De week voor de platformeconomie in Nederland begon gisteren goed met een dreigende bestorming van het Uber hoofdkantoor in Amsterdam. In de Metro mocht ik de situatie van duiding voorzien. Dit deed ik overigens vanuit Frankrijk, waar ik deze week een rondreis maak om in gesprek te gaan met initiatiefnemers en betrokkenen bij enkele nieuwe platformen in de ‘local delivery’ sector waar de bezorgers zelf bestuurder én eigenaar zijn van het platform. De eerste 2 interviews zitten er op en ik zit as we speak op mijn hotelkamer in Poitiers het interview voor morgen voor te bereiden. Door alle reis-drukte duurde het dan ook een dagje langer voordat ik mijn 5 geselecteerde artikelen weer van duiding kon voorzien. Fijne week!

Eten.com opent aanval op Thuisbezorgd.nl met nieuw platform – rtlz.nl

Eten.com opent aanval op Thuisbezorgd.nl met nieuw platform – rtlz.nl

Restauranthouders in Nederland uiten al een tijd lang hun onvrede over de dominante marktpositie van Thuisafbezorgd.nl. Waar twee maanden geleden Horeca Nederland met BookDinners de aanval inzette op Iens.nl, zijn het nu de restauranthouders zelf die met een alternatief voor Thuisbezorgd.nl komen. Met eten.com willen de restauranthouders de touwtjes (weer) zelf in handen krijgen.

Deze case is interessant om te volgen omdat:

  1. het gaat blijken of (en hoe) de restaurateurs een volwaardig alternatief kunnen optuigen;
  2. het nog moet blijken of dit alternatief niet alleen in het belang van de restaurateurs, maar ook in het belang van de klanten staat;
  3. wat bij een succes de reactie van Thuisbezorgd gaat zijn;
  4. of het de restaurateurs gaat lukken om de kostprijs van het platform op een dusdanig niveau te krijgen, dat de percentages ook echt omlaag kunnen.

Extra interessant is het gegeven dat eten.com een coöperatie is waar de aangesloten restaurants lid én bestuurder van zijn. Een platform coöperatie. Op deze manier worden de belangen van de doelgroep op lange termijn geborgd.

Het platform gaat overigens pas in Juni dit jaar echt live. Wanneer je nu naar de site gaat vind je nog een redelijk eenvoudige website waar de nodige standaard instellingen in het template staan. Niet een al te beste start (of timing), maar wie weet wat dit nog gaat brengen. Sowieso een interessante case om te volgen.

SoftBank Leads $535M Round Into DoorDash – Crunchbase News

SoftBank Leads $535M Round Into DoorDash – Crunchbase News

DoorDash, een Amerikaanse versie van Deliveroo, heeft weer een flinke investering op zak. Dit bericht trok mijn aandacht toen ik ontdekte wie die investeerder is: Softbank. In een post een week of 2 geleden vertelde ik al dat Softbank eerder al in Grab, Didi, Ola (India), 99 (Brazilië) en Uber investeerde. Het ziet er naar uit dat deze investeerder zijn grip op local delivery en local mobility aan het verstevigen is. Follow the money…

This Startup Is Challenging Mechanical Turk—on the Blockchain | WIRED

This Startup Is Challenging Mechanical Turk—on the Blockchain | WIRED

“Amazon’s Mechanical Turk dominates the market for on-demand microtasks. Gems is using cryptocurrency to appeal to workers and task-requesters.”

De laatste jaren hoor je wel vaker over ‘de blockchain variant van…..’ oplossingen. Ik ben daar om eerlijk te zijn wat allergisch van geworden. Waarom? Omdat het de eindgebruikers namelijk geen snars zal interesseren wat er onder de motorkap van een platform gebeurd. Het gaat om de oplossing. En als een blockchain onder de motorkap voor een betere oplossing zorgt, dán wordt het past echt interessant.

Waarom dan aandacht voor dit stuk? Amazon Mechanical Turk (een micro taks platform) heeft de reputatie dat het een enorm slechte ‘werkgever’ is voor de aanbieders op het platform. Op zich een goede basis voor ‘disruptie’. Dit ga je niet voor elkaar krijgen door een betere technologie te bouwen, maar door een betere eindpropositie neer te leggen voor alle stakeholders. In het geval van Amazon Mechanical Turk dus ook zeker naar de opdrachtgever kant. Want die de klanten heeft, die heeft de macht.

Om een betere propositie neer te kunnen zetten heb je goede papieren en geld nodig. En juist dat viel mij op in dit artikel. Gems, daar heb ik het nu over, wordt niet opgezet door een stel blockchain nerds, maar door 2 ervaren ondernemers die al eens een succesvol platform hebben neergezet. Geld is er ook genoeg: er is al 60 miljoen opgehaald. En, ook heel belangrijk, een aantal prominente personen in Silicon Valley hebben zich achter het idee geschaard.

