De eerste week schrijven aan het Crowd Expedition boek zit er op. Alhoewel… schrijven. Puzzelen en nadenken voerde toch echt de boventoon. Nog een flinke uitdaging om gedachten van ruim 3 jaar onderzoek, ruim 300 interviews en enkele honderden artikelen te verwerken in één verhaal. Gelukkig ook de nodige afleiding in de vorm van een interview over Seats2meet (zie onderaan) en het organiseren van expedities naar Lissabon (Web Summit) en New York (Platform Coops) later dit jaar (November). Genoeg leuks voor de boeg dus 😉

Collaborative Economy top 5

Austin’s Department of Transportation Wants to Fine a Facebook Group | Motherboard

Austin’s Department of Transportation Wants to Fine a Facebook Group | Motherboard

Wanneer het gaat om nieuwe platform initiatieven die niet matchen met bestaande regelgeving zeg ik altijd: verbieden heeft geen zin, de gebruikers zijn aan deze service gewend, dus ga op zoek naar een manier om hier mee om te gaan waar alle stakeholders blij van worden. Puur verbieden zorgt er voor dat mensen alternatieven gaan zoeken. Daarnaast: nu heb je nog bedrijven om mee te praten, straks zullen veel diensten gedecentraliseerd zijn, waardoor je niemand meer hebt om mee te praten.

Toen de autoriteiten in Austin de regels voor bedrijven als Uber en Lyft flink aanscherpten, besloten deze platformen de stad te verlaten. Als tegenreactie (zowel gebruikers als aanbieders ‘kunnen’ niet meer zonder de dienst) ontstond er een Facebook groep ‘Arcade City’. Mensen bepalen zelf hun prijzen en de groep heeft intussen ruim 38.000 leden.

Helemaal vrijuit gaat Arcade city in dit geval trouwens niet: alhoewel het nu een Facebook groep is, is er toch iemand die zich founder en CEO noemt en zijn de ambities om een app te lanceren: “The startup says its app, planned for August, will incorporate blockchain technology inspired by Bitcoin.”

A New Wrinkle in the Gig Economy: Workers Get Most of the Money – The New York Times

Mooi verhaal over Stocksy: “a cooperative, owned and governed by the photographers who contribute their work. Every Stocksy photographer owns a share of the company, with voting rights. And most of the money from sales of their work goes into their pockets rather than toward the billion-dollar valuations pursued by many venture-backed start-ups.” Ik zie dit als de volgende generatie ‘arbeid’ platformen, waarbij degenen die het platform mogelijk maken ook delen in de opbrengsten en verantwoordelijkheden.

LendingClub’s nieuwste probleem: haar kredietnemers | Fundwijzer crowdfunding

LendingClub’s nieuwste probleem: haar kredietnemers | Fundwijzer crowdfunding

Dat algoritmes en big data veel (mens intensieve) processen in de toekomst zullen vervangen, daar is iedereen het intussen wel over eens. Alleen dat we daar nog niet zijn, dat hoor je nog niet zo veel. In dit stuk: “Online kredietverstrekkers hebben investeerders ooit beloofd dat zij door middel van geavanceerde dataverzameling de beste kredietnemers konden identificeren. In de praktijk is echter gebleken dat de resultaten niet altijd even indrukwekkend zijn. Default rates zijn sinds 2013 met 38% gestegen bij LendingClub Corp., de grootste online kredietverstrekker ter wereld.”. Zet je geld dus nog niet vol op de hippe startups: they are not perfect…

Gentse startup krijgt Europees geld voor carpooloplossing

Vanuit de Europese Unie is er 7,8 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor ODINE (Open Data Incubator for Europe). “ODINE selecteert het Europese ‘crème de la crème’ van digitaal talent en duwt hen richting de open data van morgen.” Ik was even heel enthousiast toen ik begon aan dit stuk. Juist omdat veel deeleconomie bedrijven hun data niet delen, terwijl zij elkaar juist in veel gevallen kunnen versterken. Mijn enthousiasme werd een stuk minder toen ik verder las:

“Taxistop, Blablacar en vele anderen bieden ritten en autodelen aan. Allen putten ze echter uit hun eigen beperkte aanbod aan chauffeurs uit hun eigen kleine database”, legt David De Beukelaer, de oprichter van Fstr uit. “Om de wurggreep van files in Vlaanderen én Europa écht aan te pakken, pleit Fstr voor één gezamenlijke open database van ritten voor het hele continent. Niet enkel verhoogt dit de kans op het vinden van een rit aanzienlijk, elke aanbieder van een carpooloplossing kan zo zijn eigen accenten, doelgroep of geografie blijven bepalen. Tevens erkennen we zo eindelijk dat open data de enige weg is naar een efficiënte en moderne mobiliteit.”

