Platform Coops in de praktijk | Airbnb vs VvE | Inwoners kopen elektriciteits grid

In deze (eenmalige) middag editie (dingen gaan zoals ze gaan) weer een verzameling van 5 mooie platform economie artikelen. Deze week gaat de expeditie naar Lissabon, waar ik een keynote mag verzorgen op een business school. Afgelopen week ook een mooie sessie gedaan voor ‘Share North’ over gedeelde mobiliteit. Komende weken staan ook Kopenhagen, Gent en mogelijk ook Helsinki op het programma. Even de blik weer buiten de landsgrenzen werpen 😉 Fijne week!

Platformeconomie top 5

Flatbewoners halen slag thuis voor de rechter: geen Airbnb in hun appartementsgebouw – Het Nieuwsblad

Flatbewoners halen slag thuis voor de rechter: geen Airbnb in hun appartementsgebouw – Het Nieuwsblad

Airbnb verhuur: wanneer mag het wel en wanneer niet? Vanuit de (lokale) overheid wordt vaak een beperking opgelegd, zo mag je in Amsterdam jouw woning maximaal 60 dagen per jaar aan 4 personen tegelijk verhuren. Naast dat de handhaving nog altijd een uitdaging is (al worden hier wel goede stappen gezet door o.a. samenwerking met de platformen), dan nog kun je je afvragen of je die 60 dagen per jaar kotsende Engelsen in je portiek moet dulden.

Voor woningen die gezamenlijke faciliteiten delen is er ook een mogelijk om afspraken rondom short stay verhuur via platformen als Airbnb te maken. In veel gevallen geldt de besluitvorming op basis van een meerderheid. Best lullig wanneer je in de minderheid bent, of jouw complex voor de meerderheid in bezit is van een commerciële partij. In België lijkt dit nu anders te gaan:

Horeca Vlaanderen – dat de belangen van de hotel- en bed&breakfast-sector ver­dedigt – waarschuwde eerder al voor zulke discussies. “Volgens het nieuwe Vlaamse Logiesdecreet – sinds 1 april van kracht – mag je in Vlaanderen ook alleen nog via Airbnb verhuren als je daar de volledige toestemming voor hebt. In het geval je een appartement huurt of bezit, en de andere bewoners van het gebouw zo’n verhuring niet zien zitten, heb je dus een serieus probleem.”

De discussie blijft lastig: gun jij je mede VvE genoot wel of geen extra zakcentje. Zeker wanneer je weet dat hij of zij dit nodig heeft om financieel rond te kunnen komen (en mogelijk ook de VvE bijdrage te betalen).

Ik denk dat de oplossing deels ligt in een strengere screening van de platformen (zuipende Engelsen krijgen geen toegang meer) of niche platformen die zich op een specifieke reizigers doelgroep richt. Wat weer discussies rondom uitsluiting met zich meebrengt.

Berlin Residents Pool Their Money To Buy City’s Electricity Grid

Berlin Residents Pool Their Money To Buy City’s Electricity Grid

What if you owned a share of your city’s electricity grid? Along with your fellow citizens, you could decide where your energy comes from, how much it costs and even receive a portion of the profits each year.

It sounds like a dream, but if the BürgerEnergie Berlin (BBE) initiative has its way, it could become a reality.

Mooi voorbeeld van ‘power2thecrowd’ hoe een gemeenschap zelf de touwtjes in handen neemt middels gedeeld eigenaarschap.

Vraagtekens die ik hier altijd bij zet zijn o.a.:

  1. Voor hoeveel ‘gedeeld eigenaarschap’ initiatieven kun je je als persoon druk maken? Uiteindelijk hebben we ook (indirect) de overheid de opdracht gegeven om een aantal publieke taken voor ons te organiseren. De overheid heeft hier weer een deel van geprivatiseerd. Is dit dan niet een soort van omgekeerde wereld en zouden we de overheid niet meer moeten aanspreken om dit soort infrastructuur voor het publieke belang ook in publiek (overheids)bezig te houden?
  2. Kan hierdoor de kloof tussen arm en rijk en laag en hoog opgeleid niet groter worden? Immers: de rijke hoog opgeleiden hebben meer de skills en resources om alles voor zichzelf te organiseren, de minder hoog opgeleiden en minder rijken blijven dan met de ‘restjes’ achter. Oftewel: in hoeverre tast gedeeld eigenaarschap een vorm van solidariteitsprincipe aan?

