Deze week was de opkomst en impact van de platform economie weer volop in het nieuws. Een worstelende Belastingdienst, een overkill aan nieuwe taxi chauffeurs en een mooie mijlpaal voor SnappCar. Uiteindelijk heb ik weer een mooie selectie voor jou kunnen maken, vergezeld met de nodige food4thought. Deze week staat in het teken van boeken schrijven en een bliksembezoek aan Southampton voor een bezoek, presentatie en panel discussie op de ‘3rd international workshop on the sharing economy‘: een academische bijeenkomst rondom de ‘deeleconomie’. Voor iedereen die in deze business zit: dit soort bijeenkomsten zijn meer dan de moeite waard: je komt uit je gebruikelijke bubble en ontmoet wetenschappers die vanuit allerlei invalshoeken met dit onderwerp bezig zijn. De volgende editie is op 15 juni 2017 in Lund, Zweden.

Platformeconomie top 5

Instacart’s app has changed grocery stores for good  |  TechCrunch

Instacart is een boodschappen app, waarbij mensen voor jou jouw boodschappen doen. En zeker in Amerika een grote partij in de zogenaamde ‘Gig Economy’. In dit stuk + video zie je hoe zij de processen binnen supermarkten proberen te stroomlijnen door een eigen kassa, parkeerplaats, etc. Op zich interessant, maar de vraag die dit stuk bij mij oproept is: hebben supermarkten wel in de gaten dat met dit soort diensten hun bestaansrecht op het spel staat? Immers:

  • Het contact met de klant gaat via Instacart;
  • Instacart maakt in het begin nog gebruik van jouw supermarkt omdat A) de klant jouw merk kent en vertrouwt en B) omdat Instacart geen eigen supermarkt wil openen;
  • Dit een kwestie van tijd is: op een gegeven moment is het vertrouwen in Instacart zo groot dat de bijdrage van het merk van de supermarkt nagenoeg nul is (je hebt immers vertrouwen in merk Instacart en in merk producten). Daarnaast is Instacart nu vrolijk alle data aan het verzamelen en kan op basis daarvan besluiten om in de toekomst een eigen super efficiënte supermarkt op te zetten en de huidige supermarkt buiten spel zetten. Immers: ook al klinkt het verhaal in dit artikel mooi, het blijft een omslachtig proces.

Dit is ook waarom ik Picnic zo’n mooi concept vindt: zij bouwen eigenlijk aan een model waar Instacart heen kan groeien, alleen doen dit op een manier die 10x minder snel schaalbaar is als Instacart. Maar door klein te beginnen, leren ze wel als een malle hoe het spel werkt. En omdat Picnic niet afhankelijk is van een supermarkt zie ik hier ook een kans voor kleine lokale ondernemers die het platform van Picnic gebruiken om hun producten aan de man te brengen. Picnic als een platform en tool voor kleine ondernemers om met een zelfde service level hun producten aan de man te brengen. Zonder grote investeringen en in ruil voor een stukje marge. Goed om eens verder over na te denken…..

Met nightswapping terug naar het ‘echte delen’ | OneWorld.nl

“Vergeet Airbnb, Nightswapping is de nieuwe manier om te reizen en reizigers te ontvangen, maar dan zonder geld!” Tussen al het Airbnb geweld een mooi stuk over Nightswapping. En soort van Airbnb, maar dan huisdelen met gesloten portemonnee dmv credits die je op kunt bouwen en uit kunt geven. En wanneer je deze credits niet in geld om kunt zetten, is het voor illegale verhuurders niet interessant om mee te doen.

Nadeel is wel dat je als deelnemer aan Nightswapping zowel aan de vraag als aanbod kant mee moet doen. En dat is weer een drempel. Ik ken de cijfers niet, maar ik vermoed dat het overgrote deel van de Airbnb gebruikers alleen huurt en niet verhuurt.

Interessante analyse van auteur Marlies is dat de verwachtingen van Airbnb gebruikers de laatste jaren is veranderd en de aard van de transactie daarmee ook anders is geworden. Dit gecombineerd met het nieuws dat een van de dromen van SnappCar het ‘keyless’ verhuren is, verwacht ik dat veel deeleconomie initiatieven de komende jaren hun sociale veren zullen verliezen….

