de ABU. En een aantal private en publieke partijen mogen adviseren, zoals Quiet Nederland.

Als laatst ben ik in 2024 het project ‘deeltijd master’ gestart met het aangaan van een premaster filosofie om mij voor te bereiden op de master ‘Philosophy of Data and Digital Society’ aan de Universiteit Tilburg. Ik maakte dit eerder bekend via deze Linkedin post. Intussen heb ik het eerste halfjaar overleefd, alle vakken gehaald en er het vertrouwen in dat ik dit best moet kunnen, mits ik niet halverwege omval. Want om naast een fulltime baan en gezin 14-16 uur in de week extra te toveren is best een uitdaging. Het is in ieder geval super interessant, maar ook erg intens.


Vooruitblik 2025

Voor 2025 staat er een boel weer in de stijgers. Prive (na 25 jaar samen met Jannette werd het tijd om de liefde te vieren en in augustus 2025 te gaan trouwen), met de studie en ook ‘zakelijk’.

Wat je van mij in 2025 kunt verwachten:

  • Hogeschool van Amsterdam – Eind januari zal mijn betrekking bij de Haagse Hogeschool aflopen en per 1 februari zal ik voor 2 dagen in de week in dienst treden bij de Hogeschool van Amsterdam bij het lectoraat ‘Civic Interaction Design’ bij Martijn de Waal. Hier ga ik de daaropvolgende 3 jaren onderzoek doen naar dataportabiliteit, bottom-up data initiatieven in de platformeconomie en naar manieren hoe platformen, samenleving en beleidsmakers kunnen samenwerken via API’s. Het is nog wat abstract, maar dat wordt in 2025 zeker een stuk concreter. Wat ik sowieso hier ga doen is mijn KlusCV onderzoek onderbrengen en meer te weten te komen wie degenen zijn die hun data downloaden en een meer breed stuk schrijven over dataportabiliteit in de platformeconomie.
  • WageIndicator Foundation – Hier hebben we een behoorlijk ambitieus plan om ‘de global database on gig work’ te realiseren. Dat wordt dus nog een hoop denkwerk in 2025, maar het is echt een tof en baanbrekend project. Daarnaast blijf ik betrokken bij de webinars en andere content-activiteiten zoals de podcast. En zal ik met andere betrokken (internationale) wetenschappers een wetenschappelijk paper over de methodologie van het Living Tariff afmaken en indienen. Ook staan er alweer de eerste presentaties rondom dit onderwerp op de agenda. Onder andere een mooie samenwerking met het Nibud voor een webinar in maart 2025 over een ‘wage floor’ voor freelancers. Meer info volgt later.
  • KlusCV/GigCV – Dankzij het team van Freshheads is de KlusCV API weer helemaal up2date en gaan we in 2025 nadenken over hoe dit project in de volgende fase te brengen. Daarnaast zal ik in de samenwerking met de JobTech Alliance veel gesprekken voeren met platformen die actief zijn op het continent Afrika om te kijken of KlusCV/GigCV hier ook meer impact kan gaan maken. Hieromheen zijn ook verschillende onderzoeken bedacht en kan ik als het meezit na 2025/2026 iets meer zeggen over hoe dataportabiliteit wordt ervaren (of gewenst) vanuit verschillende perspectieven in Europa, Afrika en Latijns Amerika.
  • Onderzoekssamenwerkingen – De samenwerkingen uit 2024 lopen in Q1 en Q2 van 2025 ook door. Daarnaast ben ik met een aantal partijen in gesprek voor nieuwe samenwerkingen. Heb je zelf een project waar je kansen voor (betaalde) samenwerkingen ziet: geef gerust een gil. De rol die ik in dit soort samenwerkingen op mij neem is die van bruggenbouwer en link naar de praktijk.
  • Losse onderzoekssamenwerkingen – Tja… het bloed kruipt…. Naast het voortzetten van de samenwerkingen uit 2024 zal hier ook in 2025 vast het nodige gebeuren. Ideeën zijn altijd welkom.
  • Presentatie en advies – Ook dit zal in 2025 doorlopen, hoewel ik wel selectief ben. Met alle projecten die lopen in combinatie met thuis en studie is er nog maar weinig tijd over. Maar echt leuke presentaties of mooie adviesvragen die niet weken zullen kosten is altijd ruimte vrij te maken.

Dit was de laatste nieuwsbrief van 2025. Ik hoop dat ik je een overzicht heb kunnen geven van wat mij bezig heeft gehouden en gaat houden. Mocht je vragen of ideeën hebben: stuur gewoon een reply op deze mail.

Fijne feestdagen en een mooi en gezond 2025!

Martijn

Recommended Posts