Zomaar wat food4thought. Voel je vrij om hier op te reageren.

Only 4 percent of Uber drivers remain after a year says report

Only 4 percent of Uber drivers remain after a year says report

Only 4 percent of people who sign up to drive for the ride-hailing service are still driving a year later, according to a report in The Information.

Dat is toch een zorgwekkend (of beter geformuleerd: dramatisch) getal voor een organisatie die een stabiele business wil opbouwen. Hoewel het ‘gig economy’ model een exponentiële groeicurve op korte termijn kan bewerkstelligen, zie ik ook regelmatig platformen andere keuzes maken om minder hard te groeien, maar wel met een kwalitatief goede én trouwe userbase.

A New Wrinkle in the Gig Economy: Workers Get Most of the Money – The New York Times

A New Wrinkle in the Gig Economy: Workers Get Most of the Money – The New York Times

Stocksy, an online photo stock site, is an example of start-ups that aim to treat their professionals as owners rather than as freelance labor.

Ik heb het in de vorige nieuwsbrieven vaker gehad over Platform Cooperativism. Oftewel: platformen in beheer en eigenaarschap van de gebruikers (veelal de aanbieders). Hoewel steeds meer mensen het hier over hebben, ontbreekt het eigenlijk nog aan een flink aantal goede representatieve voorbeelden. Een van de beste voorbeelden is Stocksy: een stock foto website dat is opgezet als een platform coop. In dit stuk in de New York Times(uit 2016 al weer, maar hierdoor niet minder mooi) lees je het verhaal achter de keuzes die de founders hebben gemaakt.

Centraal in deze ontwikkeling is natuurlijk niet zozeer het platform, maar nieuwe manieren van gedeeld eigenaarschap en de invloed van technologie hier op. Het platform faciliteert en biedt veel nieuwe kansen, maar het is en blijft een (belangrijke) tool.

Tijdelijke betaalapp voor vrijmarkten – Emerce

Tijdelijke betaalapp voor vrijmarkten – Emerce

Ik roep al een tijdje dat de (digitale) middelen die voorheen alleen voor grote partijen toegankelijk waren, uiteindelijk ook toegankelijk worden voor iedereen. In platform business zie je bijvoorbeeld dat het bouwen van een (marktplaats) platform voor iedereen beschikbaar is via de ‘WordPress voor platform software’ Sharetribe. Zie hier een korte explainer video of een uitgebreid interview met founder Juho. Vandaag zag ik dit bericht op Emerce voorbij komen: zelfs mensen op de vrijmarkt kunnen voor 1 dag pin transacties aannemen, zonder te hoeven investeren in abonnementen of lastige constructies. Mooi om te zien dat dus steeds meer tools echt voor de crowd beschikbaar komen en dat we daarmee meer en meer empowered worden om onszelf te organiseren én om laagdrempelig dingen te DOEN.

Blockchain en overheid | Einde van het 5-sterren systeem? | Conversie optimaliseren dankzij wiskunde

Voor je ‘ligt’ alweer mijn 54ste wekelijkse nieuwsbrief. Ruim een jaar geleden begonnen om wekelijks mijn duiding en mening te delen en daarmee ook mijn eigen wekelijkse schop onder mijn reet om tientallen artikelen te lezen en er iets van te gaan vinden. Binnenkort volgt een blog met mijn lessons learned. Afgelopen week mooie mijlpalen met een ‘few seconds of fame’ bij EditieNL, het 30.000ste woord van ‘Crowdfunding voor Dummies‘ en een eerste zitting in de denktank rondom toeristische verhuur vanuit de Gemeente Amsterdam. Super interessant en een mooie kans om met mijn kennis en mening bij te dragen aan een oplossing. In deze nieuwsbrief heb ik weer 5 mooie stukken voor je geselecteerd. Fijne week!

