Weer een mooie week waarin we een planning hebben gemaakt voor de uitbreiding van het platform deeleconomieinnederland.nl. Deze moet in September zijn doorgegroeid naar 150 volledige profielen. Dan wordt alle data vertaald en kunnen ook internationale onderzoekers gebruik maken van de database. Daarnaast het NRClive FinTech event bijgewoond en weer veel interessante inzichten opgedaan. Veel discussies over hoe nieuw alles nu wel is en hoe te innoveren binnen olietankers. Ook veel aandacht naar Big Data. Veelbelovend, maar dan moeten eerst de basis processen op orde zijn. Ik vatte het als volgt samen in een tweet: “Big Data om klant beter te bedienen. Meeste financiële instellingen weten niet eens wat ze met mijn NAW gegevens aan moeten.”
Collaborative Economy top 5
Apple steekt 1 miljard dollar in Chinese Uber-concurrent | NU.nl
“Apple heeft een bedrag van 1 miljard dollar geïnvesteerd in de Chinese Uber-concurrent Didi Chuxing.” Ironisch is dat Uber een zelfde bedrag per jaar verlies lijdt in China. Weer een interessant bericht uit de markt naar de gedeelde zelfrijdende auto. Ik verwacht dat de komende tijd 3 soorten stakeholders elkaar meer en meer op zullen gaan zoeken:
- auto producenten (bekend met het maken van hardware, distributie, onderhoud en netwerk aan klanten)
- software voor zelfrijdende auto’s (maken een besturingssysteem dat onafhankelijk van verschillende type voertuigen gebruikt kan worden)
- platform software partijen als Uber, Lyft en DiDi Chuxing voor de operationele inzet van de auto’s
De voorbeelden die we nu zien zijn dus o.a. Apple (1) en Didi Chuxing (3), Google (2) die in Uber (3) investeert (en daarnaast ook zelf auto’s bouwt, maar ik denk da dat voornamelijk is om hun software te testen, niet omdat ze een auto producent willen worden), General Motors (1) die in Lyft (3) investeert.
Daarnaast zullen er partijen zijn die meerdere van deze punten tegelijk aan zullen pakken.
- BMW (1) en Mercedes (1) die zelf platformen (3) opzetten om hun eigen vloot te verhuren (3) of eigenaren van hun autos’ hun auto te verhuren via p2p platformen (3);
- Tesla die zowel de hardware (1), software (2) als uiteindelijk ook wellicht de platformen (3) gaat domineren, zie ook dit stuk in de Hufftington Post: ‘Elon Musk Just Dropped Another Hint That Tesla May Take On Uber’
Of zij door op meerdere vlakken te willen excelleren ook de benodigde snelheid kunnen maken en schaal kunnen realiseren, dat is nog even de vraag, maar interessant is het zeker.
Twaalf thuishulpen Apeldoorn regelen het zelf wel: weg met managers, directeuren en dure auto’s – Omroep Gelderland
Als overheid en bedrijfsleven faalt, dan doen we het zelf wel. Deze week kwam er weer een mooi voorbeeld voorbij: “Door alle bezuinigingen op de zorg leven veel thuiszorgmedewerkers in onzekerheid. Twaalf thuishulpen in Apeldoorn zijn het zat en hebben het heft in eigen handen genomen. Ze hebben als eerste in Nederland een thuiszorgcoöperatie opgericht.” Los van de discussie of dit nu zo nieuw is, of ze het organisatorisch gaat redden en of dit een schaalbaar (of misschien beter: repliceerbaar) model is, is het weer het zoveelste voorbeeld van mensen die het heft in eigen handen nemen. Ik verwacht dat we de komende jaren veel meer van dit soort voorbeelden voorbij gaan zien komen. Enerzijds omdat het geduld op is en de frustratie groot, en anderzijds omdat er steeds meer tools komen om jezelf als kleine community, zonder overhead, te organiseren.
Paypal beschermt niet langer donateurs crowdfundprojecten | NU.nl
“Betaaldienst Paypal biedt binnenkort niet meer kopersbescherming als er wordt betaald bij een crowdfundproject.” Oftewel: je krijgt als crowdfunder niet meer je geld terug wanneer een product niet wordt geleverd. Ik was om eerlijk te zijn niet op de hoogte dat dit tot nu toe wel het geval, maar het bevestigt nogmaals wat Kickstarter al zelf in 2012 in een blog publiceerde: ‘Kickstarter is not a store’.
AirBsit: app koppelt ouders aan babysitter – PAROOL
AirBsit, een peer2peer oppas dienst, werd afgelopen week in Amsterdam gelanceerd. Interessant is, net als bij AirDnD, de knipoog naar het grote Airbnb. Ik ben zelf erg benieuwd of dit gaat werken en nog belangrijker: of ze hun business model rond kunnen krijgen. Bij schoonmaak platformen als Helpling is het al lastig om wanneer eenmaal de match is gemaakt, om de vervolg opdrachten ook via het platform (= businessmodel) te laten verlopen. Gemak (agenda en geen gedoe met cash geld), anonimiteit (met een druk op de knop iemand ontslaan) en verzekering zijn voor hen een pré. Maar dan heb je het over een activiteit die je zelf liever niet doet en waar je meestal de uitvoerder (= schoonmaakster) nooit ziet. Met je kind is dat wel wat anders. Dan blijft gemak over. Ook zou ik als klant een stuk intensievere screening van mijn oppas willen dan die van mijn schoonmaakster. Daarnaast is het uurtarief van een oppas (starttarief volgens het Nibud is 4,50euro) een stuk minder lucratief dan dat van een schoonmaakster, dat al snel 2 tot 3 maal zo hoog is. Ik verwacht dat er de komende maanden meer en meer van dit soort platformen die ‘klusjes achter de voordeur’ doen bij zullen komen. Check trouwens ook het ’trusted neighbour’ fragment uit een interview met de oprichter van een Amerikaans klusjes platform.
Hoe China via big data modelstudenten creëert | Buitenland | de Volkskrant
In de voorbereiding van de rating & reputatie expeditie die in Juni gaat starten (ik vertelde er vorige week al even kort over) kwam ik op dit experiment in China: “Wat je twittert, hoe lang je slaapt, welke boeken je leest, wat je eet en hoe lang je onder de douche staat: alles gaat in China de computer in. Alles.”. Een spannende ontwikkeling: tot hoe ver gaat dit. Ik verwacht ver. Heel ver. Lees ook het stuk dat ik onlangs op Marketingfacts.nl publiceerde: ‘Is online reputatiemanagement doorgeslagen?’. Hierin ook een verwijzing naar de Chinese ‘Sesame Credit Score’.
Foto van de week
Coen Voormeulen van De Nederlandsche Bank aan het woord op het NRClive Fintech event. Bij DNB hebben ze een eigen blockchian netwerk met een eigen virtuele munt, de DNBcoin, gebouwd om te leren begrijpen wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn van virtuele munten. Op de vraag uit het publiek of hij zelf ook ooit al een Bitcoin betaling had gedaan, antwoordde hij ‘nee’.