Deze week stond in het teken van boeken. Het boek over 4 jaar expeditie in de platform economie waar ik deze week een frisse start mee maakte (publicatie: eind mei 2017) en het boek Musk Mania van Wavemaker kameraden Hans en Patrick dat uitkwam. Ik schreef het nawoord. Maar ook een interview met Mischa Koster, mediapsycholoog en expert in beïnvloedingstechnieken. De laatste tijd spreek ik overigens steeds vaker ‘startup’ initiatieven vanuit corporate organisaties. Wat mij steeds opvalt is dat er veel onder de radar gebeurd, er veel angst is om te falen en dat nergens aan de voorkant bekend is over het team achter het initiatief. Hoe anders is het in de ‘buitenwereld’….
Collaborative top 5
Nederlandse platformeconomie groter dan gedacht | TNO
Super interessant onderzoek van o.a. TNO over de omvang van de platform economie in Nederland. Ga dit stuk of een meer uitgebreide PDF lezen, of in ieder geval deze passages:
“Driekwart van de Nederlandse bevolking (72%) doet iets met online economie zoals bestellen van goederen of huren/verhuren van woning.”
“De platformwerkers blijken verschillende soorten online en offline platformwerk uit te voeren. Het gaat dus niet om één vorm van werk, maar combinaties van klussen.”
“Minstens een vijfde van de platformwerkers verdient de helft of meer van het inkomen via de platforms.”
Endgame? With Lyft Reportedly For Sale, The Rideshare Wars May Be Over (Mostly)
Er gaan geruchten dat ridesharing service Lyft (alleen in de VS actief) in de etalage wordt gezet. Forbes trekt hier de conclusie dat de eindstrijd voor de markt in zicht is. Dat lijkt mij wat voorbarig. Alle aanbieders gaan (uiteraard) voor een winner-takes-all scenario, maar intussen heeft het bericht van Juno in mijn update vorige week mij wel bewust gemaakt dat op het moment dat niet alle stakeholders tevreden zijn, het nooit een uitgemaakte zaak kan zijn.
Fatal crash of Tesla Model S in autopilot mode leads to investigation by federal officials – LA Times
Het moest er een keer van komen: een fatale crash van een (deels) zelfrijdende auto. Tesla kreeg afgelopen week de twijfelachtige primeur. Een mooie (even los van de tragedie van het voorval) case waar verschillende specialisten hun tanden kun kunnen zetten: verzekeraars (wie is aansprakelijk?), maar ook vraagstukken of mensen wel om kunnen gaan met zulke snelle veranderingen. Natuurlijk geeft Tesla aan dat je je handen aan het stuur moet houden, maar ik vermoed dat ik dat ook niet vaak zou doen. Even iets anders: misschien moet er ook maar eens een lijstje worden bijgehouden van keren dat zelfrijdende (of misschien kunnen zeggen: assisterende of ondersteunende) technologie een ongeluk heeft voorkomen. Niet om de optimistische flapdrol uit te hangen, maar puur om de ontwikkelingen in het juiste perspectief te kunnen plaatsen.
Crowdfunding kalft na explosieve successen wat af – PAROOL
“De explosieve groei aan financiering via crowdfunding is in de eerste helft van dit jaar gestopt. De groei zakte landelijk onder de tien procent.” meldde Trouw deze week. Ook NU.nl besteedde aandacht aan dit nieuws. Is dit erg? Ik denk het niet, zeker niet alarmerend. Hoe komt het dan? Mijn gedachten daarbij:
- Crowdfunding, en dan vooral lening crowdfunding, is een streng gereguleerde markt die zichzelf nog aan het ontdekken is. Zo is er bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor transparanties over defaults (= wanneer het mis gaat) en vragen over de verantwoordelijkheden van platformen, zeker ook nadat de financiering binnen is. Al deze onzekerheden zijn niet bevordelijk voor een exponentiële groei (wat ook maar goed is);
- Platformen hebben altijd de uitdaging van de juiste balans tussen vraag en aanbod. Ik denk dat bij (lening) crowdfunding de aanbod kant van het geld geen probleem is. Als je ziet hoe snel soms een propositie op 100% staat… Ik vermoed dat er gewoon te weinig kwalitatief goede projecten zijn om het geld dat er is op te maken;
Wel ben ik benieuwd of de relatief langzame groei van crowdfunding (laten we eerlijk zin: 86 miljoen in 6 maanden is nog steeds niks) nieuwe vormen van investeren via de crowd, zoals het vorige week genoemde Jungo, extra ruimte geven om nog sneller te groeien….
Dan nog even over de cijfers: deze komen van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren. Interessant is dat Fundwijzer.nl niet met een stijging van 10, maar van 50 procent kwam. Douw&Koren heb ik al enkele keren gevraagd of zij transparantie willen geven over hun cijfers, maar helaas nog zonder resultaat. Fundwijzer.nl is hier een stuk transparanter over: zij scrapen elke 15 minuten (bijna) alle Nederlandse platformen en hebben op die manier een hele betrouwbare dataset. Als we het dan toch over transparantie hebben… (en de vraag waarom journalisten hier niet kritisch over zijn!??!)
Uber’s Testing a New Feature That Tracks Erratic Driving – BuzzFeed News
Eerder werd al bekend dat Uber de gegevens van de smartphone over snelheid en remmen voor nog onbekende (maar goed te raden) activiteiten wilde gaan opslaan. Deze week kwam dit interessante stuk naar buiten.
Enerzijds een controle mechanisme voor zowel chauffeurs
“The daily report will pop up on the driver app and give grades for “smooth brakes” and “smooth accelerations,” with specific feedback, such as “several harsh accelerations detected,” according to a sample screenshot provided to BuzzFeed News.
Uber told BuzzFeed that for the near future, it doesn’t plan to deactivate drivers who score lower on its safe-driving metrics. Instead, the company hopes that drivers will be incentivized to ride a little more cautiously if they know they’re being watched. “
als voor passagiers:
“Monitoring these factors will also help Uber fact-check bad ratings from passengers. Sometimes passengers report to Uber that their drivers were speeding.”
De data is overigens ook interessant voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s:
“The ride-hail giant told BuzzFeed News those patterns will eventually help build a real-time alert system for erratic or unsafe drivers, and it will inform its research on how self-driving cars should behave.”
Foto van de week
Naast mijn reguliere kantoor aan de Lomanlaan in Utrecht (inclusief picknick bank en uitzicht over de Dom) heb ik sinds kort ook een cel in de oude Wolvenburg gevangenis in het centrum van Utrecht. Een fijne plek om mijzelf in terug te trekken om aan mijn boek te werken. In alle rust nadenken, lezen, video’s kijken en…. schrijven. Kijk (via desktop) in mijn cel rond via deze 360 graden foto.