Platformeconomie top 5

Een contract voor vier jaar en scholing: is de toekomst aan de tussenbaan? – Volkskrant

Een contract voor vier jaar en scholing: is de toekomst aan de tussenbaan? – Volkskrant

“Tussen het bijbaantje van vakkenvuller en de vaste baan introduceren supermarkten en levensmiddelenzaken een nieuw fenomeen: de tussenbaan. Een medewerker kan een tijdelijk contract krijgen voor vier jaar. Tegelijkertijd ontvangt hij geld voor scholing, zodat hij daarna naar verwachting makkelijker elders werk vindt.”

Mooi hoe verschillende stakeholders (buiten de overheid om) zelf oplossingen vinden voor de beperkingen van de huidige contractvormen. Zeker omdat ook de vakbond hier bij is betrokken. Uiteindelijk zullen we meer flexibele constructies moeten krijgen die in het belang zijn van zowel werknemer (of ZP’er) als werkgever. Maar wanneer ik de nieuwste drama verhalen over de wet DBA hoor, dan zou ik er eerder voor pleiten dat er eerst een aantal ‘basis’ processen op orde moeten komen.

In alle discussies rondom de toekomst van arbeid en gig economy ontwikkelingen denk ik steeds vaker na over dat bepaalde zekerheden in het leven nog veel te veel vastzitten aan die verdomde vaste baan. Misschien wordt het eens tijd om die twee van elkaar los te weken….

Uber drivers are comparing fares with riders to check their pay from the company — Quartz

Uber drivers are comparing fares with riders to check their pay from the company — Quartz

Wederom een verhaal van een ongezonde relatie tussen Uber en haar chauffeurs. Als klant krijg je een prijs te zien wat de rit gaat kosten, als chauffeur ook. Maar wat nu als de klant een omweg te zien krijgt en de chauffeur de korte efficiënte weg? Dan krijg je een prijsverschil dat het platform in zijn zak kan steken. Naast de 25% marge die al over het bedrag dat de chauffeur krijgt wordt ingehouden. Chauffeurs controleren nu Uber door met een extra smartphone bij een rit aanvraag als klant in te loggen en een zelfde rit aan te vragen. De printscreens met verschillende tarieven is het bewijs. Voor nu, want uiteraard is het eenvoudig voor Uber om op basis van de rit aanvragen en locatie de ‘controle’ smartphone van de chauffeur te identificeren en deze via het ‘Greyball’ project een schaduwapp voor te schotelen met andere informatie. Wantrouwen is de default in deze relatie. Niet de beste ingrediënten voor een duurzame relatie als je het mij vraagt.

CWI-onderzoeker maakt hogere omzet bij hotelboekingen mogelijk — CWI Amsterdam

CWI-onderzoeker maakt hogere omzet bij hotelboekingen mogelijk — CWI Amsterdam

“Met een nieuwe wiskundige methode kan een hotel op langere termijn gemiddeld 5% meer omzet halen als rekening wordt gehouden met online reviews.

Reviews hebben een tweezijdig effect, dat het optimaliseren van bijvoorbeeld hotelprijzen compliceert: aan de ene kant hebben reviews invloed op de vraag, en aan de andere kant heeft de perceptie van de prijs-kwaliteitsverhouding van de klant invloed op de review of rating die hij zal geven. Op de lange termijn kan het dan in het voordeel van het hotel zijn om eerst zijn prijs niet te hoog te zetten. De klant zal dan namelijk een positievere rating geven. Dit resulteert in een hogere vraag naar het hotel, wat op de lange termijn hogere opbrengsten oplevert.  Ik zie ook mogelijkheden voor toepassing van mijn modellen op collaborative consumption, waarbij producten of diensten worden gedeeld onder relatieve onbekenden, zoals Couchsurfing, Airbnb, Blablacar, Lyft en Uber.”

Technisch een erg interessant onderzoek. Ik spreek binnenkort met de onderzoeker af om verder te bomen van dit soort technieken op de platformeconomie.

Why Kickstarter Decided To Radically Transform Its Business Model

Why Kickstarter Decided To Radically Transform Its Business Model

Mooi (en lang) verhaal van de zoektocht van de founders van Kickstarter om hun bedrijf, tegen de huidige stroom van Silicon Valley in, klaar te maken voor een langetermijn duurzaam model.