Fstr weet dat een geslaagde carpooloplossing staat of valt met voldoende gebruikers en kiest daarom in eerste instantie voor geografische clusters waar grote groepen werknemers dagelijks samen in een verkeersknoop liggen. Fstr is vastberaden om carpoolen sexy én efficiënt te maken.”

Oke, dus wat gaan ze nu doen? Een compleet nieuwe ride sharing service bouwen, naast de bestaande aanbieders, maar dan met open data? Lijkt mij een (onmogelijke) uitdaging en kan mij bijna niet voorstellen dat ze dit gaan doen…   Zelfs met een deel van die 7,8 miljoen (BlaBlaCar heeft al een dikke 300 miljoen opgehaald). Toch maar eens achteraan gaan.

Tesla werkt aan elektrische bus, vrachtwagen en autodeeldienst | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Elon Musk heeft zijn masterplan deel 2 gelanceerd met hier in: een electrische bus, vrachtwagen én… een autodeeldienst. Om de reacties op de laatste moest ik een beetje lachen. Vorige week werd ik geïnterviewd voor een retail magazine waarvoor ik ook iets moest vinden van zelfrijdende auto’s. Ik zei toen dat wanneer jij de auto niet gebruikt, je deze prima op pad kun sturen voor klusjes (boodschappen halen) of verhuren voor andere activiteiten (taxi ritjes). Er van uit gaande van het scenario dat een particulier de auto koopt en niet een grote partij. De journalist werd enthousiast: hij had veel experts rondom dit onderwerp geïnterviewd, maar niemand was op dit idee gekomen. Les: interview niet alleen experts binnen een vakgebied 😉

Al met al een interessante stap van Musk. Waar de meeste bedrijven zich op één peiler richten (auto maken, software voor de auto maken of een ride sharing platform maken) en invloed uitoefenen op andere peilers door er in te investeren, is Musk met alle drie de peilers bezig. Lees trouwens ook deze mooie blog van Patrick Davidson over hoe slim Musk naar een momentum toe werkt om de volle aandacht voor zijn plannen te krijgen.

Eigen publicaties

Terug naar de kern en dan weer vooruit: het verhaal van Seats2meet – Crowd Expedition

Soms zijn er van die organisaties waar je al jaren over de vloer komt en mee samenwerkt, maar waar je eigenlijk nooit de tijd neemt om eens goed te praten over de kern en oorsprong. Deze week ging ik met Lenneke van Rossum van Seats2meet.com in gesprek over hun expeditie. In deze blog vind je de video en podcast van het gesprek en mijn meest opvallende zaken.

Foto van de week

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst van De Deelkelder: een fysieke spullenbibliotheek in Utrecht. Mooi om te zien hoe bevlogen mensen met de toekomst bezig zijn, hoeveel kennis er is én hoe lastig het is om de link te maken tussen het nu en straks.

Misschien zijn we trouwens soms iets te veel op zoek naar het leggen van die link en kunnen we soms beter even wachten. Dit besefte ik tijdens een discussie na een presentatie van CommonEasy: een peer2peer arbeidsongeschiktheidsverzekering. In het publiek zat een man van FNV die voordat het verhaal begon het idee had om CommonEasy voor te stellen bij de bond. Na het verhaal sprak hij zijn teleurstelling uit dat hij in de presentatie geen haakje had kunnen vinden om de link te maken. Ik denk dat dat ook maar goed is: als nieuw vers idee kun je misschien eerst maar zelf op kleinere schaal je idee uitproberen, valideren en uitbouwen. Wanneer je je in de start fase al vol verbind aan een meer dan traditionele organisatie, dan zal dat alleen maar een blok aan je been zijn. In dit geval was het naar mijn mening dus alleen maar goed dat ze elkaars taal niet spraken.

Klik op de foto om de 360 graden versie te zien (alleen vanaf desktop)

Recommended Posts