“Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad?”. Dit was de vraag die Tegenlicht zichzelf stelde in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen. Het was een leuke uitzending die de moeite van het bekijken waard is. Een aantal gedachten van mij n.a.v. de uitzending:
- Het valt mij erg op dat Tegenlicht zichzelf wederom (net als de aflevering in 2014 waar ik deze reactie video op maakte) niet stil staat bij de vraag: wat is deeleconomie? Juist omdat wanneer je duidelijk stelt wat wél en wat niet deeleconomie is, je ook de discussie in de juiste context kunt plaatsen. Mocht je benieuwd zijn wat de definitie van deeleconomie is, lees dan dit stuk dat ik vorig jaar met Koen Frenken, Pieter van de Glind en Toon Meelen schreef.
- Airbnb is een van de platformen die een activiteit die eerst in een grijs gebied plaatsvond schaalbaar heeft gemaakt. De activiteit eerst werd gedoogd vanwege de kleine omvang en de hoge kosten om het te handhaven. Pas nu het door de (potentiële) schaalbaarheid een probleem is geworden, is actie vereist.
- Het probleem wordt goed in kaart gebracht, maar ook wel erg eenzijdig. Het is duidelijk dat op grote schaal platformen als Airbnb een groot probleem kunnen zijn voor een stad. Maar hoe zit dit met de steden waar dit (nog) niet zo is?
- Het probleem wordt in kaart gebracht, maar dat is natuurlijk helemaal niets nieuws: dat lezen we elke week wel ergens in de krant. Wat ik interessanter had gevonden en in de uitzending mis is de vraag: en nu? Hoe kunnen we hier mee omgaan? Wat zijn de mogelijke acties? Dat was ook juist de reden dat ik twee weken geleden een ingezonden brief naar NRC stuurde….