Dankzij Sint & Griep deze week een unieke woensdag editie van de wekelijkse nieuwsbrief. Met als primeur een eenmalige nieuwe categorie ‘zo slecht, dat het bijna goed is’. Airbnb en Uber domineerden afgelopen week het platformeconomie nieuws, maar we gaan ook de diepte in met een interview gesprek tussen Michel Bauwens and Douglas Rushkoff. Michel sprak ik o.a. in Parijs en start in maart 2017 aan een uniek project: ‘Gent als commonsstad voor de toekomst’. Douglas leidde een slotsessie tijdens het Platform Cooperativism event in New York en is auteur van o.a. ‘Throwing rocks at the Google Bus‘.
Platformeconomie top 5
Amsterdam en Airbnb sluiten unieke overeenkomst | Gemeente Amsterdam
Deze week kwam de langverwachte deal tussen Airbnb en de Gemeente Amsterdam naar buiten. Amsterdam was in 2014 een van de eerste steden ter wereld die een samenwerking met Airbnb afsloot én een duidelijke regulering rondom verhuur via online platformen neerzette. Maximaal 60 dagen per jaar, maximaal 4 personen tegelijk en niet in sociale huurwonigen. Probleem was alleen: hoe handhaaf je dit wanneer je als overheid geen toegang hebt tot de data?
Toegang tot data krijgt de gemeente niet, alleen heeft Airbnb in de nieuwe overeenkomst toegezegd de regelgeving in het platform te programmeren en actiever mee te werken in de bestrijding van illegale verhuur. Alle details lees je in het de MUO zelf.
Interessant is het om enkele aszijnpis reacties te vernemen zo vlak na het bekendmaken van de deal. Zo zou de deal niet ver genoeg gaan, zou Airbnb meer veantwoordelijkheid moeten nemen, zouden huizen in een VvE automatisch moeten worden geblokkeerd en alleen bij overleggen van de juiste documenten worden ‘unlocked’, etc. Ik denk dat:
- de deal uit 2014, waar nu veel kritiek op is, met de kennis van die tijd een prima deal was. Amsterdam was een van de eerste ter wereld die het experiment aan ging en gekeken naar de situatie toen was dit een mooie stap;
- Amsterdam met deze nieuwe deal een mooie stap heeft gemaakt in de zoektocht van de verantwoordelijkheden van platformen;
- dat we soms iets te veel alle problemen én verantwoordelijkheden op platformen schuiten en te weinig kijken naar onze eigen verantwoordelijkeden en de problemen in een bredere context (illegaal verhuur is niet nieuw);
- geen enkel systeem waterdicht is. Hoe groter de benefit, hoe meer lonend het is om de grenzen van de wet op te zoeken. Voor de fulltime illegale verhuur partijen is dit een lonende business, dus zij zullen altijd hun uiterste best doen om hun business te kunnen continueren;
- we nu gaan zien dat digitale platformen de snelheid waarmee de fysieke wereld zich aan hen aanpassen (in die volgorde) hebben onderschat en hun strategie verzachten om hun bestaansrecht veilig te stellen.
Eind Augustus schreef ik overigens deze open brief naar de founders van Airbnb.
Uber, Seeking to Expand, Defends Itself at Europe’s Highest Court | New York Times
Afgelopen week stond in het teken rechtzaak van Uber in het ‘European Court of Justice’ over de vraag of Uber een transportbedrijf of een technologiebedrijf is. Op zijn vroegst horen we in april de uitspraak, maar ik zou erg venbaasd zijn wanneer een transportbedrijf die gebruik maakt van technologie zich niet zou moeten conformeren aan de (mogelijk verouderde) regelgeving in de branche.
Het argument van ‘wij zijn een marktplaats waar vraag en aanbod zich kan vinden’ blijft niet staan: de manier waarop het bedrijf een rol speelt in de matchmaking en de manier waarop het chauffeurs en klanten stuurt naar gewenst gedrag is verre van onafhankelijk te noemen. Knap staaltje werk, maar wel een duidelijke invloed.
Opmerkelijk is onderstaand fragment uit de algemene voorwaarde van Uber die ik doorgestuurd kreeg door René Lucassen. De chauffeur heeft in de algemene voorwaarden moeten toegeven dat Uber geen vervoersdiensten levert. Diezelfde chauffeur heeft in de nieuwe algemene voorwaarden overigens ook moeten beloven Uber nooit aan te klagen.
Uber is deactivating New York drivers for ‘advertising’ for rival Juno – Recode
Naast de discussie over de classificatie van Uber als techbedrijf of transportbedrijf is het vraagstuk of een gig economy platform als Uber wel of geen werkgever het grootste hoofdpijndossier van dit soort ondernemingen. Waarom? Omdat wanneer zij als werkgever worden gezien het hele exponentiële groeimodel om zeep wordt geholpen.