That Four-Star Rating You Left Could Cost Your Uber Driver Her Job

“Netflix just switched its rating system from a five-star scale to a far simpler thumbs-up/thumbs-down. With so much confusion over what star ratings actually mean for the gig workers that earn them, is it time for Uber, Lyft and Instacart to do the same?”

Interessant stuk met de nodige food4thought over de zin en vooral onzin van het 5-sterren rating systeem dat veel platformen gebruiken.

Special

Nederlandse overheid en blockchain

Hoewel overheid en experimenteren niet altijd door 1 deur gaan, kom ik de laatste tijd regelmatig interessante experimenten tegen. Een daarvan is een serie blockchain experimenten waar de Nederlandse overheid momenteel mee bezig is. Op deze pagina vind je een mooie verzameling. Check ook dit Blockchain Magazine.

In de media

Haast? App een scooter! – RTL Nieuws

Haast? App een scooter! – RTL Nieuws

Vanaf Juli dit jaar zal de startup Felyx in Amsterdam met een (electrisch) deelscooter concept van start gaan. Betalen per minuut en waar je ook bent, binnen 3 minuten lopen moet je een scooter kunnen vinden. De redactie van EditieNL benaderde mij afgelopen week voor meer achtergrond informatie en donderdag mocht ik voor de camera mijn mening over het concept delen. De 10 minuten interview werd uiteindelijk 2 zinnen in het item. 😉

Events

Martijn Arets: de impact en toekomst van platformorganisaties­ als Airbnb en Uber – Media Villa Arnhem (Arnhem)| Meetup

Martijn Arets: de impact en toekomst van platformorganisaties­ als Airbnb en Uber – Media Villa Arnhem (Arnhem)| Meetup

Ik spreek tegenwoordig gemiddeld 60 keer per jaar als spreker op grote events in binnen en buitenland en deel hier mijn kennis over de opkomst van platformorganisaties. Meestal zijn deze bijeenkomsten besloten, heel soms ook openbaar te bezoeken. Op 2 mei is zo’n openbare presentatie bij Media Villa Arnhem. Wil je er bij zijn: schrijf je in. De stoelen gaan hard, dus wees er snel bij.

Wordt Twitter een coöperatie? | Manipulatie door data | Digital trade unions |

Platformeconomie top 5

Twitter fights investor plan to turn it into co‑operative | The Sunday Times

Twitter fights investor plan to turn it into co‑operative | The Sunday Times

Waar veel media platformen de laatste jaren flinke stappen hebben gemaakt, lijkt Twitter al jaren op een zelfde (dood?) spoor te zitten. De waardering voor het bedrijf zijn jarenlang door het dak gegaan, bergen met geld zijn er uitgegeven om het platform te laten groeien, maar uiteindelijk is het model ergens halverwege blijven steken. Twitter heeft op zich best een houdbaar verdienmodel, maar niet tegen de waardering (en het leiderschap) dat het bedrijf (noodgedwongen?) heeft. Voor het boek Wavemakers zijn we deze case flink aan het doorzagen en al even geleden las ik het boek ‘The Twitter Story‘. Als je dit boek hebt gelezen, dan snap je misschien ook wel beter waarom het eigenlijk nooit een echt succesverhaal is geworden.

Natan Schneider, een van de bedenkers van het ‘platform cooperativism’ lanceerde enige tijd geleden de #BuyTwitter hashtag. Het idee: Twitter is voor veel mensen van grote waarde, de gebruikers zijn degenen die met data waarde in het platform stoppen, dus waarom zouden de gebruikers ook niet de eigenaar van het platform moeten worden?

Op zich een mooi idee, maar ik denk niet dat dit een reële en juiste oplossing is. Immers: naast het stuk eigenaarschap zou de ‘crowd’ ook het leiderschap van het bedrijf moeten vervangen en zouden ook grote investeringen nodig zijn om het platform op de rails naar een meer duurzame toekomst te brengen. Hoewel ik niet in het project geloof, is het natuurlijk wel een erg interessant gedachte experiment.

How Uber Uses Psychological Tricks to Push Its Drivers’ Buttons – The New York Times

Lang en pittig stuk waar wordt ingegaan hoe Uber technisch hoogstaande, maar moreel discutabele technieken gebruikt om voor Uber gewenst gedrag bij bestuurders te realiseren:

Uber helps solve this fundamental problem by using psychological inducements and other techniques unearthed by social science to influence when, where and how long drivers work. It’s a quest for a perfectly efficient system: a balance between rider demand and driver supply at the lowest cost to passengers and the company.