How a Worker-Owned Tech Startup Found Investors—and Kept Its Values by Nathan Schneider — YES! Magazine

Mooi verhaal over de succesvolle zoektocht van platform-coop Loomio, een app waarmee grote groepen samen beslissingen kunnen nemen. Zij gingen op zoek naar groeigeld, zonder de controle over hun organisatie uit handen te geven. Via een omweg kwamen zij uit bij ‘redeemable preference shares’. Voor mij weer een onderwerp om verder in te duiken, binnenkort maar eens een blog schrijven over 5 manieren om je organisatie te laten groeien zonder de controle uit handen te geven. Mocht je tips hebben, geef graag een gil.

Fighting Discrimination and Creating a World Where Anyone Can Belong Anywhere

Een tijdje geleden las ik dat een van de oprichters van Airbnb wakker ligt van discriminatie op het platform. In dit stuk van Airbnb wordt gemeld wat de stappen zijn. De stappen die worden genomen zijn:

  1. Meer aandacht voor discriminatie in de algemene voorwaarden;
  2. Wanneer je het gevoel hebt dat je wordt geweigerd met discriminatie als grondslag, dan kun je dit melden en Airbnb regelt een vergelijkbaar onderkomen;
  3. Het stimuleren van hosts om de ‘Instant Book’ feature aan te zetten: een host hoeft een aanvraag dan dus niet meer goed te keuren, maar aanvragen worden automatisch goedgekeurd;
  4. De mogelijkheid om een ‘anti-bias’ training te volgen, wat je een vermelding bij jouw profiel oplevert.

De vraag is: gaat dit helpen? Ik vind dat het een goede zaak is om hier aandacht aan te besteden, maar sta nog een beetje sceptisch tegenover de geplande acties. Vooral om punt 3: dit zal discriminatie voorkomen, maar ik vermoed dat hosts die deze optie activeren meer commerciële hosts zijn die toch al een meer zakelijke insteek hebben (handel=handel) en dat het activeren van de Instant Book functie alleen maar conversie verhogend werkt, wat weer goed is voor Airbnb.

How technology disrupted the truth | Katharine Viner | Media | The Guardian

“Social media has swallowed the news – threatening the funding of public-interest reporting and ushering in an era when everyone has their own facts. But the consequences go far beyond journalism.” Gewoon een heel interessant stuk om te lezen, om meer bewust te worden van hoe deze processen en vraagstukken in elkaar zitten. Ga er wel even goed voor zitten, het is geen kort stuk.

Kijk & luistertip

How to Start a Startup – YouTube

Op de fiets van Houten naar Utrecht luister ik naar Podcasts. Een mooie manier om in tijd waar je verder niets kunt doen (behalve nadenken en genieten van de omgeving) weer nieuwe inzichten te verwerven. Deze week stuitte ik op een 20-delige serie ‘how to start a startup’. Iedere aflevering wordt door een van de grote namen uit Silicon Valley een onderwerp in de startup scene behandeld: hoe je een goed team bouwt, hoe je de eerste gebruikers krijgt, etc. Super leerzaam en geeft je ook goede inzichten in hoe deze startups denken en te werk gaan. De link in de titel is naar de YouTube video’s, volg deze link voor de podcasts in iTunes.

Foto van de week

Sinds lange tijd weer eens een financiële bijdrage geleverd aan een Kickstarter campagne. Ik merkte dat ik dit na een aantal teleurstellende resultaten de laatste tijd weinig meer deed. Maar dit product was gewoon zo tof en de track record van de project eigenaren zo goed, dat ik het niet kon laten. Met een opbrengst van ruim 6,5 miljoen dollar ook een van de grootste projecten op Kickstarter.

Food4thought: ik had het in het stuk over Nighswapping over de veranderende manier waarom deelnemers in de deeleconomie tegenover een transactie staan: van sympathiek naar zakelijk. Ik merk bij mijzelf dat dit met crowdfunding ook die kant op gaat: waar ik eerst veel investeerde om dingen mogelijk te maken, zie ik dat ik op Kickstarter nu vooral investeer om toffe dingen te krijgen. Voor dingen mogelijk maken ga ik vooral naar de kleinere en vaak ook lokale platforms als Voordekunst.nl.

Recommended Posts