Platformeconomie top 5
Newest Ride Sharing Service Challenges Uber and Lyft With Its New Flat Fee Pricing for Drivers
In mijn nieuwsbrief van vorige week deed ik een analyse / gedachten experiment wat er zou gebeuren wanneer de overvloed van arbeiders in de platformeconomie zou omslaan naar schaarste.
Interessant is dan ook dit bericht over een nieuwe ‘Uber variant’ die niet een commissie model, maar een abonnementsfee als bijdrage van de chauffeur vraagt. Dus geen (minimaal) 25% commissie per rit, maar een vaste fee (20 dollar per week) als abonnement. Dit is natuurlijk vooral interessant voor arbeiders die relatief veel werk via dat platform doen. Vanuit het platform gezien zie ik de volgende voordelen:
- Omdat de chauffeur alleen vaste kosten betaald en geen variabele, is de kans groot dat wanneer hij of zij voor jouw platform hebben gekozen, ze ook het meeste werk via jouw platform zullen willen blijven doen. Immers: ieder extra transactie kost geen extra commissie;
- Het commissie model vraagt voor een platform heel veel werk om vraag en aanbod alleen voor de hoognodige dingen met elkaar in contact te laten treden. Immers: hoe meer contact en transparantie, hoe groter de kans dat de volgende klus buiten het platform zal worden afgesproken en daar gaat je businessmodel. Het abonnementsmodel geeft je als platform dus eigenlijk veel meer mogelijkheden om variabelen aan de klanten aan te kunnen bieden als onderhandelen in prijs, onderling dingen afspreken, cash betalen en meer;
Ik ga het volgen…
Maaltijdbezorgdienst Deliveroo wekt ergernis Tweede Kamer | TROUW
Deze week was het de week van Deliveroo. Nadat zij een paar weken geleden zich af hadden gemeld in de 2e Kamer voor een debat over platformwerk, was deze week de herkansing. Ik heb het debat online gevolgd, helaas is terugkijken niet mogelijk, en het was een uiterst interessant en tenenkrommend ‘spektakel’.
De discussie rondom Deliveroo draait om het voornemen om de contacten van alle koeriers per 1 Februari 2018 niet te verlengen en hen terug in te huren als ZZP’er. Volgens Deliveroo de enige manier om aan de wensen van flexibiliteit van de fietskoeriers tegemoet te komen én om hun (naar eigen zegge) een hoger salaris te kunnen. Dat dit ook best handig voor hunzelf is, dat wordt veelal niet gemeld. Je snapt dat de koeriers, die als ZZP’er zelf hun administratie en verzekeringen moeten regelen, hier niet blij mee zijn. De vakbonden ondersteunen de koeriers (en maken ze ook wel een beetje gek) en de politiek is ook in de discussie gestapt.
Woensdag voor het debat meldde Philip, de directeur van Deliveroo in Europa, op BNR dat hij een verzekering voor alle chauffeurs had geregeld en het debat met vertrouwen in zou gaan. Maar in het debat, waar hij naar mijn mening een erg zwakke indruk achter heeft gelaten, bleek dat Deliveroo wel een zorgplicht met bijbehorende verzekering heeft, maar dat er van een echte verzekering voor de koeriers absoluut geen sprake is. Kabinetsleden boos, BNR boos en olie op het vuur voor de strijd van de koeriers.
Telegraaf
In dit stuk, dat ook afgelopen woensdag verscheen (Blendle link), wordt aangegeven dat je niet persé naar de KvK moet gaan als rider. ‘Ze kunnen ervoor kiezen dat wij sociale premies inhouden, maar dan zonder dat er sprake is van een arbeidsrelatie’. De constructie die hier achter zit is als volgt: Deliveroo regelt niet de belasting voor de riders, maar JAM! (18-) of Verloning.nl (18+), hiervoor betaalt de rider een vergoeding.