Als laats heb je, ook niet onbelangrijk, ook inzichten nodig over hoe je de propositie kunt verbeteren. En daar hebben deze twee mannen goed over nagedacht, blijkt uit het volgende fragment:

“To attract task-requesters, the brothers have devised a mechanism to reduce redundancy in microtasks, which they hope will translate into fewer payments for duplicate work. Whereas requesters on other crowdwork platforms often pay as many as 15 workers to complete the same task to ensure accuracy, Gems will ask workers to “stake” a token—now valued at about 7.5 cents—on any given task. They’ll get that money back, plus payment, once a veteran worker with a proven accuracy rate signs off on their work. Requesters will pay both the veteran worker and the rookie, but theoretically, that will be cheaper than paying a dozen workers to all complete the same task.”

Studies Are Increasingly Clear: Uber, Lyft Congest Cities – The New York Times

Studies Are Increasingly Clear: Uber, Lyft Congest Cities – The New York Times

“One promise of ride-hailing companies like Uber and Lyft was fewer cars clogging city streets. But studies suggest the opposite: that ride-hailing companies are pulling riders off buses, subways, bicycles and their own feet and putting them in cars instead.

And in what could be a new wrinkle, a service by Uber called Express Pool now is seen as directly competing with mass transit.”

Op zich is dit natuurlijk geen rocket science. Op het moment dat een taxi heel goedkoop en eenvoudig te boeken is, zal de vraag toenemen. Zo maakte ik zelf ‘vroeger’ nooit gebruik van taxi’s, maar door Uber rijdt ik regelmatig in een taxi.

Moeten we dan dit soort oplossingen direct afschrijven wanneer we kijken naar het effectiever inzetten van on demand vervoer om steden leefbaarder te maken? Natuurlijk niet. Zo is er deze week in Amsterdam weer een interessante startup uit de VS neergestreken die, in samenwerking met Daimler, on demand ride sharing (de deeltaxi) in busjes gaat faciliteren. Misschien zijn de auto’s van Uber simpelweg te klein en is het probleem opgelost door simpelweg grotere auto’s in te zetten.

Uiteindelijk moet de discussie over (stedelijk) vervoer / mobiliteit op een meer meta niveau worden gevoerd. Op het moment dat je dat gaat organiseren, ga je pas echt een efficiency slag maken.

Facebook en Google en de risico’s van ‘platformisering’ in het onderwijs

Facebook en Google en de risico’s van ‘platformisering’ in het onderwijs

“Welke invloed hebben platformen, zoals Google en Facebook, op het onderwijs? En wat zijn de risico’s?” Luistertip van deze week is deze podcast van Kennisnet met José van Dijck. Zij schreef mee aan het zeer interessante (en hier gratis legaal te downloaden) boek ‘De Platformsamenleving’ en heeft een heel interessante kijk op de ontwikkelingen in het platform landschap.

In de media

Tijd voor vernieuwing in de taxibranche? | Metronieuws.nl

Tijd voor vernieuwing in de taxibranche? | Metronieuws.nl

Het kan je niet ontgaan zijn: gisteren werd bekend dat ontevreden taxi chauffeurs plannen maken om het Uber hoofdkantoor in Amsterdam te bestormen. Ik werd door Metro geïnterviewd om duiding te geven in deze situatie.

Eigen publicaties

Democratising and decentralising local food delivery on blockchain – YouTube
Democratising and decentralising local food delivery on blockchain – YouTube

Democratising and decentralising local food delivery on blockchain – YouTube

De eerste video van mijn ‘Tour de France’ is live: een kort interview met de oprichter van een blockchain platform dat de ‘local food delivery’ sector wil decentraliseren en democratiseren. Op de achtergrond het prachtige Grenoble, waar ik na een vertraging van 4 uur gelukkig toch nog ben aangekomen 😉

“De aanbevelingen van de Denktank Toeristische Verhuur aan de gemeenteraad van Amsterdam staat nu online op: https://t.co/AXYeqs8F9t”

“De aanbevelingen van de Denktank Toeristische Verhuur aan de gemeenteraad van Amsterdam staat nu online op: https://t.co/AXYeqs8F9t”

Afgelopen jaar maakte ik deel uit van een denktank van de Gemeente Amsterdam over hoe de stad om moet gaan met vakantieverhuur. Na een stuk of 10 heel interessante en leerzame sessies hebben wij als denktank een adviesrapport opgeleverd. En daarmee ook onszelf als denktank uit onze functie ontheven. Omdat je niet een denktank moet laten bestaan om het te laten bestaan.

In bovenstaande link vind je een Twitter draadje met de belangrijkste punten uit het rapport. Waar ik er nog 1 aan toe wil voegen: maak keuzes op basis van gedegen onderzoek en niet op basis van politieke agenda en sentiment. Dat puntje heeft het rapport helaas net niet gehaald, maar vond ik nog wel de moeite van het vermelden waard.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of duiding nodig over de platformeconomie of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail ([email protected]) of telefoon (06-50244596).

Recommended Posts