Employing hundreds of social scientists and data scientists, Uber has experimented with video game techniques, graphics and noncash rewards of little value that can prod drivers into working longer and harder — and sometimes at hours and locations that are less lucrative for them.

Sowieso een interessant dilemma hoe je als platform bepaalde assets die je zelf niet bezit toch via technologie kunt sturen in gewenst gedrag. En de morele keuzes die hier bij komen kijken.

Lees ook dit stuk waar Uber reageert op dit artikel. Goed om te lezen, zij het niet dat Uber niet ingaat op de grootste beschuldiging in The New York Times.

BlaBlaCar changes gear by offering drivers car leases| Reuters

BlaBlaCar changes gear by offering drivers car leases| Reuters

Lift app BlaBlaCar (de enige Europese Unicorn in platform economie) bundelt krachten met Opel en gaat haar gebruikers een gunstige lease auto aanbieden. Dit is interessant vanuit drie aspecten:

  1. Dit is een mogelijk (extra) verdienmodel voor BlaBlaCar. Uit het artikel: “The start-up’s 9 million drivers buy an estimated 1.3 million new cars each year.” Dat is dus een mooie kans voor Opel (de waardering van Opel ligt om via het platform een nieuwe markt aan te boren en voor BlaBlaCar om op een relatief eenvoudige manier extra inkomsten te genereren en een extra voordeel te kunnen geven aan haar gebruikers;
  2. Met 9 miljoen chauffeurs en 40 miljoen gebruikers lijkt het duidelijk waar de crux ligt: er moeten meer chauffeurs bij. Dit is voor BlaBlaCar weer een mooie manier om extra chauffeurs aan het platform toe te voegen. Het zou mij namelijk niets verbazen dat zij bepaalde voorwaarden stellen (minimaal x-ritjes per maand) aan een gunstige deal met Opel. Dit zie ik de laatste tijd trouwens meer gebeuren. Ook bij peer2peer autodeel platform SnappCar wordt de groei vertraagd door een tekort aan aanbod op het platform. Dat is dan ook een van de redenen dat zij sinds kort met een private lease maatschappij samenwerken en je voordelig een auto (met SnappCar bestickering) kunt leasen onder de voorwaarden dat je de auto 4x per maand via het platform verhuurt;
  3. Het is weer een voorbeeld van hoe autofabrikanten op zoek zijn naar hun businessmodel en bestaansrecht voor over 10-20 jaar.

Interessante voetnoot: BlaBlaCar werd bij de laatste grote investering in 2015 gewaardeerd op 1,6 miljard. Opel werd eerder dit jaar voor 2,2 miljard overgenomen.

Digital trade unions will empower tomorrow’s sharing economy employees | WIRED UK

Digital trade unions will empower tomorrow’s sharing economy employees | WIRED UK

Interessant stuk rondom de vraag: “How can vulnerable workers better protect themselves in the digital age?” Met een paar mooie voorbeelden en food4thought:

If our existing unions are too shackled to the past to reinvent themselves for this task, then other pro-worker, tech-savvy, fleet-of-foot social innovators are likely to step forward. History suggests that sooner or later labour finds ways of responding to changes in how capital organises itself. Maybe that age-old dynamic is all played out – perhaps we’ve reached the “end of history” in terms of how workers organise.

Uber software defrauding drivers and passengers – Uber Lyft Drivers

Uber software defrauding drivers and passengers – Uber Lyft Drivers

Slim truukje om naast een marge op transactie nog meer geld te verdienen: je laat degene die jou moet betalen (klant) een lange en dure route zien en degene die jij moet betalen (leverancier) een korte en goedkope route. Dat is in het kort waar deze rechtzaak om draait:

Uber has devised a “clever and sophisticated” scheme in which it manipulates navigation data used to determine “upfront” rider fare prices while secretly short-changing the driver, according to a proposed class-action lawsuit against the ride-hailing app.

When a rider uses Uber’s app to hail a ride, the fare the app immediately shows to the passenger is based on a slower and longer route compared to the one displayed to the driver. The software displays a quicker, shorter route for the driver. But the rider pays the higher fee, and the driver’s commission is paid from the cheaper, faster route, according to the lawsuit.

