Platformeconomie top 5
‘De deeleconomie vergroot de ongelijkheid’ | De Tijd
Vorige week was er in België het congres ‘How to coop the internet economy’. De Tijd schreef hier dit artikel over. Geeft een mooi overzicht van de mogelijke impact. Leestip dus. Twee kanttekeningen (misschien kun je het stuk beter eerst even lezen):
1. Deeleconomie vs gig economy:
De termen deeleconomie en platform economie worden in dit stuk wel erg door elkaar gehaald. Koen Frenken heeft het in het begin over deeleconomie (delen van goederen), iets dat de ongelijkheid kan bevorderen. Trebor Scholz heeft het over de gig of klusjes economie. Dus: arbeid via platformen. Beide professoren blijven in dit stuk bij hun expertise, maar de lezer kan opvatten dat het hele stuk over deeleconomie gaat.
2. Vast werk zal ophouden te bestaan:
In de passage ‘vast werk zal ophouden te bestaan’ komt duidelijk naar voren dat internet platformen de verschuiving naar een steeds meer flexibelere arbeidsmarkt zal versnellen, alleen wordt er naar mijn mening iets te veel alleen naar de platformen gekeken. Immers: ook buiten platformen om zien we een steeds meer groeiende markt voor flexibele arbeid. De oplossingen die hier voor moeten worden gevonden moeten dus niet alleen voor digitale platformen, maar voor de hele arbeidsmarkt gelden. Naar mijn mening is het gat tussen vast en flexibel dienstverband simpelweg te groot. Trebor benoemde dit in een ander stuk erg mooi. In de VS ben je contractor of independent contractor. Door o.a. platformen is er een tussenvorm ontstaan: dependent contractor. En daar moeten we iets van gaan vinden en voor gaan organiseren. Op een manier dat de vrijheid blijft, maar ongelijkheid, verkeerde machtsverhoudingen en een rekening die bij de samenleving neerkomt terwijl de profit naar de particuliere sector gaat beter in balans komt. Ow en nee, ik doe nog steeds niets met politiek 😉
How Uber Deceives the Authorities Worldwide – The New York Times
Technisch een hoogstandje, ethisch zeer discutabel: Greyball. “Greyball gebruikt data die de Uber-app verzamelt en andere technieken om inspecteurs die een rit willen boeken te identificeren.” Deze accounts kregen vervolgens een schaduwapp voorgeschoteld waarin geen ritjes te boeken waren. Ai.
Leen je nieuwe BMW eens uit – Dagblad van het Noorden – Blendle
“Wie binnenkort een nieuwe BMW of Mini koopt, moet niet raar opkijken als de verkoper voorstelt de auto af en toe terug te brengen, zodat anderen ermee kunnen rijden. In de VS draaien ze al proef met carsharing.”
Interessante food4thought wanneer je je afvraagt wat de rol van de auto fabrikant en de rol van de dealer in de toekomst gaat worden. Beiden partijen, en ik vermoed dat bij de dealer de urgentie op korte termijn hoger ligt, zijn opnieuw aan het uitvinden wat de rol gaat worden in de toekomst. Of beter gezegd: bestaansrecht.
“ReachNow heet het innovatieve carsharingbedrijf van de BMW Group dat in 2016 in de VS van start ging. Het biedt kopers van een Mini aan om hun auto regelmatig uit te lenen. Bijvoorbeeld wanneer ze een paar weken met het vliegtuig op vakantie zijn en de auto toch maar nutteloos voor de deur staat.”
De dealer (en BMW als platform) werpen zich in dit voorbeeld als intermediair op. Eigenlijk net wat bedrijven als IamBnB doen voor Airbnb: drempels wegnemen voor mensen om hun bezittingen (tijdens afwezigheid) efficiënter te benutten. Interessante bijkomstigheid hierbij is dat dit voor zowel de dealers als BMW een manier zou kunnen zijn om het klantcontact te behouden. Want als je dat eenmaal kwijt bent (en dat is bijvoorbeeld in de hotel markt al gebeurd met o.a. Booking.com), dan is het leven opeens een stuk minder ontspannen als ondernemer.
Zo stuurt je smartphone je levensverhaal – De Correspondent
Interessante read. De zin die mij het meest bijbleef: ‘Als we onze beslissingen overal waar mogelijk automatiseren, zal efficiëntie van het systeem altijd boven de menselijke uitzondering staan’.
Dit is wat er gebeurt als mensen ruilen van Facebookaccount – Volkskrant
“Hoe is het om uit je eigen filterbubbel te breken? Vier grootverbruikers van sociale media met een radicaal ander wereldbeeld ruilden één week lang van Facebookaccount.”
Mooi artikel dat ons confronteert met de eigen filter bubble die we voor onszelf opbouwen. En hoe we allemaal eigenlijk enorm worden beïnvloed door de bubbel die wij en algoritmes voor ons creëren.
Off topic
Shell werkt aan bezorgdienst voor brandstof in Nederland | FD
“Shell werkt aan bezorgdienst voor brandstof in Nederland.” In de VS zijn er al een aantal apps die ‘on demand’ jouw benzinetank vullen. Interessante markt, met ook zijn voor- en nadelen. In het kader van Shell interessant is dat het idee en de mogelijke executie vanuit een corporate komt. Ik kan mij voorstellen dat dit ook voor hun een manier is om te experimenteren hoe zij het klantcontact weer naar zich toe kunnen trekken, om op basis daarvan nieuwe proposities uit te kunnen rollen. Natuurlijk kun je zeggen dat dit een korte termijn oplossing is (hoe lang rijden onze auto’s nog op benzine?), maar het is in ieder geval een stap om de toekomst te verkennen. En iedere stap is er 1
Volgtip
SXSW updates van Fast Moving Targets
Het is altijd al een feestje om de mannen van Fast Moving Targets te volgen. Ik mocht zelf al twee keer aanschuiven (hier en hier). Zoals elk jaar zijn zij ook op SXWS, het grootste tech festival ter wereld, te vinden. Iedere dag doen zij via hun Revue nieuwsbrief een update van hun bevindingen. Volgtip dus.