Na een mooie expeditie door Denemarken, twee interviews met Deense deeleconomie startups Deemly en Meploy en een toffe deeleconomie meetup in Kopenhagen ben ik weer op Nederlandse bodem geland. Afgelopen week ook nog een sessie gedaan met de Onderzoeksraad voor de Veiligheid ihkv de verkenning van de digitale transitie. Altijd een goede aanleiding om vanuit een andere hoek op de ontwikkelingen van de platformeconomie te kijken. Voor de deur van de presentatie ook nog commentaar mogen geven voor BNR over een ontwikkeling rondom Uber. Daarover in deze nieuwsbrief meer. Goede week!

Platformeconomie top 5

ACM pleit voor meer transparantie bij online reviews | ACM.nl

ACM pleit voor meer transparantie bij online reviews | ACM.nl

De ACM heeft een onderzoek gedaan naar online reviews en kwam met de volgende regels:

  • Informeer consumenten over de manier waarop reviews worden verzameld en weergegeven;
  • Behandel positieve en negatieve reviews zoveel mogelijk gelijk;
  • Plaats reviews zo snel mogelijk, in ieder geval op publicatiedatum en niet op schrijfdatum. Als de review die eerder is geschreven later wordt gepubliceerd met de schrijfdatum komt hij niet bovenaan en is daarmee slecht vindbaar;
  • Wees transparant over het verhaal achter de review, zoals ‘reviewers mochten het product gratis testen’, ‘de reviewer heeft een beloning ontvangen voor het schrijven van de review’, ‘de review is aangepast na contact met het bedrijf’ etc.

Ik moet er nog even in duiken, maar ik vermoed dat bij dit onderzoek de focus lag op geschreven reviews en niet op de sterren systemen. Bij deze laatste methode pleit ik er voor om meer transparantie te krijgen in de manier waarop gemiddelden worden berekend en welke variabelen er worden meegenomen.

In dit onderzoek lijkt het daarnaast vooral te gaan over hoe online reviews het koopproces van klanten beïnvloed en niet op hoe reviews als een soort van intern audit systeem kan worden gebruikt om gebruikers meer of minder rechten te geven of zelfs van het platform te verbannen. En juist daar ligt, met de opkomst van arbeid via platformen in het achterhoofd, de komende tijd een interessante uitdaging.

The dark side of platform monopoly | Platform Strategy

The dark side of platform monopoly | Platform Strategy

Sangeet Paul Choudary is een platform expert die ik intussen al een jaar of 5 volg. Hij schreef enkele super interessante boeken over hoe je schaalbare platformen bouwt. Waar ik mij voornamelijk focus op peer2peer (of c2c) platformen, richt hij  zich op platformen in de breedste zin van het woord. Hoewel zijn verhalen vaak vrij technisch zijn, is het juist interessant om ook hem eens vraagtekens te zien zetten bij de ‘platform monopoly’ scenario’s waar veel platformen naartoe streven.

Is the Gig Economy Working? – The New Yorker

Is the Gig Economy Working? – The New Yorker

“These are jobs that don’t lead to anything,” he said, without looking up from his work. “It doesn’t feel”—he weighed the word—“sustainable to me.”

Goede en interessante longread (met de nadruk op ‘long’) met goede vragen over de opkomst van de Gig Economy.

Adviseur EU Hof: Uber is gewoon een taxibedrijf – rtlz.nl

Adviseur EU Hof: Uber is gewoon een taxibedrijf – rtlz.nl

Een bekende Amsterdamse filosoof zei het al eens heel pakkend ‘maar dat is logisch’. En toch is de vraag ‘is Uber een taxibedrijf’ een vraag die onder andere het Europese hof al een tijdje bezig houdt. Na een uitspraak deze week lijkt het alsof Uber de zaak gaat verliezen. Wat zou betekenen dat zij ‘gewoon’ als taxibedrijf te boek zullen staan en zich aan de lokale regels voor taxibedrijven moeten houden. Uber is het daar niet mee eens, die vindt dat zij een tech bedrijf zijn.

In mijn ogen onzin: de bewering van Uber dat zij een martkplaats zijn slaat kant noch wal. Op een marktplaats kunnen vraag en aanbod zich vrij bewegen. Bij Uber is dit niet het geval: het (niet transparante) algoritme maakt de verbinding tussen chauffeur en klant. Daarnaast stuurt de app het gedrag van haar gebruikers, hier worden slimme technologieën gebruikt om gedrag te beïnvloeden. Niks onafhankelijke en transparante marktplaats dus.

Technologie is geen rocket science | FD

Het internet is in een kwart eeuw tijd veranderd van experimentele speeltuin tot een business waar het maar om één ding draait: world domination. Marleen Stikker, directeur van de Waag Society en een van de eerste Nederlandse internetpioniers, betreurt dat. ‘We kunnen niet alles op zijn beloop laten.’

Leuk interview met Marleen Stikker, directeur van de Waag Society. Mooi hoe zij experimenteren en de vragen stellen die te weinig worden gesteld.

Ik werd eerst vooral aangetrokken door de titel. We hebben het, ook in platformeconomie, vaak over technologische innovatie. En dat terwijl heel veel technologie die wordt gebruikt eigenlijk helemaal niet zo ‘vers van de pers’ is. Net als dat het idee achter een nieuwe unicorn zo origineel is: ook daar draait het om de executie. Laten we dus minder over technologie praten. Dat is achter de motorkap. En sowieso iets dat de meeste mensen niets interesseert: het gaat immers om de oplossing.

In de media

Item Uber | BNR Nieuwsradio

In ‘BNR Spitsuur’ was ik deze week telefonisch te gast om commentaar te geven op de berichtgeving rondom de EU rechtzaak van Uber over de vraag: ‘is Uber een taxi- of technologiebedrijf?’

Recommended Posts