Goedemorgen! Morgen is het 11 jaar geleden dat ik met mijn eerste expeditie van start ging: Brand Expedition. Om dit te vieren geef ik 1.000 Engelse Brand Expedition boeken gratis weg, je leest hier meer over in deze nieuwsbrief. Dit weekend viel de derde druk van mijn nieuwste boek, Platformrevolutie, op de mat. Mooi dat het boek zo goed verkoopt en op naar de vierde en vijfde druk. En misschien na de zomer maar eens nadenken over een herziene versie: we zijn immers alweer een jaar verder. Of gewoon een heel nieuw boek, hoewel mijn agenda dat de komende maanden zeker niet toe zal laten. We gaan het zien.

Deze week weer een paar mooie stukken verzameld en voorzien van mijn duiding en commentaar. Fijne week!

Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’ – Follow the Money

Vereniging Eigen Huis dupeert leden met ‘uitgeklede schilderdienst’ – Follow the Money

In mijn boek beschrijf ik de keuzes die je als organisatie hebt wanneer je erover denkt om ook in de platformeconomie te stappen. Een van de keuzes hierbij is het inzetten van het eigen sterke merk en de bestaande klanten (of leden) om nieuwe proposities op de markt te zetten. In veel gevallen in het verlengde van de bestaande business. Centraal Beheer doet dit bijvoorbeeld met diverse platformen voor klussen in en om het huis en BOVAG lanceerde ViaBovag: een platform voor tweedehands auto’s van Bovag dealers met het Bovag keurmerk. Ook Funda kijkt naar nieuwe diensten naast het advertentieplatform. Allen met als doel om de klanten uiteindelijk nog beter te helpen en om de eigen positie te versterken.

Natuurlijk gaat het deze partijen ook om het vergroten van de omzet: het zijn tenslotte ondernemingen. In sommige gevallen is de stap ook defensief om andere concurrerende aanbieders te slim af te zijn.

Wat ik altijd zeg is dat je als organisatie altijd moet kijken hoe je jouw legacy in kunt zetten voor nieuwe diensten. Hoewel legacy vaak als iets negatiefs wordt ervaren (we hebben oude systemen, stroperige procedures, etc. etc., heb je als bestaande onderneming ook juist heel veel wat de concurrerende startup níet heeft: een bekend merk, klanten, geld, ervaring, etc. etc. Vanuit daar kun je gaan bouwen.

En hoewel deze legacy veel voordelen biedt, moet je natuurlijk wel oppassen dat je het opgebouwde vertrouwen (in het merk) en de waarden waarvanuit je opereert ook in de nieuwe diensten doorzet. Dat dit ook goed mis kan gaan laat dit stuk van Follow The Money zien rondom het schilderservice platform dat ze aan hun klanten aanbieden, waar ze deels ook aandeelhouder in zijn, veel geld aan verdienen, maar geen verantwoordelijkheid in nemen:

“Vereniging Eigen Huis zegt zonder winstoogmerk op te komen voor de rechten van huiseigenaren. Maar uit een reconstructie door FTM van de oprichting van de Eigen Huis Schilderservice blijkt het maken van winst wel degelijk een belangrijke drijfveer te zijn. En de geleverde diensten zijn soms belabberd, ‘de schilder had nog nooit een kwast in handen gehad’.”

Een interessant stuk om te lezen, zeker als je interesse hebt in een casus van hoe het dus (echt) niet moet.

Remote helpt bedrijven met het aannemen van werknemers in het buitenland – de startup haalt nog eens $150 miljoen op en is nu een ‘unicorn’

Remote helpt bedrijven met het aannemen van werknemers in het buitenland – de startup haalt nog eens $150 miljoen op en is nu een ‘unicorn’

Het besef dat je niet persé ergens hoeft te wonen om er te werken zal vermoed ik bijdragen aan een versnelling van een steeds globaler wordende arbeidsmarkt. Tot nu toe werd met platformen die dit faciliteerden voornamelijk met het freelance model gewerkt. Sterker nog: er wordt doorgaans met geen model gewerkt: als werkende moet je zelf maar uitzoeken hoe je de inkomsten opgeeft bij de belastingdienst in het land waar jij je aangifte doet.