Het is lastig na te gaan of deze informatie klopt, maar als het klopt, dan is het weer een indrukwekkend schandaal dat kan toegevoegd aan een nog indrukwekkender rijtje schandalen. Als het stuk niet klopt, dan is het alsnog goed voor de bewustwording om te beseffen hoe data mensen kan manipuleren en de noodzaak tot transparantie of een onafhankelijke derde partij om dit soort praktijken te voorkomen.

Zelf in de media

The Sharing Economy: Innovation Vs. Regulation

The Sharing Economy: Innovation Vs. Regulation

“Uber and Airbnb started small and have morphed into market leaders. Today you can share anything from a ride to a meal to a designer gown. What’s next? Amsterdam has a plan.”

Artikel op Forbes.com naar aanleiding van de Amsterdam Sharing City perstour waar ik vorige week een presentatie mocht geven voor een groep van 10 internationale journalisten. Tof medium om in vermeld te worden. In September zal deze journalist mij ook interviewen rondom het boek Wavemakers dat in oktober zal verschijnen.

Eigen publicaties

Van online naar offline kinderkleertjes ruilen met Krijgdekleertjes – Deeleconomie in Nederland

Van online naar offline kinderkleertjes ruilen met Krijgdekleertjes – Deeleconomie in Nederland

In deze video (en podcast) ga ik in gesprek met Cerian van Gestel, een van de oprichters van kinderkleertjes deel initiatief Krijgdekleertjes. Interessant aan dit initiatief is dat zij zijn begonnen als puur online platform en er langzaam maar zeker achterkomen dat de offline ontmoetingen het beste werken. En ze hier iets mee moeten.

Reizen als een echte local met MeetJune – Deeleconomie in Nederland

Reizen als een echte local met MeetJune – Deeleconomie in Nederland

MeetJune is een deeleconomie platform die jouw als toerist écht een stad laten bezoeken als een local. Woon, eet en wordt rondgeleid door een locale inwoner. Bij mij op kantoor ga ik in gesprek met Gábor, een van de oprichters van dit initiatief.

Platformen en publieke waarden | Spitsrijden met Uber | Nieuw model in ride hailing

Het was weer een mooie week met een presentatie voor een internationale groep journalisten (o.a. BBC, Economist, Huffington Post), interviews met Fairbnb en MeetJune (video’s komen deze week online) en de eerste stappen in een nieuw onderzoek waar ik mij na de zomervakantie als het goed is de komende 1,5 jaar mee bezig ga houden. Meer kan ik er helaas nog niet over zeggen. En gelukkig ook weer genoeg mooie artikelen waar ik een keuze uit kon maken. Goede week!

Platformeconomie top 5

Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur – NRC

Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur – NRC

Goed stuk dat de dynamiek van de uitdagingen rondom de problemen met Airbnb in Amsterdam weergeeft. Aan de ene kant de bewoners die zelf op onderzoek uitgaan en aan de andere kant de gemeente die vanwege een stuk legacy en beperkte juridische mogelijkheden ook aan alle kanten vastloopt. Vanaf deze maand ben ik lid van een denktank vakantieverhuur gemeente Amsterdam. Vooral ingestapt vanwege interesse in wat de uitdagingen in de praktijk zijn en ik verwacht met mijn kennis van de platform economie de discussie van de juiste context te kunnen voorzien en de verschillende stakeholders extra bagage te kunnen meegeven om tot een goede oplossing te komen. Aan de hand van de berichtgeving rondom mijn deelname (had die zelf gemist, maar ok) al de eerste discussies op Twitter over dit onderwerp gehad en gelijk gemerkt wat het sentiment is en dat 140 karakters een beroerde beperking zijn in het voeren van online discussies ;-).