Ook wordt er geschetst over een nieuwe vorm van inplannen en flexibiliteit: “wij hebben een nieuwe manier van werken. Vroeger moest de bezorger een tijdvak invullen van minimaal drie uur wanneer hij beschikbaar was voor ons. Sinds wij hebben besloten om alleen nog met zzp’ers te werken, hoeft dat niet meer. Als de bezorger zin heeft om te bezorgen, dan kan die zich aanmelden op de app. Dat kan tijdens een tussenuur, maar ook ’s avonds. De bezorger is helemaal vrij om te werken wanneer die wil en als die zich aangemeld heeft, mag de bezorger ook gewoon opdrachten weigeren” Na het bekijken van een filmpje van Deliveroo zelf blijkt dat ‘nieuwe’ mbt flexibiliteit relatief: ze werken nog steeds met een planning systeem tot een week van te voren, je wordt nog steeds beloond als je veel werkt (dan heb je voorrang op het inplannen van slots) en je kunt wel on demand inloggen, maar dan moet je het geluk hebben dat er een slot vrij is. Toch iets anders dan de uitspraak in De Telegraaf.
Resumé
Het laatste woord over deze case is nog (lang) niet gezegd. De rol van de directeur is duidelijk een ‘incasseer’ rol: van bovenaf wordt opgelegd dat we x gaan doen en dat is het verhaal dat je naar buiten moet vertellen. Lijkt me best een vermoeiende baan. Aan de andere kant geeft Deliveroo wel aan meer te willen doen voor de koeriers, maar niet vanuit een dienstverband. Volgens hun moet het systeem op de schop. En daar hebben ze dan, geredeneerd vanuit hun eigen belang, wel weer een punt. Omdat het best kan zijn dat mensen over 5 jaar voor enkele platformen per dag aan het werk zijn en dan za het huidige systeem alleen maar verder onder druk komen te staan. Dus naast ons focussen op de huidige (probleem) cases, waarbij we moeten zorgden dat de rechten van iedereen geborgd zijn, is het ook belangrijk om open te staan voor de toekomst.
p.s. lees ook dit stuk over Deliveroo in België. Daar lijkt het wel een manier te hebben gevonden om hun freelance koeriers een verzekering aan te bieden. Hier het korte krantenartikel en hier de PDF van het uitgebreide stuk.
Airbnb Readies a Premium Tier to Compete More With Hotels, Sources Say – Bloomberg
Het is naar mijn mening een kwestie van tijd dat het aanbod op Airbnb in verschillende categorieën op gaan splitsen, zodat je als guest meer weet wat je te wachten staat. Wil je een unieke local experience met de drempels van het af moeten spreken met de host, een niet perfect schoongemaakte kamer en de nodige gebreken, of ga je voor een luxe verblijf. Beiden ‘extremen’ worden nu op het platform aangeboden, maar het is eigenlijk niet mogelijk om te selecteren bij het zoeken naar een verblijf.
Nu Airbnb zich steeds meer gaat richten op de zakelijke gebruiker (= interessante doelgroep: hogere tarieven, waarschijnlijk langer verblijf en… gemiddeld veel meer reizen en dus boekingen per jaar dan een normale toerist), is het ook tijd om hier op in te spelen op de website. Daarnaast zal dit ook drempels verlagen voor toeristen en zakelijke reizigers die ergens slechts één nacht verblijven. Ik boek bijvoorbeeld eigenlijk altijd een Airbnb als ik ergens langer dan 2 nachten verblijf. Als ik ergens 1 of 2 nachten verblijf, dan liever een hotel. Geen gedoe met afspreken sleutel, sociaal contact (geen tijd voor) en geen verantwoording afleggen. Maar als ik weet dat een Airbnb automatische acceptatie, een smartlock en verder qua service de hotel standaard heeft, dan zou ik ook voor de reizen met 1 of 2 nachten overwegen een Airbnb te boeken. En dat is extra handel.
Behalve duidelijke categorieën op de website kan het bedrijf ook nog een stap verder gaan. En zal dit ook doen volgens dit bericht:
“Airbnb Inc. is close to launching a new service that will match guests with quality-inspected home and apartment rentals. The product is intended to attract higher-paying travelers who have yet to use Airbnb because they prefer the amenities guaranteed by fancy hotels, said three people familiar with the project.”