In veel gevallen is het freelance model een prima oplossing, maar zeker wanneer mensen structureler via het platform werken kan het wenselijk zijn dat zij in dienst komen van het platform en zo de sociale premies en verzekeringen geregeld worden. Tot nu toe was vaak het excuus dat dit te ingewikkeld is in een globale arbeidsmarkt. De transactiekosten waren simpelweg te groot. Het was dan ook een kwestie van tijd totdat er partijen zouden opstaan die dit zouden gaan faciliteren en automatiseren. Het Nederlandse ‘Remote’ is een van deze bedrijven. Nog maar een paar jaar oud haalde het platform afgelopen week 150 miljoen dollar op om de groei te versnellen tegen een waardering van ruim 1 miljard. Nu wordt het platform voornamelijk gebruikt voor langere opdrachten, maar een tweet naar de oprichter leerde mij dat er ook een koppeling komt of is voor platformen. Zo zou je in de toekomst eenvoudig een platform voor online werk kunnen oprichten en de hele uitbetaling via Remote kunnen laten lopen.

In tien minuten een avocado bij je thuis: de grillige belofte van flitsbezorging | FD

In tien minuten een avocado bij je thuis: de grillige belofte van flitsbezorging | FD

Goed stuk afgelopen week in het FD over de opkomende flitsbezorgers en de idiote hoeveelheid geld die in deze markt wordt gestopt: tot nu toe alweer ruim 14 miljard dollar. Je leest het goed: miljard. In dit stuk een goede bijdrage over de context van deze ontwikkeling ten opzichte van bestaande aanbieders:

“Lector stadslogistiek Walther Ploos van Amstel. ‘Om winst te maken moet zo’n dark store elke dag achthonderd tot duizend bestellingen bezorgen. Met spelende kinderen op straat is dat doodeng.’ <…> Kunnen gemeentes ook nog iets anders dan toekijken? ‘Het gekke is: als jij een winkel of horecazaak opent, moet je een exploitatievergunning hebben en een mobiliteitsplan indienen. Voor dark stores zijn die regels er niet.’ Steden kunnen wel dwarsliggen met bijvoorbeeld een parkeerverbod voor koeriersfietsen en scooters, zegt de hoogleraar. ‘Ze moeten natuurlijk niet vervallen in pesterijtjes, maar wel beseffen dat dit een asymmetrische strijd is. Net als bij de deelfiets- en deelscooterbedrijven heb je te maken met partijen die er gewoon ineens zijn, zonder dat de regels hierop aansluiten. Voor je kunt reguleren, ben je zo vijf jaar verder.'”

Ook hierbij geldt: interessante ontwikkelingen, maar het is belangrijk om deze in de juiste context te plaatsen en te beseffen dat het geen ontwikkeling is die ons overkomt, maar dat wat er gebeurt het gevolg is van de keuzes die we maken. En bij die keuzes hoort verantwoordelijkheid. En natuurlijk ook de vraag of we hier leukere mensen van worden. Of zoals ik op Twitter zei: “Op naar een soort van ‘The Matrix’ samenleving. Waar de verwende (lees: verpeste) ‘gefortuneerden’ thuis worden bediend en alleen nog virtueel de deur uit gaan en een onderklasse in dienst staat voor de gefortuneerden.”

Deliveroo announces ‘hybrid cloud canteen’ for ravenous remote workers

Deliveroo announces ‘hybrid cloud canteen’ for ravenous remote workers

Toen ik de titel van dit bericht las dacht ik: wauw, dit is innovatief! Wat ik dacht dat dit bericht zou brengen is een innovatieve koppeling die Deliveroo heeft gemaakt waarbij thuiswerkers virtueel met elkaar in een kantine kunnen eten en dit eten op kosten van de baas in de virtuele kantine kunnen bestellen om vervolgens met collega’s een virtuele lunch te hebben. Ik zag al voor mij dat deze integratie ook heel goed voor online events en congressen zou werken: gasten kunnen in de congres omgeving een maaltijd uitkiezen, die vervolgens door Deliveroo bij de gasten thuis zou worden bezorgd. Internationaal, laagdrempelig en in ieder land ter wereld. Wauw: innovatief!