Deze week kwam naar buiten dat Uber chauffeurs die in hun auto reclame maken voor de ‘Uber concurrent in oprichting’ Juno, het risico lopen om uit de app te worden gezet. Bijzonder dat een bedrijf dat pretendeert puur een marktplaats te zijn en verder geen invloed uit te oefenen iets als dit verwacht van mensen die van het platform gebruik maken. Het is algemeen bekend dat chauffeurs doorgaans voor meerdere platformen rijden en soms 3 smartphones in hun auto aan hebben: de app die als eerst met een rit komt, daar wordt op dat moment voor gereden. Dat Uber verbiedt om te adverteren voor Juno is hierdoor extra vreemd: wanneer een chauffeur meerdere telefoons met apps open heeft staan dan zijn er sowieso meerdere namen van concurrenten zichtbaar tijdens de rit.
Ik merk in de reacties op berichten in de Uber en Lyft drivers groepen op Facebook dat Uber en Lyft de druk op chauffeurs aan het opvoeren zijn om zoveel mogelijk online te zijn, zo snel als mogelijk te reageren en een zo groot als mogelijk aantal aanvragen te accepteren. Zie ook de printscreen hier onder. Wederom een punt in de discussie rondom wel of geen werkgever….
Buurt wil stamkroeg ’t Sluisje kopen – Amsterdam – PAROOL
“Stamkroeg op Funda, dan kopen we hem toch zelf? Vaste gasten van Café ’t Sluisje op de Nieuwendammerdijk beloofden zeven ton.” Mooi voorbeeld van hoe steeds meer buurten het heft in eigen handen nemen en nieuwe manieren vinden om invloed uit te oefenen op de eigen leefomgeving. Ander mooi voorbeeld is de ‘Jan Evertsen BuurtCoöperatie‘, waaromwonenden via een coöperatie invloed uitoefenen op op het winkelaanbod in de Jan Evertsen straat. Ik voorzie dat dit de komende jaren meer en meer gaat gebeuren en bewoners geld, invloed én skills inzetten voor het verbeteren van de eigen directe leefomgeving.
Ik ben daarbij wel benieuwd of dit niet vooral iets gaat worden voor de gemiddeld hoger opgeleide en kapitaal krachtige buurten en of dit niet het ‘eigen buurt eerst’ effect gaat versterken. Met als mogelijk gevolg dat de minder gestelde buurten de ‘klos’ zijn.
Digital Generative Economies and the New Guilds: A Conversation between Michel Bauwens and Douglas Rushkoff – Commons TransitionCommons Transition
Fijn (en verplicht) stukje luisterkost: “An audio conversation between Michel Bauwens and Douglas Rushkoff covering finance, the commons how to replace the extractive economy with generative models.” Altijd fijn om twee uitgesproken experts met ieder een eigen invalshoek met elkaar in gesprek te horen.
Eigen publicaties
Is de Airbnb- overlast nu voorbij? – de Volkskrant – Blendle
Door de Volkskrant werd ik geïnterviewd over de deal tussen Airbnb en de Gemeente Amsterdam. Lees het stuk via Blendle.
Airbnb en Gemeente Amsterdam sluiten nieuwe overeenkomst – BNR Nieuwsradio
Door BNR werd ik geïnterviewd over de deal tussen Airbnb en de Gemeente Amsterdam.
Unlocking idle luggage space with Mandao
In Lissabon sprak ik de funder van Mandao: een in Panama gevestigd platform waarop je als reizigers items voor anderen mee kunt nemen. De ‘Airbnb voor hand- en ruimbabage’ zal ik maar zeggen.
Zo slecht, dat het bijna goed is
Crowdfunding: het investeringsmodel voor losers – FaillissementsDossier.nl
Je hebt kort door de bocht en kort door de bocht. En dan heb je dit stuk. Daarom dit artikel in de eenmalige categorie ‘zo slecht, dat het bijna goed is’. Veel leesplezier! “Zoekt u tegen het eind van dit boekjaar nog een aftrekbare bestemming voor wat overtollig geld? Denk gerust eens aan een van de vele duizenden projecten waar u via crowdfunding uw centen in kunt steken. In potentie in het rendement niets minder dan duizelingwekkend.”
Foto van de week
Een paar actiefoto’s van mijn guest lecture aan de University of Southampton afgelopen week. Leuk om te doen en weer veel nieuwe mensen leren kennen. In 2017 staan er overigens ook alweer een aantal buitenlandse gastcolleges gepland: Lund, Southampton, Madrid en mogelijk Izmir en Shanghai.