Bijzonder aan dit project is dat er niet alleen een selectie wordt gemaakt, maar dat Airbnb ook daadwerkelijk eigen mensen / inspecteurs langs gaat sturen om de locatie te checken voordat het wordt opgenomen in dit programma. Weer een stap van het ‘asset light’ platform naar een ‘meer traditionele business’. Waar natuurlijk niets mis mee is, maar wel interessant om te volgen, omdat zij hiermee direct de concurrentie aangaan met de bestaande hotels.
Overleven als Uberchauffeur – de Volkskrant
Een journalist ging 5 maanden lang als Uber chauffeur in Amsterdam aan de slag. In dit goede en vermakelijke stuk deelt hij zijn ervaring en gedachten. En krijg je een mooi kijkje achter de schermen en het contrast tussen het verhaal naar buiten en de werkelijkheid binnen het wereldje.
Fundraising Framework for Marketplace Startups in 2016 – Pawel’s blog
Super interessante en overzichtelijke analyse van de verschillende levensfasen die een platformeconomie startup doorgaat en welke modellen, teams, prioriteiten en groeistrategieën hier bij komen kijken. Niet op een bierviltje, maar op een zakdoekje. Daar kun je nét even iets meer op kwijt…
Discutabel
Capital Circle on Twitter: “0,3% op spaargeld? Capital Circle biedt alternatieven met zekerheid. Al 3 jaar leider in rendement met 6,3 pct netto | Twitter
Soms denk ik: “leren ze het dan nooit!?”. Crowdfundingplatformen (je weet wel, crowdfunding = risico in ruil voor een goed rendement) die adverteren met de lage spaarrente. En vervolgens klagen dat de AFM strengere regels oplegt…
In de tweet staat ‘alternatieven met zekerheid’. Dat triggerde mij om de site eens te bezoeken. Ook op de homepage staan zekerheden centraal: “Capital Circle is het eerste crowdfundplatform waar zekerheden en rendement centraal staan.” Ik heb, ook voordat Capital Circle er was, nog nooit een platform horen zeggen dat rendement en zekerheden níet centraal stonden.
Hoewel de cijfers van het platform indrukwekkend zijn, is het ook interessant om eens te zien hoe uniek hun zekerheden zijn:
- Stichting Derdegelden: (het geld van) het platform en de leningen is juridisch gescheiden. Als het platform omvalt, dan is (in theorie) de pot met geld en de vorderingen vanuit de crowd veilig gesteld. Dit is standaard.
- Administratieve afwikkeling: als het platform failliet gaat, dan neemt deze BV de afwikkeling van de lopende leningen over, gefinancierd uit de 1% beheerfee die voor het faillissement naar Capital Circle gaat. Goed dat hier over is nagedacht, dit zal uiteindelijk verplicht worden, maar ook dit is een mooie maar geen unieke zekerheid;
- Toezicht vanuit het AFM: dit is verplicht, zonder dit toezicht zouden ze nooit mogen opereren;
- Website security; goed dat ze dit doen, maar wat heeft dit met de zekerheid te maken dat de ondernemer waar ik in investeer zijn lening af kan lossen?;
- Jaarrekening controle door EY: voor zover ik weet worden jaarrekeningen altijd gecontroleerd. Ook die van mij. Niet door EY maar door Schuiteman Accountants;
- Zekerheden in een aparte BV: kijk, dit klinkt interessant. Jammer dat ik daar niet meer info over kan vinden. Overigens hebben meer platformen soortgelijke constructies.
Al met al kan Capital Circle nooit zekerheid beloven, ze kunnen er alleen alles aan doen om risico’s te verkleinen. Zekerheid nooit. En daar staan dan ook een hoger rendement tegenover dan de 0,3% rente op je spaarrekening. Maar om dat in een advertentie te gaan vergelijken….. dat zijn appels en meloenen.
Contact
Inspiratie opgedaan en advies of duiding nodig over de platformeconomie of op zoek naar een spreker?
Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).