Helaas. Het is  nieuws is een stuk minder spannend: “Deliveroo’s new initiative, which allows workers to charge meals to company’s expenses, was designed with a remote working future in mind.”. Oftewel: eten bestellen op kosten van de baas. Alsnog een leuke innovatie voor internationale teams, maar wel een stuk minder spannend.

Maar wat niet is… Ik weet dat genoeg betrokkenen van de verschillende bezorgplatforms deze nieuwsbrief volgen, dus ik ben benieuwd wie met het idee aan de haal gaat 😉

Nederlandse mediabedrijven willen samen optrekken tegen techgiganten

Nederlandse mediabedrijven willen samen optrekken tegen techgiganten

“Samenwerking moet voorkomen dat Google en Facebook verdeel en heers toepassen bij het afsluiten van contracten voor contentgebruik.”

Platformen hebben, net als veel andere bedrijven en bemiddelaars, belang bij het in stand houden van informatie asymmetrie en het isoleren van gebruikers/stakeholders. Immers: wanneer deze zich verenigen tast dit de machtspositie aan.

Slim van de (in dit geval) mediabedrijven dat zij hun krachten bundelen. Misschien is dit dan een van de positieve resultaten van de (te) grote macht van big tech: dat bestaande concurrerende aanbieders beseffen dat zij elkaar ook nodig hebben en elkaar daarbij weten te vinden om samen te werken op vraagstukken die hun bedrijf overstijgen. Ik zag dit voor het eerst toen Daimler, BMW en Audi in 2015 voor 2,8 miljard euro kaartendienst ‘Here’ van Nokia kochten. Wat mij betreft mogen nog vele voorbeelden volgen!

Gratis boek!

Deze week is het 11 jaar geleden dat ik mijn baan als marketingmanager opzegde om mijn droom achterna te gaan. In dit toffe Volkswagen busje reisde ik 5 maanden door Europa om met de leiders van 20 mooie Europese merken in gesprek te gaan over hun merk en onderneming. Het was een fantastisch avontuur en het begin van een expeditie die nog steeds voortduurt. Waarbij nieuwsgierigheid en verwondering de kernwaarden zijn bij alles wat ik doe.

De reis heeft ook geresulteerd in het boek ‘Brand Expedition, een reis langs Europa’s meest inspirerende merken’, welke ik na een succesvolle Nederlandse editie via aandelencrowdfundingcampagne ook in het Engels op de markt heb gebracht. Dit laatste project liep niet zoals ik had gehoopt, met o.a. als gevolg dat ik op kantoor nog meer dan 1.000 exemplaren van het Engelse boek heb liggen.

Om deze onbenutte capaciteit toch van nut te laten zijn heb ik besloten om deze 1.000 boeken gratis weg te geven. Wil je een gratis exemplaar ontvangen? Vul dan dit formulier in en maak via de QR code in het formulier een Tikkie van 4 euro voor de verzendkosten over en een gesigneerd exemplaar komt zsm jouw kant op! Mocht je meer exemplaren willen ontvangen? Stuur dan even een reply op deze mail met de aantallen en ik zoek even uit wat de verzendkosten zijn. Geen zin om 4 euro verzendkosten te betalen? Stuur dan ook even een reply op deze mail en haal er dan eentje op bij de receptie van mijn kantoor in Utrecht.

Ook gelezen

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rondom de platformeconomie? Of op zoek naar een spreker over de platformeconomie voor een online of offline event?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Bezoek ook mijn YouTube kanaal met ruim 300 interviews over de platformeconomie en mijn persoonlijke website waar ik regelmatig blogs deel over de platformeconomie. En lees mijn boek ‘Platformrevolutie – Van Amazon tot Zalando, de impact van platformen op hoe wij werken en leven’.

Recommended Posts