Naast de discussie over de classificatie van Uber als techbedrijf of transportbedrijf is het vraagstuk of een gig economy platform als Uber wel of geen werkgever het grootste hoofdpijndossier van dit soort ondernemingen. Waarom? Omdat wanneer zij als werkgever worden gezien het hele exponentiële groeimodel om zeep wordt geholpen.
Deze week kwam naar buiten dat Uber chauffeurs die in hun auto reclame maken voor de ‘Uber concurrent in oprichting’ Juno, het risico lopen om uit de app te worden gezet. Bijzonder dat een bedrijf dat pretendeert puur een marktplaats te zijn en verder geen invloed uit te oefenen iets als dit verwacht van mensen die van het platform gebruik maken. Het is algemeen bekend dat chauffeurs doorgaans voor meerdere platformen rijden en soms 3 smartphones in hun auto aan hebben: de app die als eerst met een rit komt, daar wordt op dat moment voor gereden. Dat Uber verbiedt om te adverteren voor Juno is hierdoor extra vreemd: wanneer een chauffeur meerdere telefoons met apps open heeft staan dan zijn er sowieso meerdere namen van concurrenten zichtbaar tijdens de rit.
Ik merk in de reacties op berichten in de Uber en Lyft drivers groepen op Facebook dat Uber en Lyft de druk op chauffeurs aan het opvoeren zijn om zoveel mogelijk online te zijn, zo snel als mogelijk te reageren en een zo groot als mogelijk aantal aanvragen te accepteren. Zie ook de printscreen hier onder. Wederom een punt in de discussie rondom wel of geen werkgever….