Lyft and Uber rates surge to unbelievable prices after BART stoppage – SFGate

Lyft and Uber rates surge to unbelievable prices after BART stoppage – SFGate

Online platformen lijken steeds vaker publieke functies van de (lokale) overheid over te nemen. Zelden wordt de vraag gesteld of wij dit nu wel moeten willen? De bekende discussie van marktwerking vs publiek belang waar mensen gelijk behandeld zouden moeten worden. Illustratief voor deze discussie is dit bericht van een real life situatie waarin het vervoer via diverse ride hailing services onbetaalbaar werd toen opeens de vraag explosief steeg. Ander voorbeeld is het nieuws dat Uber komende maand Denemarken zal verlaten. Dit zagen we ook in o.a. Austin gebeuren. Platformbedrijven zitten als het ware achter een real time controle paneel, waarmee ze experimenten kunnen doen met grote groepen mensen en, zoals in het voorbeeld van Denemarken, besluiten om plotseling een heel land te verlaten. Strategisch super interessant, alleen vergeten we af en toe dat het om experimenten met echte mensen gaat.

Uber launches pilot program for digital slugging | WJLA

Uber launches pilot program for digital slugging | WJLA

Uber gaat in de VS een experiment doen met ride sharing: liften. Net zoals BlaBlaCar doet. In principe is dit een lastig model, aangezien de vergoeding doorgaans een bijdrage in de kosten is en hiermee niet lucratief. Tenzij er een ander voordeel bij komt kijken. In de VS bestaat op sommige routes slugging (zie hier een uitleg). Een beetje wat wij kennen van het experiment met de spitsstrook: je mag alleen op deze baan rijden als er 3 mensen in de auto zitten. En dan is het opeens extra interessant om mensen mee te nemen en helemaal als je er naast winst in tijd ook nog een extra zakcentje aan overhoudt….

RydenGo gets ready to take on Lyft and Uber | TechCrunch

RydenGo gets ready to take on Lyft and Uber  |  TechCrunch

Qua businessmodellen is de platformeconomie niet zo spannend: de meeste platformen pakken een marge op transactie. Vaak van de kant van de aanbieder (Uber) en af en toe ook van beide kanten (Airbnb). RydenGo doet dit niet: zij vragen een maandelijkse abonnementsfee van 20 dollar. Interessant model, zeker ook voor de chauffeur die vaker rijdt. En het is algemeen bekend dat de ‘heavy users’ voor de platformen de meest interessante groep is.

Nog een ‘anders dan anders’ iets in RydenGo is dat de prijs niet door een algoritme, maar door een handmatige vraag en aanbod proces wordt gesteld. En dat lijkt mij haaks staan op het ‘on demand’ karakter van deze business….

Buy Congress’ Internet Data by Misha Collins – GoFundMe

Buy Congress’ Internet Data by Misha Collins – GoFundMe

Een koekje van eigen deeg. Het congres in de VS heeft vorige week een uiterst discutabele wet aangenomen waar internet providers browser data mogen doorverkopen. Dat heb ik er in ieder geval van begrepen. Nu is er op GoFundMe een campagne gestart om de data van alle betrokkenen bij deze wet op te kopen en openbaar te publiceren.

Eind goed….

Café ’t Sluisje definitief verkocht aan buurtbewoners – PAROOL

Café ’t Sluisje definitief verkocht aan buurtbewoners – PAROOL

Een paar maanden geleden deelde ik een artikel waarin werd vermeld dat omwonenden van café ’t Sluisje de sluiting wilden voorkomen en het pand zelf wilden opkopen. Dit is nu ook echt gebeurd: 85 omwonenden hebben samen 900.000euro bijeen gelegd. Het ontbrekende deel wordt via bankfinanciering geregeld. En zo is het kroegje gered van de ondergang. Mooi voorbeeld van hoe mensen tegenwoordig zelf het heft in handen (kunnen) nemen. Kanttekening is wel dat dit alleen kan op het moment dat de ‘crowd’ ook iets te besteden heeft. Wat mogelijk tot gevolg kan hebben dat mensen met (veel) geld zich steeds beter zullen kunnen organiseren en de buurt naar hun hand kunnen zetten en mensen met geen of weinig geld hier in achter blijven.

Foto van de week

Groepsfoto van de ‘Amsterdam Sharing City’ dag, waarin een groep journalisten (o.a. Economist, BBC, Huffington Post) zich een dagje onderdompelden in de deeleconomie in Amsterdam. Ik mocht, samen met Harmen en Pieter van ShareNL, de kickoff doen. Mooie ervaring en mooi voor het netwerk.